Μεταναστευτικό, ασφάλεια και Brexit στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής

Σημαία της ΕΕ σε διαδήλωση κατά του Brexit στο Λονδίνο
Σημαία της ΕΕ σε διαδήλωση κατά του Brexit στο Λονδίνο AP

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ δεν αναμένεται να λάβουν κάποια απόφαση στην άτυπη σύνοδο αύριο και μεθαύριο στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, ωστόσο, στόχος είναι να υπάρξει κάποια πρόοδος σε επίπεδο συντονισμού

Μεταναστευτικό, ασφάλεια και Brexit θα βρεθούν στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής, αύριο και μεθαύριο, 19 και 20 Σεπτεμβρίου, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ δεν αναμένεται να λάβουν κάποια απόφαση, ωστόσο, στόχος είναι να υπάρξει κάποια πρόοδος σε επίπεδο συντονισμού, τόσο στο μεταναστευτικό, όσο και στο Brexit.

«Το ζήτημα του τερματισμού της μεταναστευτικής κρίσης είναι κοινό καθήκον όλων των κρατών-μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Εάν ορισμένοι θέλουν να λύσουν την κρίση, ενώ άλλοι θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν, θα παραμείνει άλυτη», σημειώνει στην πρόσκληση που απέστειλε στους 28 αρχηγούς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναγνωρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επανεμφανίστηκαν οι «εντάσεις» μεταξύ των κρατών-μελών, σε ό,τι αφορά τις ροές των μεταναστών.

ADVERTISING

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου παραμένουν αδιέξοδες, ενώ και η ιδέα για τη δημιουργία «πλατφορμών» αποβίβασης σε τρίτες χώρες δεν βρίσκει την ανταπόκριση που επιθυμούσαν κάποιοι αρχηγοί.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόσκληση του κ. Τουσκ, αναμένεται να συζητηθούν στο αυριανό δείπνο η πρεταιτέρω συνεργασία της ΕΕ με την Αίγυπτο, αλλά και η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μίας Συνόδου Κορυφής ΕΕ και Λίγκας Αραβικών Χωρών στις αρχές του 2019.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η οποία θα είναι το πρώτο θέμα της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ατυνομικών και δικαστικών Αρχών των κρατών-μελών, την ενδυνάμωση της ασφάλειας των συνόρων και τη διασφάλιση της προστασίας στον κυβερνοχώρο.

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με ένα γεύμα εργασίας των 27 αρχηγών (χωρίς, δηλαδή, τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι) όπου συζητηθούν η πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit και τα επόμενα βήματα, παρουσία του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ. «Με μόλις έξι μήνες περιθώριο πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μπαίνουμε στις τελευταίες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων» προειδοποιεί ο κ. Τουσκ στην επιστολή του, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφασιστεί ενδεχόμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον Νοέμβριο για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων. Επί της ουσίας, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της αποφυγής «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας (που ανήκει στην βρετανική επικράτεια) μετά το Brexit, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, οι «27» θα πρέπει να να καταλήξουν σε μία «κοινή θέση» σε ό,τι αφορά την «κοινή πολιτική δήλωση», στην οποία θα περιγράφεται η μελλοντική εταιρική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωπαϊκή Ένωση, Μεταναστευτικό, Brexit
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κατά της απόφασης του ευρωκοινοβουλίου προσφεύγει η Ουγγαρία

Η Μέι στην αντεπίθεση για το Brexit

Ο δήμαρχος του Λονδίνου ζητά δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit

SHARE:

24Media Network