Μικρές αλλαγές στη NAFTA προτείνει η κυβέρνηση Τραμπ

President Donald Trump meets with truckers and industry CEOs regarding healthcare, Thursday, March 23, 2017, in the Cabinet Room of the White House in Washington. (AP Photo/Andrew Harnik)
President Donald Trump meets with truckers and industry CEOs regarding healthcare, Thursday, March 23, 2017, in the Cabinet Room of the White House in Washington. (AP Photo/Andrew Harnik) AP

Διατήρηση αμφιλεγόμενων διατάξεων, περιλαμβάνει η πρόταση για την Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών των ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να πετύχει περιορισμένες αλλαγές στη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA) με το Μεξικό και τον Καναδά, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της την Πέμπτη η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη ένα προσχέδιο πρότασης που κυκλοφόρησε στο Κογκρέσο από το γραφείο του Αμερικανού εκπροσώπου σε θέματα εμπορίου.

Με βάση τις αλλαγές αυτές, που προτάθηκαν αφού ο Τραμπ αποκάλεσε "καταστροφική" τη συνθήκη, η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες διατάξεις της NAFTA, όπως εκείνη που αφορά τη συγκρότηση "ομάδων διαιτησίας" που επιτρέπουν στους επενδυτές και στις τρεις χώρες να παρακάμπτουν τα τοπικά δικαστήρια στις αστικές αγωγές.

Ορισμένοι επικριτές της Συμφωνίας υποστηρίζουν ότι αυτή η πρακτική παραβιάζει την εθνική κυριαρχία.

ADVERTISING

Μια ενδεχόμενη αλλαγή είναι η πρόταση να επιτραπεί στις χώρες που μετέχουν στη NAFTA να επαναφέρουν τους δασμούς στην περίπτωση που μια "πλημμύρα εισαγωγών" προκαλεί σοβαρή ζημιά ή απειλεί να προκαλέσει ζημιά στις εγχώριες βιομηχανίες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το προσχέδιο ζητά επίσης να προστατευθούν το ηλεκτρονικό εμπόριο και η πνευματική ιδιοκτησία αλλά και να οριστεί ότι οι κρατικές εταιρείες θα λειτουργούν με εμπορικά κριτήρια.

Το κείμενο αυτό μπορεί να αναθεωρηθεί και η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει το Κογκρέσο 90 ημέρες νωρίτερα προτού να ξεκινήσει την επίσημη επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA.

Ο πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζει ότι εξαιτίας της συνθήκης αυτής οι ΗΠΑ έχουν χάσει χιλιάδες θέσεις εργασίας προς όφελος του Μεξικού και έχει δεσμευτεί ότι θα αποχωρήσει από τη NAFTA εάν δεν μπορέσει να την επαναδιαπραγματευτεί για να ελαχιστοποιήσει τις ζημίες.

(Πηγή: ΑΠΕ-Reuters, φωτό: AP Photo/Andrew Harnik))

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network