ΙΑΤΡΙΚΗ

Aerial view of parked cars

Γιατί το να ψάχνεις για πάρκινγκ σε αρρωσταίνει κυριολεκτικά

Το άγχος της στάθμευσης είναι όσα περνάς, πριν ξεκινήσεις από το σπίτι -ή τη δουλειά ή όπου αλλού. Πρόκειται για ιατρικό όρο και όχι φανταστική ασθένεια. Το ίδιο ισχύει για την 'παραλληλοφοβία' -που δεν σε αφήνει να παρκάρεις άνετα.

To τεστ κοπώσεως της εποχής του Covid-19 περιλαμβάνει και το δείκτη δυσκολίας που λέγεται 'μάσκα'.

Ποιος είχε τη σατανική ιδέα να κάνει το διάδρομο γυμναστικής "εργαλείο" εξέτασης της καρδιάς

Δεδομένα το τεστ κοπώσεως δεν είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει σε ιατρική εξέταση. Σίγουρα είναι ιδιαίτερη. Τι σκεφτόταν ο άνθρωπος που την πρότεινε ως την ιδανική για την αξιολόγηση της καρδιακής λειτουργίας;

Το πρωινό θεωρείται πολύ σημαντικό γεύμα, καθώς δίνουμε στο σώμα μας τα ‘καύσιμα’ που χρειάζεται για το υπόλοιπο της ημέρας.

To πρωινό που μας διευκολύνει τη ζωή, αλλά πρέπει να αποφεύγουμε μετά τα 40

Το πρωινό γεύμα 'θέτει' τον τόνο για όλη την υπόλοιπη ημέρα, καθώς μέσω αυτού δίνουμε στο σώμα μας την ενέργεια που χρειάζεται. Τι θα ήταν χρήσιμο να αποφεύγουμε και δη μετά τα 40.

Γιατρός μπορεί να σε ψηλώσει 14 εκατοστά - Τον ρωτήσαμε για να μάθουμε πώς

Γιατρός μπορεί να σε ψηλώσει 14 εκατοστά - Τον ρωτήσαμε για να μάθουμε πώς

Ό,τι δεν σου αρέσει πάνω σου, μπορείς να το αλλάξεις. Ακόμα και το ύψος σου. Ο Dr. Δημήτρης Γιωτίκας εξηγεί στο Magazine πώς μπορούμε να δούμε τον κόσμο έως και από 14 εκατοστά πιο ψηλά.

Το κρύο ενεργοποιεί μηχανισμό προφύλαξης των ζωτικών μας οργάνων -που έχει... συνέπειες στην ουροδόχο κύστη.

Γιατί μας πιάνει συχνοουρία με το κρύο

Όταν εκτιθέμεθα στο κρύο, το σώμα μας ενεργοποιεί μηχανισμός προστασίας των οργάνων μας. Η απόκριση αυτή επηρεάζει την ουροδόχο κύστη. Πώς μπορούμε να γλιτώσουμε επισκέψεις στην τουαλέτα.

Νεογνό (φωτογραφία αρχείου)

Πρόωρα νεογνά: Τι είναι το μοντέλο "φροντίδας καγκουρό" που δίνει ελπίδες

Με αφορμή την Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου εφαρμόζει το μοντέλο "φροντίδας καγκουρό", το οποίο δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες σε ένα πρόωρο νεογνό να επιβιώσει.

Φωτογραφία αρχείου

Κορονοϊός: Επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητά ένζυμα που σκοτώνουν τον ιό

Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν τεχνητά ένζυμα, τα οποία είναι ικανά να κόβουν με ακρίβεια μακριά πολύπλοκα μόρια RNA και να σκοτώνουν τον ζωντανό κορονοϊό.

Μεγαλοοικονόμου στο NEWS 24/7: "Βαφτίζουν κατάθλιψη την κοινωνική μας δυσφορία"

Μεγαλοοικονόμου στο NEWS 24/7: "Βαφτίζουν κατάθλιψη την κοινωνική μας δυσφορία"

Δρομοκαίτειο, Λέρος, Δαφνί: Για μια ψυχιατρική που δε θα ταξινομεί συμπτώματα αλλά θα συνομιλεί με ανθρώπους και για άλλα πολλά συνομιλήσαμε με τον ψυχίατρο Θόδωρο Μεγαλοοικονόμου.

Γονιμότητα

Έρευνα: Έλλειψη ενημέρωσης και λανθασμένες αντιλήψεις για θέματα γονιμότητας στην Ελλάδα

Ελλιπή ενημέρωση στα θέματα γονιμότητας και αναπαραγωγικής υγείας φαίνεται πως έχουν οι γυναίκες και οι άντρες στην Ελλάδα. Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας και σε ποια σημεία υπάρχει άγνοια.

Η πιο συχνή αιτία του πρωινού πονοκέφαλου είναι η έλλειψη καφεΐνης.

Γιατί ξυπνάμε με πονοκέφαλο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που έχουν ως συνέπεια να ξυπνάμε το πρωί με πονοκέφαλο. Τρεις είναι οι κύριοι ένοχοι. Τι μπορούμε να κάνουμε.

O Έλον Μασκ.

Ο Έλον Μασκ είναι μεταξύ των celebrities που κάνουν ένεση 927 ευρώ, για να χάσουν κιλά

Φάρμακο για τον διαβήτη, έγινε “το φάρμακο του Hollywood”, καθώς αποδείχθηκε πως οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους. Kυκλοφορεί σε δυο εκδόσεις. Αμφότερες έχουν έλλειψη στις ΗΠΑ.

Η 23χρονη Αναστασία

Η Αναστασία είναι η πρώτη ασθενής με κυστική ίνωση στην Ελλάδα, που ξύπνησε από καταστολή

Η 23χρονη Αναστασία έμεινε συνδεδεμένη στο ECMO για 108 μέρες, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 107 ημερών που έχει καταγραφεί σε ασθενή παγκοσμίως. Δέχθηκε μεταμόσχευση πνευμόνων με επιτυχία.

Doctor using electronic pen on  digital tablet, reviewing  medical record writing prescription on digital document with hospital background, telemedicine concept

Explainer Podcast: Προσωπικός γιατρός - Τι συμβαίνει και δεν μπορείς να κλείσεις ραντεβού;

Ο μισός πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση στον προσωπικό γιατρό. Ο Γιώργος Σακκάς εξηγεί ποια είναι τα πέναλτι για τους πολίτες και ποια η τιμωρία που έρχεται για τους γιατρούς.

Η ανακάλυψη νέας ομάδας αίματος αντιστοιχεί "με ανακάλυψη ενός νέου πλανήτη", λένε οι ερευνητές.

Ανακαλύφθηκε μια νέα ομάδα αίματος που έως τώρα στοίχιζε ζωές εμβρύων

Ο θάνατος ενός βρέφους από αιμορραγία εντατικοποίησε τις μελέτες για το ασυμβίβαστο της ομάδας αίματος εγκύων με τα μωρά τους που στοίχιζε ζωές. Έτσι, ανακαλύφθηκε ένας νέος τύπος: ο Er.

Τα νέα από το μέτωπο της εξέτασης του γαστρεντερικού συστήματος είναι πολύ ευχάριστα -και ανανεώνονται διαρκώς.

Το "έξυπνο χάπι" που καταργεί τη γαστροσκόπηση και την κολονοσκόπηση

Το 2017 ο FDA ενέκρινε το πρώτο smart pill για εξέταση του γαστρεντερικού συστήματος. Σήμερα η αξία της αγοράς είναι στα 4.3 δισεκατομμύρια δολάρια. Πόσο κοστίζει ο "έξυπνο χάπι" και ποια είναι η διαδικασία.

hand erasing the brain from a head shape drawn on blackboard

Αλτσχάιμερ: Μύθοι, πραγματικότητα και η μεγάλη σημασία της πρόληψης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, ένα ρεπορτάζ του Magazine για τη νόσο που ακόμα και σήμερα κουβαλά ένα δυσβάσταχτο στίγμα. Ίσως γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί κάποια στιγμή να χτυπήσει την πόρτα του δικού του σπιτιού.

Το ροχαλητό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.

Όσοι ροχαλίζουν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και άνοια

Στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας παρουσιάστηκαν ευρήματα που συνδέουν το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου (που απασχολεί σχεδόν ένα δισεκατομμύριο πολίτες του κόσμου) με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και άνοια.

Salty snacks

Επεξεργασμένες τροφές: Ποιες είναι και ποιους κινδύνους κρύβει η υπερβολική κατανάλωσή τους

Δυο μελέτες που δημοσιεύτηκαν την τελευταία εβδομάδα συμφώνησαν πως όσο πιο εύκολα τακτοποιούμε τα της βρώσης μας κάθε ημέρα, τόσο κακό κάνουμε στο έντερο μας.