Μεξικό: Εξαγριωμένοι εκπαιδευτικοί επιτέθηκαν σε γραφεία πολιτικών κομμάτων

Μεξικό: Εξαγριωμένοι εκπαιδευτικοί επιτέθηκαν σε γραφεία πολιτικών κομμάτων

Εκπαιδευτικοί επιτέθηκαν σε γραφεία του κυβερνώντος κόμματος του Μεξικό και της αντιπολίτευσης, προκαλώντας υλικές ζημιές (Vid)

Δεκάδες εξαγριωμένοι εκπαιδευτικοί επιτέθηκαν σε γραφεία των κύριων πολιτικών κομμάτων του Μεξικού, στην πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής πολιτείας του Γκερέρο, για να διαμαρτυρηθούν κατά των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της εκπαίδευσης, σπάζοντας παράθυρα, βάφοντας τοίχους με σπρέι και βάζοντας φωτιά σε ένα κτίριο.

Οι καθηγητές διαδήλωσαν στην πόλη Τσιλπασίνγκο, κατά του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο και των νέων μεταρρυθμίσεων στον εκπαιδευτικό τομέα. Οι διαδηλωτές εισέβαλλαν σε εγκαταστάσεις του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) και των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αστυνομικές αρχές δεν έφτασαν ποτέ στα σημεία των διαδηλώσεων.

Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν μασκοφόρους διαδηλωτές να πετούν καρέκλες, έγγραφα και φυτά από τους ορόφους των γραφείων του PRI στην Τσιλπασίνγκο, ενώ άλλοι κατέστρεφαν φωτογραφίες του Νιέτο και έγραφαν εναντίον του συνθήματα με σπρέι στους τοίχους.

Οι καθηγητές στο Γκερέρο, αντιτίθενται μιας νομοθεσίας που έχει ως στόχο την αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, με την επιβολή αυστηρότερης εποπτείας στα πρότυπα διδασκαλίας.

Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν μία από τις πιο μαχητικές ομάδες στο Μεξικό τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας περιοδικά σημαντικές διαταραχές σε ορισμένες πολιτείες. «Πρέπει να αποφύγουμε το νόμο της ζούγκλας που προκαλεί χάος και τη διαταραχή της δημόσιας τάξης», δήλωσε εκπρόσωπος του PRI.

Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα, φαίνονται διαδηλωτές να έχουν βάλει φωτιά σε ένα κτίριο δίπλα στα γραφεία του PRI, αν και δεν έγινε σαφές αν αυτό ανήκε στο κόμμα.

Οι διαδηλώσεις στο Τσιλπασίνγκο ξέσπασαν μετά το συνέδριο του κογκρέσου του Γκερέρο, όπου απερρίφθησαν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών για τροποποίηση του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει συνταγματικές αλλαγές οι οποίες απαιτείται να εγκριθούν από το νομοθετικό σώμα του Μεξικού.

Ο Νιέτο υπέγραψε το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο, ωστόσο οι νομοθέτες πρέπει να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή νομοθεσία για την εφαρμογή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καθηγητές έκαψαν γραφεία κομμάτων

SHARE: