Μισέζ Κλεζ: Ο “σκληρός ανακριτής” του Qatargate παραιτήθηκε μετά από καταγγελία για τον γιο του

Μισέζ Κλεζ: Ο “σκληρός ανακριτής” του Qatargate παραιτήθηκε μετά από καταγγελία για τον γιο του
Michel Claise - J-M Quinet/Alamy/Visualhellas.gr J-M Quinet/Alamy/Visualhellas.gr

Η βελγική εφημερίδα Le Soir αποκάλυψε τον λόγο που οδήγησε στην ξαφνική παραίτηση του Ανακριτή Μισέλ Κλεζ από το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate.

Φως στα αίτια που οδήγησαν στην ξαφνική απόσυρση του ανακριτή Μισέλ Κλεζ από την υπόθεση Qatargate “ρίχνει” νέο δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ο γιος του ανακριτή Μισέζ Κλεζ και ο γιος της ευρωβουλευτή Μαρί Αρένα, η οποία φαίνεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, προχώρησαν στη σύσταση εταιρείας το 2018, ενώ επισημαίνεται ότι, ο συνήγορος του Μαρκ Ταραμπέλα κατήγγειλε το γεγονός το απόγευμα της Δευτέρας (19/6).

“Ήταν μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που ανέτρεψε τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ στην υπόθεση Qatargate. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Νικολά, εργάζεται από το 2018 με τον γιο της Μαρί Αρένα, τον Ουγκό. Ίδρυσαν μαζί, σε ίσα μερίδια με άλλους πέντε επενδυτές, την εταιρεία BRC & Co, που ειδικεύεται στην πώληση της CBD, της κάνναβης που πωλείται νόμιμα στη χώρα μας επειδή είναι απαλλαγμένη από την ψυχοτρόπο ουσία της.

Αυτές οι πληροφορίες που υπογράμμισε ο συνήγορος του Μαρκ Ταραμπέλα, ο Μαξίμ Τόλερ, ανάγκασαν τον ανακριτή να εγκαταλείψει το χειρισμό αυτής της εμβληματικής υπόθεσης διαφθοράς και φερόμενης παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, αναφέρει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας.

Τονίζει μάλιστα πως ο Τόλερ επικοινώνησε μέσω επιστολής με τον ανακριτή Κλεζ, με την οποία τον ενημέρωσε για τις ανακαλύψεις του και του ζήτησε να απομακρυνθεί. Όπως και έγινε.

O Marc Tarabella στις Βρυξέλλες AP Photo/Thierry Monasse

Η ανακοίνωση της αποχώρησης του Μισέλ Κλεζ έγινε γνωστή το βράδυ της Δευτέρας (19/6), μέσω δελτίου Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

“Στοιχεία εμφανίστηκαν πρόσφατα. Θα μπορούσαν να εγείρουν ορισμένα ερωτήματα ως προς την αντικειμενική λειτουργία της έρευνας, έγραψε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία. “Ως προληπτικό μέτρο και για να επιτραπεί στη δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της με ηρεμία και να διατηρήσει τον απαραίτητο διαχωρισμό μεταξύ ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και επαγγελματικών ευθυνών, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ μάς ενημέρωσε ότι αποφάσισε απόψε να αποσυρθεί από τον φάκελο”.

Ο εισαγγελέας διευκρίνισε στο δελτίο Τύπου ότι ο ανακριτής έλαβε την απόφαση “παρά την απουσία αποτελεσματικών στοιχείων που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία κάθε εμπλεκόμενου και το ουσιαστικό έργο που έχουν επιτύχει οι ανακριτές και αυτός σε αυτόν τον φάκελο”.

Η ανακρίτρια Ορελί Ντεζέφ, η οποία έχει ήδη παρέμβει αρκετές φορές στο παρελθόν σε αυτή την υπόθεση, θα αναλάβει τη διεύθυνση της έρευνας.

“Είμαστε ανακουφισμένοι”, ανέφερε ο Μαξίμ Τόλερ μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Μισέλ Κλεζ. “Λυπούμαστε που ο ανακριτής δεν αποσύρθηκε άμεσα από την υπόθεση. Μπορούμε τώρα να ελπίζουμε ότι θα γίνει ανάλυση υπέρ και κατά της λεγόμενης ενημέρωσης του ‘μεταμελημένου’ Παντσέρι, με σεβασμό στον νόμο και τη δικαιοσύνη”, προσθέτει.

Σύμφωνα με το Belgian Monitor, ο Νικολά Κλεζ και ο Ουγκό Λεμέρ εξακολουθούν να είναι σήμερα μέτοχοι της εταιρείας BRC & Co.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα