Μετατροπή της Κομισιόν σε πραγματική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, θέλει ο Σουλτς

Μετατροπή της Κομισιόν σε πραγματική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, θέλει ο Σουλτς

Τι προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως απάντηση στο Brexit. "Σημαντικό πρόβλημα της ΕΕ ότι για τους πολίτες δεν είναι σαφές ποιος κάνει τι", επισημαίνει

Μετατροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια "πραγματική ευρωπαϊκή κυβέρνηση", προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ως απάντηση στην απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

Σε άρθρο του που θα δημοσιευθεί την Δευτέρα στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Σουλτς εισηγείται αυτή η «ευρωπαϊκή κυβέρνηση» να υπόκειται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενός δεύτερου σώματος, το οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών- μελών.

Όπως επισημαίνει, αυτό θα καταστήσει πιο διαφανή την πολιτική λογοδοσία στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ θα περιοριστεί η δυσαρέσκεια των πολιτών προς την ΕΕ, σημαντικό πρόβλημα της οποίας είναι ότι για τους πολίτες δεν είναι ξεκάθαρο ποιος κάνει τι. Συχνά, τονίζει, η ΕΕ θεωρείται υπεύθυνη για αποφάσεις, τις οποίες έχουν πάρει οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της. Το θέμα, λοιπόν, συνεχίζει, δεν είναι "περισσότερη Ευρώπη" αλλά να "ορίσουμε με σαφήνεια τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες σε διάφορους τομείς". 

Η ΕΕ δεν πρέπει να παρεμβαίνει σε υποθέσεις που μπορούν να ρυθμιστούν σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, αλλά να επικεντρωθεί στα ζητήματα που μπορούν να διευθετηθούν μόνο από κοινού, καταλήγει.

SHARE:

24Media Network