Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ έχουν τα μέσα να αποτρέψουν την επανεμφάνιση της Αλ Κάιντα

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ έχουν τα μέσα να αποτρέψουν την επανεμφάνιση της Αλ Κάιντα
Ο Άντονι Μπλίνκεν 2021 Virginia Mayo / ASSOCIATED PRESS

Ο Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν δεν αδυνατίζει τον αγώνα κανά της τρομοκρατίας.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν στη διάθεσή τους τα μέσα για να εμποδίσουν τρομοκρατική ενέργεια που θα μπορούσε να εξαπολυθεί από την επικράτεια του Αφγανιστάν, παρά την απόσυρση των στρατευμάτων τους ως την 11η Σεπτεμβρίου που αποφασίστηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Κυριακή ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Θα έχουμε τα μέσα εάν δούμε ότι υπάρχει αναζωπύρωση, επανεμφάνιση της τρομοκρατικής απειλής από το Αφγανιστάν. Θα είμαστε σε θέση να το διαπιστώσουμε αμέσως και να αναλάβουμε δράση», διαβεβαίωσε ο κ. Μπλίνκεν το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπεραμύνθηκε της απόφασης που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο ένοικος του Λευκού Οίκου να αποσυρθούν τα εναπομείναντα στρατεύματα των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν μέχρι την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το Αφγανιστάν αποτελούσε τότε βάση μετόπισθεν της Αλ Κάιντα για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής επικράτειας, προτού εισβάλλουν στη χώρα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

«Θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας και τα μέσα μας και θα διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να αμυνθούμε σε περίπτωση επανεμφάνισης» της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, επέμεινε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Για τα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, η απειλή της τρομοκρατίας έχει διασκορπιστεί σε διάφορες τοποθεσίες του κόσμου και δεν είναι πλέον επικεντρωμένη στο Αφγανιστάν.

Σημειώνουν ακόμη πως οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να μην επιτρέψουν σε κινήματα εχθρικά προς τις ΗΠΑ να επανεγκατασταθούν στο Αφγανιστάν.

Ο Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε την περασμένη Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τον πιο μακρόχρονο πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν. «Έχει έρθει η ώρα να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο χωρίς τέλος», είπε στη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα