Μοσούλη: Τουλάχιστον 161.000 πρόσφυγες. Αρχίζει επιχείρηση στα δυτικά

Μοσούλη: Τουλάχιστον 161.000 πρόσφυγες. Αρχίζει επιχείρηση στα δυτικά

Τουλάχιστον 161.000 οι εκτοπισθέντες από τις μάχες στην Μοσούλη σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα γίνει επιθετική επιχείρηση στα δυτικά

Τουλάχιστον 161.000 άνθρωποι εξωθήθηκαν να εγκαταλείψουν την ιρακινή πόλη Μοσούλη, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, έπειτα από την έναρξη επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης πριν από 100 μέρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς.

"Έως σήμερα τουλάχιστον 161.000 άνθρωποι εκτοπίσθηκαν στο εσωτερικό της χώρας ως αποτέλεσμα των μαινόμενων συγκρούσεων στην πόλη της Μουσούλης", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Ντουζαρίτς.

Ο αξιωματούχος των ΗΕ τόνισε πως την Κυριακή διανεμήθηκε ανθρωπιστική βοήθεια, ανάμεσα τους τρόφιμα, πόσιμο νερό και είδη υγιεινής σε 4.500 ανθρώπους σε συνοικία της ανατολικής Μοσούλης.

Χθες αξιωματούχοι της ιρακινής κυβέρνησης ανακοίνωσαν πως 100 μέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης, οι ιρακινές δυνάμεις έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το ανατολικό τμήμα της πόλης, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του ΙΚ από τον τελευταίο θύλακα τους στα ανατολικά του ποταμού Τίγρη.

«Ολοκληρώσαμε την πλήρη απελευθέρωση της αριστερής όχθης της Μοσούλης και αυτό είναι ένα δώρο στον ιρακινό λαό», δήλωσε με ανακοίνωση του ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κοινοβουλίου Σείχ Χουμάμ Χαμουντί, έπειτα από συνάντηση του με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Νωρίτερα χθες το υπουργείο Άμυνας είχε ανακοίνωσε την ανακατάληψη του ανατολικού τμήματος της πόλης.

Οι τζιχαντιστές αναμένεται να προβάλουν σθεναρή αντίσταση καθώς έχουν εγκλωβιστεί σε μια ολοένα και μικρότερη περιοχή της ιρακινής πόλης.

Περίπου 100.000 Ιρακινοί στρατιώτες, μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας και σιίτες παραστρατιωτικοί συμμετέχουν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου, με χερσαία και εναέρια υποστήριξη από τον διεθνή συνασπισμό δυνάμεων που ηγούνται οι ΗΠΑ.

Η Μοσούλη είχε πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων πριν τον πόλεμο και περίπου 750.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι ζουν στον δυτικό τομέα της πόλης.

Μοσούλη: Τουλάχιστον 161.000 πρόσφυγες. Αρχίζει επιχείρηση στα δυτικά

Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν την "έντονη ανησυχία" τους για την τύχη των αμάχων στον δυτικό τομέα της πόλης ενόψει των επικείμενων συγκρούσεων.

"Οι αναφορές που λαμβάνουμε από τον δυτικό τομέα της πόλης προκαλούν ανησυχία και θλίψη", τόνισε με ανακοίνωση της η Λιζ Γκραντ, συντονίστρια Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ για το Ιράκ.

"Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής και αγαθών έχουν εκτοξευτεί στα ύψη…πολλές οικογένειες που δεν διαθέτουν εισόδημα τρώνε μόλις μια φορά την ημέρα. Άλλοι εξαναγκάζονται να καίνε τα έπιπλα τους για να ζεσταθούν", πρόσθεσε.

Οι ιρακινές δυνάμεις εκτιμούσαν κατά την έναρξη των επιχειρήσεων τον αριθμό των τζιχαντιστών που παρέμεναν εντός της πόλης σε 5.000 με 6.000 και έχουν έκτοτε ανακοινώσει ότι 3.300 έχουν σκοτωθεί στις μάχες.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα γίνει επιθετική επιχείρηση στα δυτικά της Μοσούλης

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ προετοιμάζονται για τη διεξαγωγή επιθετικής επιχείρησης με αντικειμενικό σκοπό την ανακατάληψη των δυτικών περιοχών της Μοσούλης, από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το στρατιωτικό διοικητή των επιχειρήσεων, υποστράτηγο Αμπντούλ Αμίρ Ρασίντ Γιαράλα.

Μοσούλη: Τουλάχιστον 161.000 πρόσφυγες. Αρχίζει επιχείρηση στα δυτικά

Η επιχείρηση αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες για την ανακατάληψη της δυτικής όχθης του Τίγρη ποταμού, σύμφωνα με δηλώσεις του υποστράτηγου στο τηλεοπτικό κανάλι "Mosuliya TV".

Ουσιαστικό ρόλο στην προετοιμασία της επιχείρησης έχουν παραστρατιωτικές σιιτικές ομάδες (Popular Mobilisation), που έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν και λαμβάνουν μέρος στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι στρατιωτικές αυτές ομάδες, έγιναν επίσημα τμήμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ, το 2016.

Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες ότι η ανατολική πλευρά της Μοσούλης βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους, μετά από τη συμπλήρωση 100 ημερών πολεμικών συγκρούσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network