Μέση Ανατολή: “Συνεχίζουμε τα πλήγματα” λέει ο Νετανιάχου, ενω στη Γάζα σκοτώνονται παιδιά

Μέση Ανατολή: “Συνεχίζουμε τα πλήγματα” λέει ο Νετανιάχου, ενω στη Γάζα σκοτώνονται παιδιά
Γάζα. AP

Δεν κάνει πίσω ο ισραηλινός πρωθυπουργός και δηλώνει πως θα συνεχίσει τα χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας. 17 παιδιά έχουν σκοτωθεί απο τις επιδρομές. Αντίποινα απο τη Χαμάς με ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Την επιθυμία του να συνεχίσει τα πλήγματα “για να τρωθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς” εξέφρασε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Τζο Μπάιντεν με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία κατα την οποία ο αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.

Την ίδια ώρα η ισραηλινή αεροπορία συνέχισε να πλήττει θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν δύο εκατομμύρια κάτοικοι υπό ισραηλινό αποκλεισμό. Έβαλε μεταξύ άλλων στο στόχαστρο εγκαταστάσεις της υπηρεσίας «αντικατασκοπείας» της Χαμάς και την κατοικία του Ιγιάντ Τάγεμπ, αξιωματικού του στρατιωτικού βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος.

Στη Γάζα,η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα 17 νέους θανάτους από ισραηλινά πλήγματα, ανεβάζοντας στους 84 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών τη Δευτέρα, 10 Μαΐου. Ανάμεσα στους νεκρούς ειναι και 17 παιδιά, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 487.

Επίθεση στη Γάζα AP

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, στο Ισραήλ ξεσπούν ταραχές στις πόλεις του με μεικτό αραβοϊσραηλινό πληθυσμό. Οπαδοί της ισραηλινής άκρας δεξιάς διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, εμπλεκόμενοι σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης αλλά και με ισραηλινούς Άραβες, στη Λοντ, στη Χάιφα και αλλού.

Σοκ προκάλεσε η απευθείας μετάδοση απο την τηλεόραση του λιντσαρίσματος ενός άνδρα, που θεωρήθηκε πως ήταν Άραβας από τους δράστες, κοντά στο Τελ Αβίβ. Τα πλάνα εικονίζουν έναν άνδρα που τον βγάζει διά της βίας από το αυτοκίνητό του και κατόπιν τον χτυπά ασταμάτητα πλήθος, ωσότου χάνει τις αισθήσεις του.

Ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν, βλέποντας κίνδυνο «εμφυλίου» στα επεισόδια σε πόλεις με μεικτό, αραβικό και ισραηλιτικό πληθυσμό, χαρακτήρισε τα συμβάντα του είδους «βάρβαρη επίθεση εναντίον της συνύπαρξης στο κράτος του Ισραήλ».

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου χαρακτήρισε «απαράδεκτο» αυτό «που συμβαίνει σε πόλεις του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες (…) τίποτα δεν δικαιολογεί το λιντσάρισμα Αράβων από Εβραίους, ούτε Εβραίων από Άραβες», είπε.

Αξίωσε να αναπτυχθεί στρατός στους δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι ταραχές, κάτι που βρίσκει αντίθετο τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς ο οποίος το μεσημέρι της Πέμπτη διέταξε “μαζική” ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στις ισραηλινές πόλεις με μικτό πληθυσμό λέγοντας πως “είμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης (…) και είναι τώρα απαραίτητο να ενισχύσουμε μαζικά τις δυνάμεις επί του πεδίου”.

Επεισόδια σε ισραηλινές πόλεις με μεικτό πληθυσμό. AP

Μετά τα μεσάνυχτα, οι σειρήνες της αεράμυνας που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες ήχησαν ξανά στο νότο, στη μητρόπολη Τελ Αβίβ, αλλά – για πρώτη φορά από τη Δευτέρα – και στον βορρά. Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ρουκέτα έπληξε πολυκατοικία στην Πετά Τικβά, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία κονιορτοποίησε δεκαώροφο κτίριο που φιλοξενούσε τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Αλ Άκσα, που δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια από τη Χαμάς.

«Σε αντίποινα για την επιδρομή στο κτίριο Αλ Σορούκ και τον θάνατο ομάδας ηγετών» η Χαμάς εξαπέλυσε χθες βράδυ πάνω από εκατό ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Αρκετές αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος.

Με τις νέες εκτοξεύσεις, ο αριθμός των ρουκετών που έχουν βληθεί εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ από ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε τις περίπου 1.500. Ο αριθμός των θυμάτων στην ισραηλινή πλευρά έφθασε τους επτά νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου ενός αγοριού έξι ετών, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε κάτι περισσότερο από δύο ημέρες.

Ρουκέτες της Χαμάς προς το Ισραήλ. AP

Τρίτη συνεδρίαση του ΟΗΕ

Εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης, αναμένεται να διεξαχθεί μια τρίτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημόσια αυτή τη φορά, την Παρασκευή.

Στις πρώτες δύο βιντεοδιασκέψεις, που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, οι ΗΠΑ εναντιώθηκαν στην υιοθέτηση κοινής ανακοίνωσης του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ που θα ζητεί να σταματήσουν οι ανταλλαγές πυρών, κρίνοντας αυτή η κίνηση θα ήταν «αντιπαραγωγική» σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η Ουάσινγκτον πάντως ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα στείλει επιτετραμμένο στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη για να καλέσει να υπάρξει «αποκλιμάκωση», ενώ η Μόσχα κάλεσε να συγκληθεί εκτάκτως το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ).

Κατεστραμμένος δρόμος στη Γάζα απο ισραηλινή επιδρομή. AP

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που έχει έδρα τη Δυτική Όχθη, μίλησε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, από τον οποίο ζήτησε να συμβάλει να «σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις».

Από τον πλευρά του ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε μέσω Twitter πως επισήμανε την «ανάγκη να τερματιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις».

Ισραήλ και Χαμάς οδεύουν σε «πόλεμο ευρείας κλίμακας», προειδοποίησε την Τρίτη ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή, ο Τορ Βένεσλαντ. Αν πράγματι ξεσπάσει, «θα είναι καταστροφικός και αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα θα είναι οι απλοί άνθρωποι» στη Γάζα, όπου το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 50%, πρόσθεσε ο Νορβηγός.

Στους διαδρόμους, ο ΟΗΕ, το Κατάρ και η Αίγυπτος καταβάλλουν προσπάθειες να μεσολαβήσουν, με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας να προσπαθεί να πείσει τον ισραηλινό ομόλογό του – μάταια – πως είναι απαραίτητο να σταματήσουν τα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα