Meta: Στόχος εκστρατείας χάκερ Ουκρανοί στρατιωτικοί και πολιτικοί

Meta: Στόχος εκστρατείας χάκερ Ουκρανοί στρατιωτικοί και πολιτικοί
Meta AP

Στην ανακοίνωση ότι ομάδα χάκερ χρησιμοποίησε το Facebook για να βάλει στο στόχαστρο Ουκρανούς σταρτιωτικούς και πολιτικούς προχώρησε η Meta.

Η Meta ανακοίνωσε σήμερα ότι ομάδα χάκερ χρησιμοποίησε το Facebook για να βάλει στο στόχαστρο μια σειρά από δημόσια πρόσωπα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων επιφανών στρατιωτικών αξιωματούχων, πολιτικών και ενός δημοσιογράφου, εν μέσω της επιχείρησης εισβολής της Ρωσίας στη χώρα που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, η Meta αναφέρει ότι τις τελευταίες 48 ώρες είχε αφαιρέσει επίσης ξεχωριστά ένα δίκτυο περίπου 40 ψεύτικων λογαριασμών, ομάδων και σελίδων σε Facebook και Instagram που λειτουργούσαν από τη Ρωσία και την Ουκρανία στοχεύοντας ανθρώπους στην Ουκρανία, για παραβίαση των κανόνων της.

Εκπρόσωπος του Twitter είπε, σύμφωνα με το Reuters, ότι είχε επίσης αναστείλει περισσότερους από δώδεκα λογαριασμούς και μπλοκάρει την κοινή χρήση πολλών συνδέσμων για παραβίαση των κανόνων του κατά της χειραγώγησης της πλατφόρμας και των ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Είπε ότι η συνεχιζόμενη έρευνά της έδειξε ότι οι λογαριασμοί προέρχονταν από τη Ρωσία και προσπαθούσαν να διακόψουν τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, η Meta απέδωσε τις προσπάθειες hacking σε μια ομάδα γνωστή ως Ghostwriter, η οποία είπε ότι απέκτησε επιτυχώς πρόσβαση στους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων των στόχων. Η Meta είπε ότι οι χάκερ προσπάθησαν να δημοσιεύσουν βίντεο στο YouTube από τους λογαριασμούς αυτούς που απεικονίζουν τα ουκρανικά στρατεύματα ως εξασθενημένα, συμπεριλαμβανομένου ενός βίντεο που ισχυριζόταν ότι δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να βγαίνουν από ένα δάσος και να κρατούν μια λευκή σημαία παράδοσης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι στην κυβερνοασφάλεια δήλωσαν την Παρασκευή ότι χάκερ από τη γειτονική Λευκορωσία στόχευαν τις ιδιωτικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού «και των προσώπων που σχετίζονται με αυτούς», κατηγορώντας μια ομάδα με την κωδική ονομασία «UNC1151». Η αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας FireEye έχει συνδέσει στο παρελθόν την ομάδα με δραστηριότητες Ghostwriter.

Η ομάδα ασφαλείας της Meta είπε ότι είχε λάβει μέτρα για την ασφάλεια στοχευμένων λογαριασμών και είχε μπλοκάρει τους τομείς phishing που χρησιμοποιούν οι χάκερ. Αρνήθηκε να δώσει τα ονόματα οποιουδήποτε από τους στόχους, αλλά είπε ότι είχε ειδοποιήσει τους χρήστες όπου ήταν δυνατόν.

Η Meta έκανε επίσης λόγο για μια ξεχωριστή εκστρατεία επιρροής, η οποία χρησιμοποίησε μια σειρά πλασματικών προσώπων, η οποία ισχυρίστηκε ότι εδρεύει στο Κίεβο, και διηύθυνε έναν μικρό αριθμό ισοτόπων που παρουσιάζονται ως ανεξάρτητα ειδησεογραφικά μέσα. Αυτά τα μέσα δημοσίευσαν ισχυρισμούς ότι η Δύση πρόδωσε την Ουκρανία και η Ουκρανία είναι ένα αποτυχημένο κράτος.

Η εταιρεία είπε ότι βρήκε συνδέσμους μεταξύ αυτού του δικτύου επιρροής και μιας επιχείρησης που μπλόκαρε τον Απρίλιο του 2020, την οποία είχε συνδέσει με άτομα στη Ρωσία, την περιοχή Donbass στην Ουκρανία και δύο μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν στην Κριμαία – τα NewsFront και SouthFront – τα οποία τώρα υπόκεινται σε κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η Meta αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω στοιχεία για το περιεχόμενο της καμπάνιας επιρροής, αλλά είπε ότι είχε δει ένα “πολύ χαμηλό επίπεδο” κοινοποιήσεων, αναρτήσεων ή αντιδράσεων. Είπε ότι η καμπάνια είχε λιγότερους από 4.000 λογαριασμούς στο Facebook που ακολουθούσαν μία από τις περισσότερες σελίδες της και λιγότερους από 500 λογαριασμούς που ακολουθούσαν έναν ή περισσότερους από τους λογαριασμούς της στο Instagram. Δεν ανέφερε πόσο καιρό οι καμπάνιες ήταν ενεργές στις πλατφόρμες της.

Ανέφερε ότι η καμπάνια είχε χρησιμοποιήσει επίσης τις ιστοσελίδες YouTube, Telegram και ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Alphabet Inc (GOOGL.O) Odnoklassniki και VK.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα