Καρφιά Μητσοτάκη για Ερντογάν στο ΝΑΤΟ και αναφορές σε μεταναστευτικό

Καρφιά Μητσοτάκη για Ερντογάν στο ΝΑΤΟ και αναφορές σε μεταναστευτικό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο

Η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης παραβιάζει δικαιώματα μελών του ΝΑΤΟ τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους συμμάχους. Για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία, τονίζουν κυβερνητικές πηγές

Το μνημόνιο Τουρκίας– Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα άλλων μελών του ΝΑΤΟ τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους ηγέτες της συμμαχίας, την οποία κάλεσε να πάρει θέση θέτοντας τον Ερντογάν προ των ευθυνών του, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, τόνισε ειδικότερα ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί ο κ.Μητσοτάκης και κατά τη συνάντηση του με τον κ.Ερντογάν στις τέσσερις και μισή ώρα Ελλάδος: Αυτά που είπε στους συμμάχους παρουσία του Τουρκου προέδρου, θα επαναλάβει και κατ ιδίαν, τονιζοντας επίσης ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και δε μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιωματα Ελλάδας και Κύπρου ούτε να “σβήσει” ελληνικά νησιά από το χάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριζαν χθες ότι στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα, ανεβάζοντας έτσι εκ νέου την ένταση παραμονές του ραντεβού Μητσοτάκη- Ερντογάν.

Ο κ.Μητσοτάκης μετά τη συνεδρίαση και πριν τη συνάντηση με Ερντογάν παρακάθεται αυτή την ώρα σε γεύμα που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες.

Εν τω μεταξύ όμως Τραμπ- Ερντογάν είχαν αιφνιδιαστική συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ νωρίτερα, παρότι δεν είχε προγραμματιστεί κάτι τέτοιο. 

Κατά την παρέμβαση του στη σύνοδο της Συμμαχίας, ο πρωθυπουργός έθεσε και το μεταναστευτικό. Επισήμανε ειδικότερα ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της Άμυνας. Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν πως στην κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα