Μογκερίνι: "Πρακτική λύση" για να διασωθεί η συμφωνία με το Ιράν αναζητά η ΕΕ

Η Φεντερίκα Μογκερίνι , αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας
Η Φεντερίκα Μογκερίνι , αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας AP

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα πράξουν τα δέοντα για να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, αλλά και να διασωθεί η επίμαχη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής ανακοίνωσε απόψε ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις συμφώνησαν σε κοινές "γραμμές δράσης" για να να διασώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η ΕΕ δεν μπορεί να παράσχει νομικές και οικονομικές εγγυήσεις στην Τεχεράνη, όμως μιλάει σοβαρά όταν αναζητά έναν τρόπο για να συνεχίσει τη ροή των επενδύσεων και θα παρουσιάσει τα μέτρα που προτείνει τις επόμενες εβδομάδες, είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μετά τη συνάντηση που είχαν απόψε στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι ανέθεσαν σε ειδικούς να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο Ιράν. Η ομάδα θα συνεδριάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη, σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών.

ADVERTISING

"Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας πρακτικής λύσης", είπε η Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των συνομιλιών. "Συζητάμε λύσεις για να διατηρήσουμε ζωντανή τη συμφωνία", συνέχισε, προσθέτοντας ότι τα μέτρα επιδιώκεται να επιτρέπουν στο Ιράν να εξάγει πετρέλαιο και στις ευρωπαϊκές τράπεζες να λειτουργούν χωρίς προβλήματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, από την πλευρά του, είπε ότι Ιρανοί και Ευρωπαίοι έκαναν μια "καλή αρχή" στις συνομιλίες τους για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. "Είμαστε στον σωστό δρόμο (...) πολλά θα εξαρτηθούν από το τι μπορούμε να κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες" είπε μετά τη συνάντηση, διάρκειας 90 λεπτών, που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωπαϊκή Ένωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βερολίνο: Η Ευρώπη θα τηρήσει τη συμφωνία με την Τεχεράνη για τα πυρηνικά

SHARE:

24Media Network