Μυστήριο με μαζικούς θανάτους ελεφάντων: Τα σενάρια

Μυστήριο με μαζικούς θανάτους ελεφάντων: Τα σενάρια
Instagram / @RT

Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει ο μυστηριώδης θάνατος περισσότερων από 350 ελεφάντων στη νότια Αφρική- Τι δηλώνει ο κορυφαίος κτηνιατρος της Μποτσουάνα.

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει μια πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στην Μποτσουάνα. Σύμφωνα με Βρετανούς βιολόγους, στη χώρα της νότιας Αφρικής έχουν εντοπιστεί τους δύο τελευταίους μήνες περισσότεροι από 350 νεκροί ελέφαντες, οι οποίοι έχουν πεθάνει από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία. Το περιστατικό έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή, δεδομένου ότι από ομάδες οικολόγων καταγγέλθηκε κωλλυσιεργεία από τις τοπικές αρχές στη διερεύνηση του περιστατικού (αξιωματούχοι δήλωσαν ότι λόγω πανδημίας του κορονοϊού υπάρχουν καθυστερήσεις στη συλλογή και εξέταση των ιστολογικών δειγμάτων που μπορούν να ρίξουν φως στην υπόθεση), η οποία ίσως στοιχίσει τη ζωή περισσότερων άγριων ζώων.

«Οι ελέφαντες άρχισαν να πεθαίνουν μαζικά στις αρχές Μαΐου και η κυβέρνηση θα παρέμβαινε κανονικά σε διάστημα ημερών σε ένα γεγονός αυτής της κλίμακας», είπε χθες ο Μαρκ Χίλεϊ, συνιδρυτής της οργάνωσης National Park Rescue. «Κι όμως, μήνες μετά, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις και δεν διαθέτουμε περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την αρχή».

Ο κορυφαίος κτηνίατρος στο υπουργείο Άγριας Ζωής και Εθνικών Πάρκων της Μποτσουάνα, Μάντι Ρέουμπεν, απέρριψε σε δηλώσεις του την Παρασκευή τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα: «Μια κυβερνητική ερευνητική ομάδα βρίσκεται στο σημείο από τότε που έγιναν γνωστά τα πρώτα περιστατικά», διαβεβαιώνει στο Reuters ο Ρέουμπεν. «Η Μποτσουάνα ανταποκρίθηκε ταχέως», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ομάδες διεξήγαγαν εξετάσεις και απέκλεισαν τον άνθρακα ως αιτία θανάτου. «Κατόπιν στείλαμε δείγματα στη Ζιμπάμπουε και τη Νότια Αφρική για να διενεργήσουν εξετάσεις για άλλες γνωστές παθογένειες ή κάποια νέα παθογένεια», εξήγησε. Η κρίση του νέου κορονοϊού καθυστέρησε την αποστολή ορισμένων δειγμάτων, συμπλήρωσε.

Το χρονικό

Οι πρώτοι νεκροί ελέφαντες εντοπίστηκαν στις αρχές Μαΐου στην περιοχή Οκαβάνγκο Πανχάντλε. Οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας με τα κουφάρια των ζώων προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη.

Έως τα μέσα Ιουνίου αναφέρθηκε πως συνολικά 200 ελέφαντες πέθαναν στην περιοχή. Οι χαυλιόδοντές τους δεν είχαν αφαιρεθεί, κάτι που υποδεικνύει ότι δεν θανατώθηκαν από λαθροκυνηγούς.

Την Τετάρτη 1/7 ο “Guardian” ανέφερε πως πάνω από 350 ελέφαντες έχουν πεθάνει, με το 70% των θανάτων να έχουν εντοπιστεί κοντά σε νερόλακκους.

Ελέφαντες όλων των ηλικιών και των δύο φύλων έχουν πεθάνει, ενώ έχει παρατηρηθεί πως αρκετοί από τους ζωντανούς είναι άρρωστοι – κάτι που προμηνύει περισσότερους θανάτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Μποτσουάνα ζουν περίπου 130.000 ελέφαντες, το ένα τρίτο του συνόλου στην Αφρική.

Τα σενάρια

– Η λαθροθηρία έχει αποκλειστεί, καθώς τα κουφάρια βρέθηκαν άθικτα.

– Μία πιθανή εξήγηση είναι η δηλητηρίαση ή ένας άγνωστος παθογόνος οργανισμός, σύμφωνα με τον “Guardian”.

– Ο κορονοϊός έχει αναφερθεί σαν πιθανή αιτία αλλά θεωρείται αδύνατη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα