Meta: Καταγγέλλεται πως απέλυσε πάνω από 1.000 εργαζόμενους που είδαν χρήστες “έξυπνων” γυαλιών σε προσωπικές στιγμές

Διαβάζεται σε 4'
Meta: Καταγγέλλεται πως απέλυσε πάνω από 1.000 εργαζόμενους που είδαν χρήστες “έξυπνων” γυαλιών σε προσωπικές στιγμές
AP Nic Coury

Υπό πίεση η Meta αφού φέρεται να απέλυσε εργαζόμενους που είχαν αποκαλύψει ότι είδαν χρήστες «έξυπνων» γυαλιών την ώρα συνεύρεσης.

Η Meta βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες πιέσεις να εξηγήσει γιατί διέκοψε αιφνιδιαστικά μια σημαντική συνεργασία με εταιρεία που χρησιμοποιούσε για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης της, λίγο αφότου εργαζόμενοί της στην Κένυα κατήγγειλαν ότι υποχρεώνονταν να παρακολουθούν ιδιαίτερα σκληρό και ευαίσθητο οπτικό υλικό που είχε καταγραφεί από τα «έξυπνα» γυαλιά της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο, εργαζόμενοι της εταιρείας Sama ανέφεραν σε δύο σουηδικές εφημερίδες ότι είχαν δει χρήστες των γυαλιών σε ιδιωτικές στιγμές ακόμα και κατά τη διάρκεια σεξουαλικών πράξεων. Λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, η Meta διέκοψε τη συνεργασία με τη Sama, μια εξέλιξη που – σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία – οδηγεί σε περισσότερες από 1.100 απολύσεις.

Όπως αναφέρει το BBC, η Meta υποστηρίζει ότι η απόφαση ελήφθη επειδή η Sama «δεν πληρούσε τα απαιτούμενα πρότυπα», ισχυρισμός που η εταιρεία απορρίπτει κατηγορηματικά. Την ίδια ώρα, οργάνωση εργαζομένων στην Κένυα αφήνει αιχμές ότι η διακοπή της συνεργασίας συνδέεται άμεσα με τις δημόσιες καταγγελίες των εργαζομένων. Η Meta δεν έχει απαντήσει ευθέως σε αυτή την κατηγορία, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι η συνεργασία τερματίστηκε λόγω μη συμμόρφωσης με τα πρότυπά της.

AP Gregory Bull

Η Sama, από την πλευρά της, υπερασπίζεται τη λειτουργία της, επισημαίνοντας ότι «σε όλες τις συνεργασίες της, συμπεριλαμβανομένης και αυτής με τη Meta, πληρούσε σταθερά τα επιχειρησιακά, ποιοτικά και πρότυπα ασφαλείας», τονίζοντας ότι δεν είχε λάβει ποτέ σχετική προειδοποίηση.

Οι αποκαλύψεις προήλθαν από έρευνα των σουηδικών εφημερίδων Svenska Dagbladet και Göteborgs-Posten, όπου εργαζόμενοι περιέγραφαν ότι είχαν πρόσβαση σε υλικό που περιλάμβανε «τα πάντα – από σπίτια μέχρι γυμνά σώματα». Η Meta είχε παραδεχτεί τότε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ανθρώπινοι αξιολογητές εξετάζουν περιεχόμενο από τα έξυπνα γυαλιά, όταν αυτό κοινοποιείται στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για συνήθη πρακτική βελτίωσης των υπηρεσιών.

Ανησυχίες για παραβιάσεις ιδιωτικότητας από την χρήση των γυαλιών Meta

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις κινητοποίησαν τις αρχές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Information Commissioner’s Office χαρακτήρισε την υπόθεση «ανησυχητική», ενώ στην Κένυα η αρμόδια αρχή προστασίας δεδομένων ξεκίνησε έρευνα για πιθανές παραβιάσεις ιδιωτικότητας.

Η Meta, απαντώντας στις αντιδράσεις, υποστήριξε ότι η αξιολόγηση περιεχομένου γίνεται με τη συγκατάθεση των χρηστών και αποκλειστικά για τη βελτίωση των προϊόντων. Παράλληλα, τόνισε ότι είχε «παγώσει» προσωρινά τη συνεργασία με τη Sama προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες.

Η υπόθεση έρχεται σε μια περίοδο που η Meta επενδύει δυναμικά στα «έξυπνα» γυαλιά, τα οποία ανέπτυξε σε συνεργασία με γνωστά brands όπως η Ray-Ban και η Oakley. Οι συσκευές αυτές προσφέρουν λειτουργίες όπως μετάφραση κειμένου ή αναγνώριση εικόνας, ωστόσο η αυξανόμενη χρήση τους συνοδεύεται από έντονες ανησυχίες για πιθανή κατάχρηση.

AP Godofredo A. Vásquez

Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, σε μία περίπτωση τα γυαλιά κατέγραψαν γυναίκα να γδύνεται σε υπνοδωμάτιο χωρίς να το γνωρίζει, ενώ έχουν καταγραφεί και περιστατικά μη συναινετικής καταγραφής γυναικών στην Κένυα.

Η υπόθεση δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργασία της Meta με εξωτερικούς συνεργάτες προκαλεί αντιδράσεις. Προηγούμενο πρόγραμμα ελέγχου περιεχομένου στο Facebook είχε δεχθεί έντονη κριτική, με εργαζόμενους να καταγγέλλουν έκθεση σε τραυματικό υλικό.

Ο ακτιβιστής Ναφτάλι Ουαμπάλο εκτιμά ότι ο πραγματικός λόγος της διακοπής της συνεργασίας ήταν η επιθυμία της Meta να περιορίσει τη δημοσιότητα γύρω από τον ρόλο των ανθρώπινων αξιολογητών. «Τα πρότυπα που επικαλούνται ίσως είναι πρότυπα… μυστικότητας», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η δικηγόρος Μέρσι Μουτέμι προειδοποίησε ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση της Κένυας, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να στηριχθεί ολόκληρη η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης σε τόσο εύθραυστες βάσεις».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα