Ρ. Μπαρούντ: Το Ισραήλ κάνει ολοκληρωτικό πόλεμο στη Γάζα

Ρ. Μπαρούντ: Το Ισραήλ κάνει ολοκληρωτικό πόλεμο στη Γάζα
Τρύπα απο βλήμα σε κτίριο στη Γάζα την Παρασκευή 14 Μαϊου AP

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος και συγγραφέας Ραμζί Μπαρούντ περιγράφει τη δραματική κατάσταση στη Γάζα και τονίζει ότι ο παλαιστινιακός λαός είναι ενωμένος όσο ποτέ στο παρελθόν.

Ο Ραμζί Μπαρούντ έχει αφιερώσει τη ζωή και το σύνολο της ενέργειάς του στο παλαιστινιακό ζήτημα. Είναι ένας από τους βαθείς γνώστες του προβλήματος και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι Παλαιστίνιος αντιμετωπίζει τα πράγματα με μία σπάνια ηρεμία αλλά και με μία ισχυρή επιχειρηματολογία την οποία έχει αναπτύξει στην πλήρη διάστασή της και στα βιβλία του. Παρά το γεγονός ότι αυτές τις ημέρες, της σφαγής στη Γάζα, ο ελεύθερος χρόνος του έχει σχεδόν εκμηδενιστεί, ο Μπαρούντ δεν αρνήθηκε να μιλήσει στο NEWS24/7 και να καταθέσει τη δική του πολύτιμη οπτική.

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να μας πείτε ποια είναι η κατάσταση, ειδικά στη Γάζα, τις τελευταίες ώρες

Η κατάσταση επιδεινώνεται κάθε λεπτό. Το Ισραήλ πραγματοποίησε εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις στοχεύοντας κυρίως σε σπίτια πολιτών. Το παλαιστινιακό υπουργείο υγείας μόλις ανέφερε (σσ οι απαντήσεις δόθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης) ότι έχουν σκοτωθεί συνολικά 103 άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός όμως εξακολουθεί να αυξάνεται καθώς σώματα-νεκρών και τραυματιών-θάβονται κάτω από τα ερείπια. Το Ισραήλ διεξάγει πλέον έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Οι Παλαιστίνιοι αντεπιτίθενται και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν.

O Nετανιάχου δείχνει ότι θέλει να φτάσει την κατάσταση στα άκρα. Πιστεύετε ότι αυτή η πρόθεση οφείλειται και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος στην εσωτερινή πολιτική σκηνή του Ισραήλ;

Ο δεξιός Πρωθυπουργός του Ισραήλ ίσως να μην είχε προβλέψει ότι μία συνηθισμένη, για το Ισραήλ, πράξη εθνοκάθαρσης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στο Σέιχ Τζαράχ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία παλαιστινιακή εξέγερση ενώνοντας όλα τα μέρη της παλαιστινιακής κοινωνίας σε μία πρωτοφανή επίδειξη ενότητας.

Ο Νετανιάχου ήλπιζε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Σέιχ Τζαράχ ως μοχλό συσπείρωσης της δεξιάς γύρω του με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης ή την αύξηση των πιθανοτήτων να κερδίσει πέμπτη θητεία στην πρωθυπουργία. Βιάστηκε όμως. Και αυτή η βιασύνη, που οφείλεται σε καθαρά προσωπικούς λόγους, πυροδότησε λαϊκή εξέγερση μεταξύ των Παλαιστίνιων.

Οσοι στηρίζουν το Ισραήλ μιλούν για προσπάθεια αυτοάμυνας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επίσης στηρίζει το Ισραήλ. Η δική σας πλευρά φαίνεται ότι δεν έχει δυνατά στηρίγματα στη διεθνή κοινότητα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Θα σας έλεγα ότι δεν συμβαίνει. Τα mainstream media και οι δυτικές κυβερνήσεις δεν αντιπροσωπεύουν τον παγκόσμιο πληθυσμό. Η υποστήριξη για την Παλαιστίνη αυξάνεται παντού, σ’ όλον τον κόσμο. Η παλαιστινιακή ενότητα και η λαϊκή αντίσταση έχουν φέρει επιτυχίες. Ποτέ δεν είχαμε δει αυτόν τον ωκεανό υποστήριξης της παλαιστινιακής ελευθερίας, όχι μόνο από εκατομμύρια απλούς ανθρώπους σ’ όλον τον κόσμο αλλά και από διασημότητες-ηθοποιούς, ποδοσφαιριστές, διανοούμενους, πολιτικούς ακτιβιστές, ακόμα και μοντέλα. Τα hashtags #SaveSheikhJarrah και #FreePalestine, μεταξύ πολλών άλλων, τρεντάρουν συνεχώς στα social media.

Η διαρκής προσπάθεια του Ισραήλ να παρουσιαστεί ως θύμα κάποιων φανατικών Αράβων και Μουσουλμάνων δεν πείθει κανέναν πια. Ο κόσμος μπορεί επιτέλους να δει, να διαβάσει και να ακούσει την τραγική πραγματικότητα που βιώνει η Παλαιστίνη αλλά και να αφουγκραστεί την ανάγκη να λάβει τώρα τέλος αυτή η τραγωδία.

Πιστεύετε ότι οι ενέργειες της Χαμάς επισκιάζουν τη Φατάχ και την Παλαιστινιακή Αρχή; Εαν ναι, γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως η δράση της Χαμάς δημιουργεί προβλήματα στο δίκαιο αγώνα του λαού σας;

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρονιά βλέπουμε τον παλαιστινιακό λαό ενωμένο, από την Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, μέχρι τις παλαιστινιακές κοινότητες, πόλεις και χωριά, στην ιστορική Παλαιστίνη, το σημερινο Ισραήλ.

Η ενότητα αυτή έχει μεγάλη σημασία, πολύ μεγαλύτερη από κάποια συμφωνία η οποία μπορεί να έρθει από τα πάνω. Και φυσικά αυτό είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και από τη Χαμάς, και από τη Φατάχ και από οτιδήποτε άλλο. Γιατί; Διότι χωρίς τους ανθρώπους ενωμένους δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση ούτε όραμα για απελευθέρωση ούτε αγώνας για τη νίκη και τη δικαιοσύνη.

Ο παλαιστινιακός λαός αποφάσισε να ξεπεράσει όλες τις πολιτικές διαιρέσεις και τις φατρίες. Επινοούνται πλέον νέες ορολογίες που επικεντρώνονται στην αντίσταση, την απελευθέρωση και τη διεθνή αλληλεγγύη. Μ’ αυτόν τον τρόπο αμφισβητούν το φανατισμό μαζί με οποιαδήποτε προσπάθεια να καταστήσουν κάτι φυσιολογικό την ισραηλινή κατοχή και την πολιτική του απαρτχάιντ. Η ισχυρή παλαιστινιακή φωνή σπάει τη διεθνή σιωπή και κόσμος ακούει ένα άσμα ελευθερίας.

Οι ηγέτες αυτού του κινήματος είναι οι Παλαιστίνιοι νέοι, στους οποίους δεν έχει δοθεί ποτέ η ευκαιρία να εκπροσωπηθούν δημοκρατικά, οι οποίοι περιθωριοποιούνται συνεχώς και καταπιέζονται τόσο από τη δική τους ηγεσία όσο και από τη συνεχή ισραηλινή στρατιωτική κατοχή. Γεννήθηκαν σ’ έναν κόσμο εξορίας, φτώχειας και απαρτχάιντ. Μεγάλωσαν βλέποντας τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται, τη γη τους να ληστεύεται τους γονείς τους να ταπεινώνονται και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό.

Τώρα, βγαίνουν μπροστά. Χωρίς προηγούμενο συντονισμό και χωρίς κανένα πολιτικό μανιφέστο, αυτή η νέα παλαιστινιακή γενιά κάνει τη φωνή της να ακούγεται στέλνοντας ένα αδιαμφισβήτητο και ηχηρό μήνυνα στο Ισραήλ και στη δεξιά, σοβινισιτκή κοινωνία του. Το μήνυμα είναι ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν αποτελείται από παθητικά θύματα. Οτι η εθνοκάθαραση του Σέιχ Τζαρά και της υπόλοιπης κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η πολιορκία στη Γάζα, η συνεχής στρατιωτική κατοχή, η κατασκευή παράνομων εβραϊκών οικισμών, ο ρατσισμός και το απαρτχάιντ δεν θα περνούν πλέον απαρατήρητα. Αν και κουρασμένοι, φτωχοί και πολιορκημένοι, οι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, τους ιερούς τόπους τους και την ίδια την ιερότητα του λαού τους.

Ο Ραμζί Μπαρούντ είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και συντάκτης της διαδικτυακής εφημερίδας “Palestine Chronicle”. Το τελευταίο του βιβλίο τιτλοφορείται “Η τελευταία Γη: Μία ιστορία από την Παλαιστίνη”. Εχει αποκτήσει διδακτορικό στις Παλαιστινιακές σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ και είναι επισκέπτης καθηγητής στο Orfalea Center (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια) στις Διεθνείς σχέσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα