Μέση Ανατολή: Αυξάνονται οι νεκροί – Εντείνονται οι πιέσεις για αποκλιμάκωση

Μέση Ανατολή: Αυξάνονται οι νεκροί – Εντείνονται οι πιέσεις για αποκλιμάκωση
Μαύρος καπνός πάνω από στην πόλη της Γάζας, μετά από Ισραηλινές επιθέσεις. Khalil Hamra / ASSOCIATED PRESS

Εκκλήσεις να δοθεί τέλος στις αιματηρές επιθέσεις κάνουν ΗΠΑ και Ζοζέπ Μπορέλ. Η Χαμάς είναι έτοιμη να διακόψει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ σε «αμοιβαία βάση», αναφέρει η Μόσχα.Εντείνονται οι φόβοι για ευρεία κλιμάκωση

Πάνω από 1.000 ρουκέτες προς την ισραηλινή επικράτεια, συνεχείς αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και πάνω από 70 νεκροί από τη Δευτέρα: η σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του εβραϊκού κράτους δεν έδειχνε κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης σήμερα το βράδυ, τροφοδοτώντας τους φόβους για έναν «πόλεμο ευρείας κλίμακας».

Iσραηλινή μονάδα πυροβολικού στοχεύει προς τη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα της Γάζας και του Ισραήλ, την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 Yonatan Sindel / ASSOCIATED PRESS

 

Το τελευταίο γνωστό θύμα αυτής της στρατιωτικής κλιμάκωσης είναι ένα εξάχρονο παιδί στην ισραηλινή πόλη Σντερότ, θύμα ενός νέου μπαράζ από την Χαμάς εκτόξευσης ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας που προκάλεσε ζημιές στην πόλη Ασκελόν, που βρίσκεται κοντά στο φράκτη μεταξύ του παλαιστινιακού θύλακα και της ισραηλινής επικράτειας.

Ο θάνατος του παιδιού ανεβάζει σε επτά – συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη – τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Ισραήλ μετά το ξέσπασμα εχθροπραξιών τη Δευτέρα, τις πιο σφοδρές από τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα το 2014.

Στη Γάζα, 65 άνθρωποι πέθαναν σε ισραηλινές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένων 16 παιδιών και πολλών διοικητών της Χαμάς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι έχουν σκοτώσει συνολικά δέκα αξιωματικούς της Χαμάς αλλά και στελέχη της Ισλαμικής Τζιχάντ, της δεύτερης ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, σε επιδρομές από το βράδυ της Δευτέρας.

Για τον στρατό, οι επιδρομές στη Γάζα γίνονται σε απάντηση στις «περισσότερες από 1.000 ρουκέτες» που έχουν εκτοξευτεί από διάφορες ένοπλες ομάδες προς το εβραϊκό κράτος από τη Δευτέρα.

ΗΠΑ: Απεσταλμένος στην Μ. Ανατολή για αποκλιμάκωση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποστέλλουν απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή για να παροτρύνουν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να «αποκλιμακώσουν» τη βία, μετά τη σειρά επιδρομών και συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε την Τετάρτη (12/5) ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «σπαρακτικές» τις σκηνές βίας στην περιοχή.

«Οι εικόνες που είδαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι σπαρακτικές. Και η απώλεια οποιασδήποτε ζωής άμαχου πληθυσμού είναι μια τραγωδία», τόνισε.

Πρόσθεσε πως ζήτησε από τον Χάντι Αμρ, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις Ισραηλινο-Παλαιστινιακές Υποθέσεις, «να ταξιδέψει στην περιοχή για να συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους… και να τους παροτρύνει εκ μέρους του προέδρου (Τζο) Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας».

Παράλληλα, κάλεσε το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατό για την αποφυγή απώλειας άμαχου πληθυσμού. «Νομίζω ότι το Ισραήλ έχει ένα επιπλέον καθήκον να προσπαθήσει να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αποφύγει απώλειες άμαχου πληθυσμού, ακόμα κι αν έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό του».

Από την πλευρά του το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επανέλαβε την «ακλόνητη στήριξη» της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

«Ο υπουργός Όστιν εξέφρασε την ακλόνητη στήριξη του υπουργείου στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπεραμύνεται την χώρα του και τον λαό του», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

«(Ο Όστιν) επανέλαβε τη σημασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Μπορέλ: Η σοβαρή κλιμάκωση στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη πρέπει να σταματήσει

«Η σοβαρή κλιμάκωση στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης αύξησης της βίας μέσα και γύρω από τη Γάζα, πρέπει να σταματήσει» τονίζει με ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Προσθέτει ότι «αυτό ακολουθεί ημέρες έντασης και συγκρούσεων στην Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των ιερών τόπων και της αυξανόμενης βίας σε πόλεις του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ είναι απογοητευμένη από τον μεγάλο αριθμό θανάτων και τραυματισμών των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Η προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία των αμάχων», ενώ επισημαίνεται ότι «η αδιάκριτη εκτόξευση πυραύλων από τη Χαμάς και άλλες ομάδες προς Ισραηλινούς πολίτες είναι απαράδεκτη».

«Αν και αναγνωρίζεται η νόμιμη ανάγκη του Ισραήλ να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό του, αυτή η απάντηση πρέπει να είναι αναλογική και με μέγιστο περιορισμό στη χρήση βίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι «η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό της συνεχιζόμενης βίας. Όλα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση, η οποία, πρώτα απ’ όλα, θα επηρεάσει τον άμαχο πληθυσμό και από τις δύο πλευρές. Στην Ιερουσαλήμ, το status quo στους ιερούς τόπους πρέπει να γίνεται σεβαστό και να διασφαλίζεται η ελευθερία της λατρείας».

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει ότι είναι σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη στην περιοχή και με τη διεθνή κοινότητα, μεταξύ άλλων μέσω του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής, για την αποκλιμάκωση της κατάστασης ως ζήτημα προτεραιότητας και για την υποστήριξη των προσπαθειών με στόχο τον τερματισμό της περαιτέρω βίας.

Η Χαμάς είναι έτοιμη να διακόψει τις επιθέσεις στο Ισραήλ «σε αμοιβαία βάση»

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε ότι η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση είναι έτοιμη να διακόψει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ σε «αμοιβαία βάση», ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι ο αξιωματούχος της Χαμάς μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα