Μεντβέντεφ: Είναι δικαίωμά μας η χρήση πυρηνικών

Άσκηση με πυρηνικά
Άσκηση με πυρηνικά AP

Ανώτεροι αξιωματούχοι από τη Μόσχα, όπως ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Σεργκέι Σοϊγκού επαναφέρουν το θέμα των πυρηνικών όπλων, εκτοξεύοντας έμμεσες αλλά ξεκάθαρες απειλές.

Με τον πόλεμο να μαίνεται μετά από έναν και πλέον μήνα στην Ουκρανία, η Ρωσία επαναφέρει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων με έμμεσες, αλλά ξεκάθαρες απειλές.

Αυτό τόνισαν μεταξύ άλλων ανώτεροι αξιωματούχοι από τη Μόσχα, με τις δηλώσεις των Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Σεργκέι Σοϊγκού (που εμφανίστηκε μετά από δύο εβδομάδες) να χαρακτηρίζουν μία τέτοια κίνηση "δικαίωμα" και "προτεραιότητα" της Ρωσίας.

ADVERTISING

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χτυπήσει έναν εχθρό που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά όπλα, ενώ ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η πυρηνική ετοιμότητα αποτελεί προτεραιότητα, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Guardian.

"Έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν μερικά από αυτά, επιτρέψτε μου να σας τα θυμίσω: Το νούμερο ένα είναι η κατάσταση, όταν η Ρωσία χτυπιέται από πυρηνικό πύραυλο. Η δεύτερη περίπτωση είναι οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της ή των συμμάχων της. Το τρίτο είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις μας. Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων", δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της:

"Δεν θα δώσουμε σε κανέναν, λόγο να αμφιβάλλει έστω και στο παραμικρό ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε επάξια απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της χώρας μας, της ανεξαρτησίας της".

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Σοϊγκού, σε βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε: "Συνεχίζουμε εκ των προτέρων την παράδοση όπλων και εξοπλισμού μέσω πιστώσεων. Οι προτεραιότητες είναι όπλα μεγάλης εμβέλειας, υψηλής ακρίβειας, εξοπλισμός αεροσκαφών και διατήρηση της ετοιμότητας εμπλοκής των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων".

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, πως η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα "μόνο αν απειληθεί η ίδια η ύπαρξή της".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Ρωσία
SHARE:

24Media Network