Μογκερίνι: Η Ε.Ε φέρει 'ιδιαίτερη ευθύνη' για τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο

Μογκερίνι: Η Ε.Ε φέρει 'ιδιαίτερη ευθύνη' για τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιτροπής διπλωματίας Φ. Μογκερίνει διαμηνύει την "ιδιαίτερη ευθύνη" που φέρει η Ε.Ε για τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο

H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το καθήκον να αντιμετωπίσει την εισροή προσφύγων που διαπλέουν τη Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι στον απόηχο πολλών ναυαγίων που έχουν στοιχίσει την ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Ως Ευρωπαίοι "εμείς έχουμε μια ιδιαίτερη ευθύνη προκειμένου να επιχειρήσουμε να προλάβουμε αυτές τις τραγωδίες και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση", δήλωσε η Ιταλίδα αξιωματούχος στο περιθώριο μιας συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Αφρικανική Ένωση θα μπορούσαν να εργαστούν από κοινού "προκειμένου να σώσουν τις ζωές των ανθρώπων που βρίσκονται σε απόγνωση και που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον και με στόχο να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές και εκείνους που αναγκάζουν αυτούς τους ανθρώπους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο".

"Εργαζόμαστε από κοινού για το θέμα της Λιβύης, όπου η κατάσταση είναι κρίσιμη και η διπλωματία δοκιμάζεται" δήλωσε από την πλευρά του ο Τζον Κέρι.

Χθες η Φεντερίκα Μογκερίνι από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θέλησε να καθησυχάσει τη Λιβύη ότι οποιαδήποτε ενέργεια εξεταστεί από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο την αναχαίτιση της εισροής των μεταναστών από τη Μεσόγειο δεν θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως μία επίθεση εναντίον των πολιτών της Λιβύης.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE: