ΜΚΟ: Καταγγέλλουν λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών από κτηνοτροφικά πλοία

ΜΚΟ: Καταγγέλλουν λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών από κτηνοτροφικά πλοία
Φωτογραφία αρχείου shutterstock

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την προστασία των ζώων μιλούν για περιστατικά λαθρεμπορίου υπό το μαδύα εξαγωγής ζώων.

Ελκυστική επιλογή για τους εγκληματίες που διακινούν ναρκωτικά και κάθε είδους παράνομα προϊόντα, αποτελεί η μεταφορά ζωντανών ζώων μέσω τεράστιων κτηνοτροφικών πλοίων, σύμφωνα με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες προειδοποιούν για ύποπτο λαθρεμπόριο που πραγματοποιείται υπό την κάλυψη της μεταφοράς ζωντανών ζώων.

“Η θαλάσσια μεταφορά ζώων είναι το άλλοθι των λαθρεμπόρων”, αναφέρει η Charlotte Nithart, διευθύντρια της γαλλικής ΜΚΟ ‘Robin des Bois’, η οποία ειδικεύεται στην ασφάλεια και τη ρύπανση στη θάλασσα, τη λαθροθηρία, το λαθρεμπόριο και την καλή διαβίωση των ζώων.

Τα κτηνοτροφικά πλοία όπως λέει η ίδια, είναι “ασυναγώνιστα” ως προς τη χρησιμότητά τους για “παράνομη μεταφορά ύποπτων εμπορευμάτων, όπως ναρκωτικά, όπλα, παραποιημένα προϊόντα και υποπροϊόντα άγριας ζωής”.

Η ειδικός στη μεταφορά ζώων, Maria Boada, από το Ίδρυμα Προστασίας Ζώων τόνισε πως τα κτηνοτροφικά πλοία έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα για τους λαθρέμπορους. Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να ερευνηθούν οι χώροι, επειδή συνήθως είναι γεμάτοι από ζωντανά ζώα και έντονη δυσοσμία.

Μια σχετική περίπτωση αποτέλεσε το περιστατικό με το πλοίο ‘Neameh’ , το 2020, το οποίο βρισκόταν στο ισπανικό λιμάνι ‘Algeciras’ και κρίθηκε ύποπτο για λαθρεμπόριο κοκαϊνης από την Κολομβία. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσα στο πλοίο, βρέθηκαν περίπου 4.000 νεκρά βοοειδή. Η έντονη δυσοσμία ήταν τόσο δυνατή που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σκυλιά ώστε να εντοπίσουν την πιθανή ύπαρξη ναρκωτικών.

Μια δεύτερη περίπτωση καταγράφηκε και στα Κανάρια Νησιά, όπου υπήρχε η υποψία πως το πλοίο ‘FM Spiridon’ χρησιμοποιήθηκε για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Στο πλοίο η Ισπανική αστυνομία αντίκρισε μια παρόμοια σκηνή με 5.000 βοοειδή, τα οποία βρίσκονταν σε άθλιες συνθήκες. Το πλοίο είχε μέσα άρρωστα και πεθαμένα ζώα.

Παρ’ όλα αυτά και στις δύο περιπτώσεις η αστυνομία δεν κατάφερε να εντοπίσει ναρκωτικά.

Ισπανική τελωνειακή υπηρεσία, όπως αναφέρει ο Guardian, υποστηρίζει ότι τα ζωικά σκάφη είναι “ένας από τους πολλούς τρόπους” με τους οποίους κρύβονται ναρκωτικά σε εμπορικά πλοία με στόχο να “δυσκολέψουν τον έλεγχο της εύρεσής τους”.

Όπως γνωστοποίησε η Caroline Rowley από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ‘Ethical Farming Ireland, αναφερόμενη στο συμβάν με το πλοίο ‘Bruna’ στα γαλλικά ύδατα, “δεν είναι ύποπτες μόνο για ναρκωτικά, οι μεταφορές ζώντων ζώων δια θαλάσσης, αλλά ακόμη και για μεταφορά λαθρομεταναστών”.

Βέβαια στην περίπτωση του ‘Bruna’, ο ιδιοκτήτης του πλοίου αρνήθηκε την όποια κατηγορία και υποστήριξε πως επρόκειτο για παρεξήγηση. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι γαλλικές αρχές πίστευαν πως τα άτομα που βρέθηκαν στο πλοίο ήταν λαθρεπιβάτες, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο ανήκαν στο πλήρωμα του πλοίου.

Οι ΜΚΟ πιστεύουν ότι οι αναφορές που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι είναι μεν πιο προσεκτικοί, γνωρίζοντας το πρόβλημα της χρήσης ζώων ως δόλου λαθρεμπορίου, αλλά το βλέπουν ως μία μόνο από τις πολλές επιλογές που έχουν οι διακινητές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα