Μία δασκάλα που “μπολιάζει” τα παιδιά με αλληλεγγύη

Μία δασκάλα που “μπολιάζει” τα παιδιά με αλληλεγγύη
ActionAid

Η Μαρία Δαλκίδου τα τελευταία 20 χρόνια είναι Ανάδοχος της ActionAid. Εμπνεύστηκε από τα παιδιά της Αναδοχής της και τις συνθήκες ζωής τους και αποφάσισε να μιλήσει για αυτά στα "άλλα της παιδιά", σε αυτά που βλέπει καθημερινά μέσα στην τάξη.

Η Μαρία Δαλκίδου είναι νηπιαγωγός και ζει στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία 20 χρόνια υπηρετεί στο 1ο Νηπιαγωγείο Χαλάστρας. Επίσης, τα τελευταία 20 χρόνια είναι Ανάδοχος της ActionAid. Δύο σημαντικοί ρόλοι στη ζωή της που συχνά έχουν διασταυρωθεί.

«Υπηρετώ στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο 28 χρόνια. Τα παιδιά που έχω πάντα στα τμήματά μου είναι από 4 έως 6 ετών. Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι στο νηπιαγωγείο που είμαι σήμερα, ήταν η περίοδος που έμαθα και για την ActionAid. Θυμάμαι το είδα σε κάποια εκπομπή στην τηλεόραση και εντυπωσιάστηκα από το έργο και τις δράσεις της».

Η Μαρία το συζήτησε με τον σύζυγό της και από κοινού αποφάσισαν να γίνουν υποστηρικτές της οργάνωσης. «Όταν έλαβα την φωτογραφία του παιδιού και τα στοιχεία για τις συνθήκες της ζωής της, συγκινήθηκα πραγματικά και ένιωσα ότι στην οικογένειά μου, εκτός από τον μικρό μου δίχρονο γιο, τον Γιώργο, είχε προστεθεί ακόμα ένα μέλος και είχα πια δύο παιδιά! Από τότε, στα 20 χρόνια που ακολούθησαν πέρασαν από την ζωή μου επτά παιδιά από διάφορες χώρες. Σήμερα είμαι Ανάδοχος του εξάχρονου Lungile Makombe από τη Νιάνγκα της Ζιμπάμπουε.

Όλα τα παιδιά των οποίων υπήρξα Ανάδοχος αυτά τα 20 χρόνια, έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Βλέπω πολλές φορές τις φωτογραφίες και τα μηνύματα που μου έστελναν και εύχομαι όπου και να βρίσκονται να είναι υγιή και να ζούνε μια ζωή που να τους παρέχει όλα αυτά που δικαιούται κάθε παιδί αυτού του κόσμου όπου και να είχε την τύχη να γεννηθεί».

Αυτά τα επτά παιδιά όμως δεν τα γνώρισε μόνο η οικογένεια της. Η κυρία Δαλκίδου εμπνεύστηκε από τα παιδιά της Αναδοχής της και τις συνθήκες ζωής τους και αποφάσισε να μιλήσει για αυτά στα «άλλα της παιδιά», σε αυτά που βλέπει καθημερινά μέσα στην τάξη. «Κάθε σχολική χρονιά, δουλεύω με τα παιδιά γύρω από ένα θέμα που αφορά την διαφορετικότητα και το πώς ζούνε τα παιδιά σε χώρες αναπτυσσόμενες. Βλέπουμε μαζί τις φωτογραφίες και τις ζωγραφικές που μού στέλνουν και συζητάμε για το αν και πώς μπορούμε εμείς να τα γνωρίσουμε αλλά και να τα υποστηρίξουμε».

Εκτός από τη συζήτηση και τις ζωγραφιές και τις φωτογραφίες η Μαρία κινητοποιεί τα παιδιά να λαμβάνουν ενεργό δράση. Η τελευταία τους πρωτοβουλία υποστήριξε την κατασκευή ενός έργου ύδρευσης πολλά χιλιόμετρα μακριά από την Χαλάστρα Θεσσαλονίκης στην κοινότητα Waki της Γκάνας. «Πιστεύω ότι τα παιδιά μέσα από τέτοιες ενέργειες συνειδητοποιούν πραγματικά ότι πέρα από την οικογένειά τους, τους συγγενείς τους, τους φίλους τους, τους γνωστούς τους, υπάρχει ένας μεγάλος κόσμος με ανθρώπους που ζουν σε χώρες μακρινές και που είναι διαφορετικοί από εμάς στο χρώμα, στις συνήθειες και στον τρόπο ζωής. Συνειδητοποιούν όμως και ότι είμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια πάνω στον πλανήτη που ζούμε. Και όπως σε κάθε οικογένεια όταν κάποιο μέλος της έχει ανάγκη οι υπόλοιποι σπεύδουν να το βοηθήσουν, έτσι και στην παγκόσμια οικογένεια, όταν κάποιος υποφέρει οι υπόλοιποι πρέπει να τον συντρέξουν και να μην αδιαφορούν. Και αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αφού υπάρχουν οργανώσεις όπως η ΑctionAid, που μας δείχνουν τον τρόπο.

Νομίζω αυτή είναι η σωστή ηλικία για να ρίξουμε τον σπόρο της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της αγάπης στον συνάνθρωπο, ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε σε έναν καλύτερο κόσμο με λιγότερη φτώχια και δυστυχία».

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις δράσεις της ActionAid εδώ.

ActionAid Helen Thompson/ActionAid

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα