Μια τοπική κυβέρνηση του Βελγίου μπλοκάρει τη CETA για όλη την Ευρώπη

Μια τοπική κυβέρνηση του Βελγίου μπλοκάρει τη CETA για όλη την Ευρώπη

Παρότι οι κυβερνήσεις των 28 χωρών μελών της Ε.Ε. υποστηρίζουν τη λεγόμενη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία με τον Καναδά, το Βέλγιο δεν μπορεί να δώσει τη συναίνεσή του εάν δεν διαθέτει την έγκριση των πέντε τοπικών κυβερνήσεων

Η άρνηση των Βαλόνων θέτει σε κίνδυνο την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, παρουσία του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Η περιφέρεια της Βαλονίας συνεχίζει να μην δίνει το πράσινο φως στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά και απορρίπτει τις νέες παραχωρήσεις που έγιναν, όπως μετέδωσε αργά χθες βράδυ το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Παρότι οι κυβερνήσεις των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν τη λεγόμενη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) με τον Καναδά, το Βέλγιο δεν μπορεί να δώσει τη συναίνεσή του εάν δεν διαθέτει την έγκριση των πέντε τοπικών κυβερνήσεων.

Χωρίς την υπογραφή του Βελγίου, η συμφωνία πιθανότατα δεν θα εγκριθεί.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, στόχος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ήταν να βρεθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ένας συμβιβασμός που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Βαλονίας.

"Δεν μπορούμε να υπογράψουμε μέχρι την Παρασκευή. Αυτό είναι παράλογο. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σαφείς" δήλωσε άλλωστε ο Σοσιαλιστής, τοπικός πρωθυπουργός του γαλλόφωνου Βελγίου, Πωλ Μανιέτ, στο βελγικό δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό RTBF.

"Νομίζω ότι θα ήταν λογικό να αναβληθεί επ 'αόριστον η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Καναδά της 27ης Οκτωβρίου, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάτι που θα μοιάζει με μια σύγκρουση" δήλωσε ακόμη ο Μανιέτ. Στις 27 Οκτωβρίου άλλωστε θα έδινε το "παρών" και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

"Είναι πολύ σημαντικό να περάσει αυτή η συμφωνία. Είναι η καλύτερη εμπορική συμφωνία που έχουμε και είναι επίσης καλή για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος", υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κατάινεν επισημαίνοντας πως η Επιτροπή καλεί παράλληλα τους ηγέτες της Ε.Ε. να επικαιροποιήσουν τα εργαλεία εμπορικής άμυνας.

Ποια είναι η Βαλονία

Οι γαλλόφωνοι Βέλγοι είπαν "όχι" στη CETA στις 16 Οκτώβρη μπλοκάροντας την εμπορική συμφωνία.

Η Βαλονία είναι η πιο φτωχή γαλόφωνη επαρχία του νοτίου Βελγίου και αριθμεί το ένα τρίτο του πληθυσμού συνολικά. Το τοπικό της Κοινοβούλιο αποφάσισε να ρίξει ένα ηχηρό "χαστούκι" στα σχέδια των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πολιτικών και οικονομικών ελίτ που προσπαθούν να περάσουν τις CETA και ΤΤΙΡ, οι οποίες ενδυναμώνουν τις πολυεθνικές επιχειρήσεις έναντι των εθνικών.

Το τοπικό Κοινοβούλιο ψήφισε με 46 ψήφους υπέρ και 16 κατά.

"Δεν θα προσφέρω τις εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Βέλγιο δεν πρόκειται να υπογράψει τη CETA", δήλωσε ο Σοσιαλιστής επικεφαλής της κυβέρνησης της Βαλονίας Πολ Μανιέτ. Παρά τις προσπάθειες των εταίρων, όπως φαίνεται η απόφαση του δεν αλλάζει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σύνοδος Κορυφής
SHARE:

24Media Network