Μοσκοβισί: Δυνατή και αναγκαία μια συμφωνία για την Ελλάδα

European Commissioner for Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici addresses the media at EU headquarters in Brussels on Wednesday July 27, 2016. The European Union's executive has refrained from calling for heavy fines against Spain and Portugal over budgetary breaches over the past years and sought to set "new fiscal paths" for the two Iberian countries. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
European Commissioner for Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici addresses the media at EU headquarters in Brussels on Wednesday July 27, 2016. The European Union's executive has refrained from calling for heavy fines against Spain and Portugal over budgetary breaches over the past years and sought to set "new fiscal paths" for the two Iberian countries. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) AP

Μια συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας είναι δυνατή και χρειάζεται μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο επίτροπος Μοσκοβισί απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

συμφωνία είναι και ευκταία και επιθυμητή. Θα πρέπει όμως να συναντήσει τη συμφωνία όλων και το τονίζω όλων και του ΔΝΤ να βρούμε μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα" το μεσημέρι της Τρίτης ο αρμόδιος επίτροπος για την Οικονομία κ. Πιέρ Μοσκοβισί σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο.

Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι η Commission υποστήριξε και θα συνεχίζει να υποστηρίζει την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. "Θα πρέπει η Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης να επιμερίσουν το βάρος για να καταστεί βιώσιμο το χρέος" είπε ο κ. Μοσκοβισί σημειώνοντας και την ανάγκη αποφάσεων και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. "Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα για χρόνια και χρόνια να έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Θα πρέπει να πάρουμε ρεαλιστικές αποφάσεις" συμπλήρωσε για να προσθέσει ότι "χωρίς ρεαλιστικές αποφάσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με ρεαλιστικά πλεονάσματα".

Ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να μιλήσει για τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας . "Μια συμφωνία σε επίπεδο θεσμών ( Stuff level Agreement ) είναι απολύτως εφικτή και επιθυμητή από όλους Θα συναντηθούμε σε τρεις μέρες στην Μάλτα για να συζητήσουμε πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο" είπε ο επίτροπος.

Αναφερόμενος στα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης τόνισε ότι το εργασιακό είναι πάρα πολύ σημαντικό αφού οι αλλαγές που θα γίνουν θα πρέπει να αυξήσουν την απασχόληση. "Στηρίζουμε χωρίς αποκλίσεις το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Γι αυτό θα πρέπει οι αλλαγές στην αγορά εργασίας να ακολουθούν τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές" τόνισε με έμφαση ο Γάλλος επίτροπος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι μεγάλο θέμα είναι και η αγορά ενέργειας με στόχο να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και τελικά να ωφεληθεί ο καταναλωτής.

Στα θέματα της αξιολόγησης που μένουν ανοιχτά σημείωσε και το δημοσιονομικό πακέτο μετά το 2018 το οποίο ζήτησε το ΔΝΤ για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Επανέλαβε επίσης ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα και για την Commission και κάποια μέλη της Ευρωζώνης αποτελεί εγγύηση για την αξιοπιστία της εκτέλεσης του προγράμματος.

Τόνισε επίσης ότι θα αποχωρήσει πριν το τέλος της ακρόασης ώστε να βρεθεί από το Στρασβούργο στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο τον αναπληρωτή κ. Γιώργο Χουλιαράκη και την υπουργό εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου που ξεκινούν ένα νέο κύκλο επαφών με τους δανειστές από σήμερα το απόγευμα.

Χαμός με την απουσία του Νταϊσελμπουμ

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε, την ίδια στιγμή, η απουσία του προέδρου του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσλεμπλούμ ο οποίος αν και είχε προσκληθεί αρνήθηκε να είναι παρόν στην ακρόαση λόγω των απαξιωτικών δηλώσεων για τις χώρες του νότου σε παλαιότερη αντίστοιχη ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε τον κ. Νταϊσελμπουμ να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του και να παραιτηθεί.

Το ίδιο ζήτησαν και άλλες γυναίκες και άντρες ευρωβουλευτές από χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

(Φωτογραφία: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συμφωνία, Κομισιόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κοινοτικός αξιωματούχος: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις

SHARE:

24Media Network