Μήνυμα Λούλα υπέρ των αριστερών κομμάτων στη Λατινική Αμερική

O Λούλα μιλάει σε οπαδούς του
O Λούλα μιλάει σε οπαδούς του AP

Δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο επιχειρεί να επιστρέψει ο Λούλα ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στον Μπολσονάρο και έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στα αριστερά κόμματα της Λατινικής Αμερικής.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα εξέφρασε το Σάββατο την «αλληλεγγύη» του στις κυβερνήσεις της αριστεράς σε όλη τη Λατινική Αμερική και αξίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να πάψει να αναμιγνύεται στις υποθέσεις των χωρών τους, κατά τη διάρκεια μιας έντονα φορτισμένης ομιλίας του την επομένη της αποφυλάκισής του.

Ο Λούλα έγινε αποδέκτης την Παρασκευή πολλών εκδηλώσεων υποστήριξης από ηγέτες λατινοαμερικάνικων κρατών που ανήκουν στην αριστερά, αφού ανέκτησε την ελευθερία του. Ο πρώην πρόεδρος, στη φυλακή από τον Απρίλιο του 2018, αφέθηκε ελεύθερος χάρη σε μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και χθες εκφώνησε ομιλία μπροστά στο κτίριο του συνδικάτου των μεταλλουργών στο Σάου Μπερνάρντου ντου Κάμπου, ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του.

Σφυροκόπησε κυρίως τον σημερινό πρόεδρο της Βραζιλίας, τον ακροδεξιό Ζαΐχ Μπολσονάρο, αλλά αφιέρωσε μέρος του λόγου του για να περιγράψει την κατάσταση στη Λατινική Αμερική όπως τη βλέπει εκείνος. «Ο Έβο Μοράλες εξελέγη (σ.σ. πρόεδρος της Βολιβίας για τέταρτη θητεία), αλλά η δεξιά (...) δεν θέλει να δεχθεί το αποτέλεσμα», είπε ο Λούλα.

«Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με τη Βολιβία, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Χιλής, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Αργεντινής. Πρέπει να παρακαλάμε τον Θεό ο σύντροφος Ντανιέλ (σ.σ. Μαρτίνες) να κερδίσει τις εκλογές στην Ουρουγουάη, να μην επικρατήσει ο νεοφιλελευθερισμός εκεί», πρόσθεσε. «Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι προς τον λαό της Βενεζουέλας», συνέχισε, επισημαίνοντας πως είναι«φυσιολογικό να κάνουμε κριτική (...) αλλά είναι ο λαός αυτής της χώρας που πρέπει να λύσει τα προβλήματα αυτής της χώρας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βραζιλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Απατεώνα" και "προσωρινά ελεύθερο" χαρακτήρισε τον Λούλα ο Μπολσονάρο

Βραζιλία: Ελεύθερος ο Λούλα, πλήθος κόσμου έξω από τη φυλακή

SHARE: