Ναέλ Μερζούκ: Όσα έχουν γινεί γνωστά για τον 17χρονο που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά στη Γαλλία

Ναέλ Μερζούκ: Όσα έχουν γινεί γνωστά για τον 17χρονο που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά στη Γαλλία
Ταραχές στη Γαλλία AP Photo/Aurelien Morissard

Ποιος ήταν ο 17χρονος που δολοφονήθηκε από αστυνομικό προκαλώντας κύμα οργής και ταραχές στους δρόμους της Γαλλίας.

Στις 27 Ιουνίου, ο Ναέλ Μερζούκ, ένας 17χρονος Γάλλος αλγερινής καταγωγής, έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού μετά από έλεγχο των αρχών στο Ναντέρ, προάστιο του Παρισιού στη Γαλλία.

Έχει περάσει μία εβδομάδα από τη δολοφονία του, διάστημα στο οποίο η χώρα γνώρισε εκτεταμένες ταραχές σε πολλές πόλεις, βίαιες συγκρούσεις, λεηλασίες και διαδηλώσεις οργής για ακόμη ένα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Ποιος, όμως, ήταν ο Ναέλ, η δολοφονία του οποίου έβγαλε τους Γάλλους στους δρόμους της Μασσαλίας, του Παρισού και της Λυών, σε μία ταξική εξέγερση κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων σε βάρος των μεταναστών και των πολιτών που προέρχονται από τις φτωχότερες περιοχές του περιθωρίου;

Ο Ναέλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ναντέρ, ένα προάστιο της εργατικής τάξης, 15 λεπτά με το προαστιακό από το κέντρο του Παρισιού. Ήταν μοναχοπαίδι. Τον μεγάλωσε η μητέρα του, ενώ δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του.

Αγωνιζόταν σε μία τοπική ομάδα ράγκμπι, εργαζόταν ως διανομέας ενώ, σύμφωνα με όσα είπε η γιαγιά του, όνειρό του ήταν να γίνει μηχανικός. Σύμφωνα με τη dailymail, φίλοι και γνωστοί του έκαναν λόγο για ένα αγαπητό μέλος της αλγερινής κοινότητας και ένα ευγενικό παιδί.

Είχε γίνει αρκετές φορές στόχος διακρίσεων, ενώ μόλις τα τελευταία δύο χρόνια είχε υποβληθεί σε τουλάχιστον πέντε αστυνομικούς ελέγχους.

Δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένειά του είπε σε γαλλικό κανάλι πως δεν είχε ποινικό μητρώο. Ωστόσο, ο ανώτατος εισαγγελέας στο Ναντέρ, είπε πως ήταν γνωστός στις αρχές και ότι τον Σεπτέμβριο έπρεπε να παρουσιαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων επειδή “δεν συνεργάστηκε με τις αρχές”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα