Μέτρα περαιτέρω λιτότητας στο Βέλγιο

Μέτρα περαιτέρω λιτότητας στο Βέλγιο

Διαβάστε τι περιλαμβάνουν τα μέτρα συνολικού ύψους 1,82 δισ. ευρώ και τι στόχους έχει θέσει η Ε.Ε. για τη βελγική πρωτεύουσα

Η κυβέρνηση του Βελγίου συμφώνησε σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας, ύψους 1,82 δισ. ευρώ, για να τηρήσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2012 εντός του ορίου που έχει θεσπίσει η Ε.Ε.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις οι οποίες διήρκεσαν μία εβδομάδα, οι υπουργοί της κυβέρνησης έξι κομμάτων αποφάσισαν επίσης να παγώσουν άλλα 650 εκατ. ευρώ σε δημόσιες δαπάνες για την περίπτωση που η εξασθένιση της οικονομίας σημάνει ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω περιστολή των δαπανών, αναφέρει κυβερνητική ανακοίνωση.

Στο κείμενο προστίθεται ότι θα δοθούν λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου η οποία θα δοθεί το πρωί της Κυριακής.

"Παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία, η ισχύς των δημοσίων δαπανών διατηρείται και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων διασφαλίζεται", αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Οι νέες περικοπές προστίθενται στο πακέτο μέτρων ύψους 11,3 δισ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί όταν η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2011.

Στα μέτρα εκείνα περιλαμβανόταν η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 59 έτη που είναι σήμερα κατά μέσον όρο και η αύξηση της φορολογίας για τα εταιρικά αυτοκίνητα, μεταξύ άλλων.

Το Βέλγιο έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του δημόσιου τομέα στο 2,8% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος του (ΑΕΠ) από 3,8% το 2011. Η χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της επιβληθεί πρόστιμο από την ΕΕ εάν το έλλειμμα δεν μειωθεί σε 3% τουλάχιστον.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Σχεδιασμού, οι εκτιμήσεις του οποίου συνήθως αξιοποιούνται για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, προβλέπει ότι η οικονομία του Βελγίου, η έκτη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, θα αναπτυχθεί κατά μόλις 0,1% το 2012, από 1,9% το 2011.

Η κεντρική τράπεζα του Βελγίου προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,1% το 2012.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Διεθνής Οικονομία
SHARE: