Μέρκελ: Η ασφάλεια της Ευρώπης δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς τη Ρωσία

Μέρκελ: Η ασφάλεια της Ευρώπης δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς τη Ρωσία

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε από τη Πολωνία πως η Ρωσία είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της ασφάλειας της Ευρώπης, και πως απαιτείται η συνεργασία όλων των χωρών.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σήμερα από τη Πολωνία, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, επέκρινε την πολιτική του "νόμου του ισχυρού" που όπως είπε εφαρμόζει η Ρωσία, αναφερόμενη στην παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, με την προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την χορήγηση βοήθειας στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα, μιλώντας για τις δυτικές κυρώσεις η Μέρκελ επεσήμανε ότι "δεν αποτελούν αυτοσκοπό" και πως επιβλήθηκαν "μόνον όταν κατέστησαν αναπόφευκτες".Ενώ, πρόσθεσε πως η Γερμανία θα συνεχίσει να επιδιώκει τον διάλογο με τη Ρωσία.

"Για εμάς οι γειτονικές χώρες είναι εταίροι, όχι σφαίρες επιρροής", δήλωσε σήμερα, αναφερόμενη στην κατηγορία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεμβαίνει στις γειτονικές της χώρες. "Πιστεύουμε στην ισχύ του δικαίου, όχι στο δίκαιο του ισχυρού", προσέθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Οι δηλώσεις έγιναν από την Κσίζοβα, της νοτιοδυτικής Πολωνίας, κατά τη διάρκεια μιας τελετής για την 25η επέτειο από την ιστορική συμφιλίωση της Γερμανίας με τη γειτονική χώρα, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα διέρχονται τη σοβαρότερη κρίση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου λόγω του ρόλου που προσάπτεται στη Ρωσία στην ουκρανική σύρραξη.

Στην Κσίζοβα ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ είχε παραστεί σε μια θεία λειτουργία την 12η Νοεμβρίου 1989, δύο ημέρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, μαζί με τον πρώτο μη κομμουνιστή πρωθυπουργό της σύγχρονης ιστορίας της Πολωνίας, τον Ταντέους Μαζιοβιέτσκι. Η συνάντηση εκείνη είχε ερμηνευθεί ως επίδειξη της βούλησης των δύο πλευρών να προωθήσουν τη "συμφιλίωση" τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ωστόσο, οι σχέσεις Γερμανίας και Πολωνίας εισέρχονται σε νέα εποχή, με τη νέα πρωθυπουργό της Πολωνίας Εύα Κόπατς να δηλώνει ότι "δεν είμαστε όμηροι της ιστορίας μας", επιχειρηματολογώντας ότι οι δύο χώρες, η Πολωνία και η Γερμανία, κέρδισαν πολλά μετά τη συμφιλίωση. "Όταν συναντιόμαστε τώρα το κάνουμε ως γείτονες, εταίροι και φίλοι".

Ακόμη, η Μέρκελ είπε νωρίτερα από τη Πολωνία ότι "η ασφάλεια στην Ευρώπη, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί παρά μόνον μαζί με τη Ρωσία". Η καγκελάριος της Γερμανίας επισήμανε επίσης απευθυνόμενη στους Πολωνούς, οι οποίοι ανησυχούν για την κατάσταση πέραν των ανατολικών τους συνόρων, πως "η αλληλεγγύη του NATO αφορά όλα τα μέλη του" και ότι η Γερμανία θα εφαρμόσει την αρχή αυτή στην περίπτωση που καταστεί αναγκαίο.

Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ έκρινε ότι δεν υπάρχει τίποτε το επιλήψιμο στην προσπάθεια του Βερολίνου να αποκαταστήσει μια "εποικοδομητική σχέση" με τη Μόσχα.

"Δεν υφίσταται καμιά αντίφαση ανάμεσα στο να τάσσεται, η Γερμανία, υπέρ μιας πιο σθεναρής πολιτικής από μέρους του NATO και ταυτόχρονα να επιδιώκει μια πιο εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία", είπε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παράλληλα, τόνισε :"Όμως το προαπαιτούμενο είναι να έχουμε ένα ισχυρό, ενωμένο NATO, και ότι συνεχίζουμε να διατηρούμε το NATO ισχυρό επενδύοντας στη συλλογική μας άμυνα".

Τέλος, η Γερμανία, είπε είναι ένας "πιστός και ισχυρός σύμμαχος", υπενθύμισε ο Στόλτενμπεργκ. Η χώρα αυτή είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας από το 1955 και έχει λάβει μέρος σε πολλές από τις αποστολές της. Ενώ, ο ΓΓ του NATO τόνισε ότι, "Η Γερμανία πράγματι συνεισφέρει στην κοινή μας άμυνα".

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network