Μητσοτάκης – Ερντογάν: Σε εξέλιξη η συνάντηση στο Λονδίνο

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Σε εξέλιξη η συνάντηση στο Λονδίνο
Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Ταγίπ Ερντογάν

Ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης παρακάθισε σε γεύμα με τον Τραμπ.

Σε εξέλιξη είναι εδώ και λίγα λεπτά η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν Eurokinissi

 

Ο πρωθυπουργός τα είπε πρώτα στους συμμάχους και μετά θα μιλήσει ξεκάθαρα όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές και στον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, “με ανοιχτά χαρτιά”.
 

Το περίγραμμα των όσων θα πει στον Ερντογάν έδωσε ο κ.Μητσοτάκης χθες μιλώντας με συνεργάτες του. Αναμένεται ειδικότερα να διαμηνύσει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας του να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες. Αλλά και να επισημάνει ότι η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Θα απαντήσει με αυτό τον τρόπο και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, πηγές του οποίου έλεγαν χθες ότι στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα, ανεβάζοντας έτσι εκ νέου την ένταση παραμονές του ραντεβού Μητσοτάκη- Ερντογάν.

Η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, τόνισε ειδικότερα ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα