Μπόρις Τζόνσον: Έδωσε τσάι αλλά όχι απαντήσεις για τις γυναίκες “γραμματοκιβώτια”

Μπόρις Τζόνσον: Έδωσε τσάι αλλά όχι απαντήσεις για τις γυναίκες “γραμματοκιβώτια”
Sky News

O Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε από τις διακοπές του στην Ιταλία, μια εβδομάδα μετά το "οι γυναίκες που φορούν μπούρκα είναι σαν γραμματοκιβώτια". Δημοσιογράφοι τον περίμεναν έξω από το σπίτι του, αλλά δεν έδωσε απαντήσεις.

Σε άρθρο του, στην Daily Telegraph, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανιας, Μπόρις Τζόνσον αναφέρθηκε στην απόφαση δικαστηρίου της Δανίας, να επιβάλει πρόστιμο σε γυναίκα που φορούσε μπούρκα, δημοσίως. Έχουν προηγηθεί σχετικές αποφάσεις σε Βέλγιο και Αυστρία.

Ο Τζόνσον εξήγησε πως αντιτίθεται σε ανάλογη απαγόρευση, στη Βρετανία “γιατί αναπόφευκτα να εκλαμβανόταν ως ενέργεια που θα είχε να υπογραμμίσει κάτι για το Ισλάμ και θα χρησιμοποιούνταν από ανθρώπους που θέλουν να δραματοποιήσουν τη λεγόμενη “σύγκρουση πολιτισμών, με το ρίσκο να δημιουργήσει μάρτυρες”, πριν σχολιάσει ότι “θεωρώ απολύτως γελοίο να βλέπεις ανθρώπους που επιλέγουν να κυκλοφορούν με πέπλα, μοιάζοντας σαν γραμματοκιβώτια”. Στη συνέχεια του κειμένου έκανε σύγκριση και με λιστές τραπεζών, σημειώνοντας ότι “είναι περίεργο και bullying να περιμένεις από τις γυναίκες να καλύπτουν τα πρόσωπα τους”. Ενημέρωσε πως νιώθει ότι έχει το δικαίωμα να ζητήσει από μια γυναίκα να βγάλει την μπούρκα της, αν τον επισκεπτόταν στο γραφείο του και κατέληξε στο ότι “στη Βρετανία σήμερα είναι πάρα πολύ μικρό το ποσοστό γυναικών που φορούν αυτά τα περίεργα καλύμματα κεφαλής. Είμαι βέβαιος πως μια μέρα θα τα βγάλουν”.

Τις δηλώσεις του αποδοκίμασε ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Μπράντον Λιούις, ο οποίος κάλεσε τον Τζόνσον να ζητήσει συγγνώμη. Το αυτό έκανε και ο αρμόδιος Υπουργός επίτ ων μεσοανατολικών θεμάτων, Άλιστερ Μπερτ. Η Σαγίντα Ουάρσι, πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος, τόνισε πως ο Τζόνσον ενήργησε εσκεμμένα, με στόχο να κερδίσει τη στήριξη της δεξιάς πτέρυγας.

Στην στήλη αυτής της Κυριακής (12/8) ο Τζόνσον επέλεξε να ασχοληθεί με την οικοδόμηση σπιτιών. Ζήτησε μείωση του “παράλογα υψηλού τέλους χαρτόσημου” και προειδοποίησε ότι οι κατασκευαστικές εταιρίες “μειώνουν την προσφορά νέων κατοικιών, μέσω της πρακτικής συγκέντρωσης αγροτεμαχίων, για μελλοντική πώληση ή ανάπτυξη (land-banking)”.

Όπως επέστρεφε ο πρώην Υπουργός στο σπίτι του, στο Oxdordshire, έπειτα από μια εβδομάδα διακοπές στην Ιταλία, είδε πως τον περίμεναν δημοσιογράφοι. Τον ρώτησαν για τα σχόλια του για την μπούρκα. Αρνήθηκε να απαντήσει. Αυτό που έκανε ήταν να τους κεράσει τσάι.

Sky News

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα