Ναβάλνι: “Η Ρωσία δεν είναι ο Πούτιν – Ας πολεμήσουμε ενάντια στον πόλεμο”

Ναβάλνι: “Η Ρωσία δεν είναι ο Πούτιν – Ας πολεμήσουμε ενάντια στον πόλεμο”
Ο Αλεξέι Ναβάλνι Moscow City Court via AP, File

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τη φυλακή όπου κρατείται ο Αλεξέι Ναβάλνι τάσσεται κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ξεκαθαρίζει πως "η Ρωσία δεν είναι ο Πούτιν".

Να διαδηλώσουν κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κάλεσε τους Ρώσους ο Αλεξέι Ναβάλνι, ένας από τους μεγαλύτερος επικριτές και αντιφρονών του Κρεμλίνου.

Μέσω του Twitter, ο Αλεξέι Ναβάλνι τάχθηκε κατά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται φυλακισμένος, τόνισε πως δεν πρόκειται να σιωπήσει παρακολουθώντας την επίθεση “που εξαπέλυσε ο προφανώς παράφρων τσάρος μας”.

“Εμείς – η Ρωσία – θέλουμε να είμαστε ένα έθνος ειρήνης. Αλίμονο, λίγοι άνθρωποι θα μας αποκαλούσαν έτσι τώρα. Αλλά ας μην γίνουμε τουλάχιστον ένα έθνος φοβισμένων σιωπηλών ανθρώπων. Ένα έθνος δειλών που προσποιούνται ότι δεν παρατηρούν τον επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας που εξαπέλυσε ο προφανώς παράφρων τσάρος μας. Δεν μπορώ, δεν θέλω και δεν θα παραμείνω σιωπηλός παρακολουθώντας πώς οι ψευδοϊστορικές ανοησίες για τα γεγονότα πριν από 100 χρόνια έχουν γίνει δικαιολογία για τους Ρώσους να σκοτώνουν Ουκρανούς και για τους Ουκρανούς να σκοτώνουν Ρώσους, ενώ αμύνονται. Είναι η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα και παρακολουθούμε ειδήσεις για ανθρώπους που καίγονται σε τανκς και βομβαρδισμένα σπίτια. Παρακολουθούμε τις πραγματικές απειλές για την έναρξη πυρηνικού πολέμου στις τηλεοράσεις μας”, δήλωσε αρχικά ο Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται ήδη φυλακισμένος εδώ και πάνω από ενάμισυ χρόνο για μια υπόθεση απάτης και κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης επιπλέον δέκα ετών.

Είμαι ο ίδιος από την ΕΣΣΔ. Γεννήθηκα εκεί. Και η κύρια φράση από εκεί -από τα παιδικά μου χρόνια- ήταν ‘αγώνας για την ειρήνη’. Καλώ όλους να βγουν στους δρόμους και να αγωνιστούν για την ειρήνη. Ο Πούτιν δεν είναι Ρωσία. Και αν υπάρχει κάτι στη Ρωσία αυτή τη στιγμή για το οποίο μπορείτε να είστε πιο περήφανοι, είναι αυτοί οι 6824 άνθρωποι που κρατήθηκαν επειδή -χωρίς καμία κλήση- βγήκαν στους δρόμους με πλακάτ που έγραφαν ‘Όχι πόλεμος’. Λένε ότι κάποιος που δεν μπορεί να παρευρεθεί σε κάποια συγκέντρωση και δεν κινδυνεύει να συλληφθεί γι’ αυτό, δεν μπορεί να καλεί σε διαδήλωση. Είμαι ήδη στη φυλακή, οπότε νομίζω ότι μπορώ”, έγραψε.

Στη συνέχεια κάλεσε τους Ρώσους να διαδηλώσουν από όπου κι αν βρίσκονται, καθώς όπως τόνισε “δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. “Όπου κι αν βρίσκεστε, στη Ρωσία, τη Λευκορωσία ή στην άλλη άκρη του πλανήτη, πηγαίνετε στην κεντρική πλατεία της πόλης σας κάθε καθημερινή και στις 14:00 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Εάν βρίσκεστε στο εξωτερικό, ελάτε στη ρωσική πρεσβεία. Εάν μπορείτε να οργανώσετε μια διαδήλωσγ, κάντε το το Σαββατοκύριακο. Ναι, ίσως μόνο λίγοι άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους την πρώτη μέρα. Και στο δεύτερο – ακόμα λιγότεροι. Πρέπει όμως, σφίγγοντας τα δόντια μας και νικώντας τον φόβο, να βγούμε έξω και να απαιτήσουμε το τέλος του πολέμου. Κάθε συλληφθείς πρέπει να αντικατασταθεί από δύο νέους διαδηλωτές. Αν για να σταματήσουμε τον πόλεμο πρέπει να γεμίσουμε τις φυλακές, θα το κάνουμε”, ανέφερε.

“Όλα έχουν ένα τίμημα και τώρα, την άνοιξη του 2022, πρέπει να πληρώσουμε αυτό το τίμημα. Δεν υπάρχει κανείς να το κάνει για εμάς. Ας μην ‘είμαστε κατά του πολέμου’. Ας πολεμήσουμε ενάντια στον πόλεμο”, κατέληξε.

Αλεξέι Ναβάλνι: Ποιος είναι ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου

Στις 17 Ιανουαρίου 20021, ο Αλεξέι Ναβάλνι συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Επέστρεφε από το Βερολίνο, μετά από πολύμηνη νοσηλεία σε κωματώδη κατάσταση. Είχε προηγηθεί η έκθεσή του τον Αύγουστο στον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, για την οποία η πλευρά Ναβάλνι κατηγορεί τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Ναβάλνι, σφοδρός πολέμιος του Ρώσου προέδρου, αναδείχτηκε από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας σε ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης στη Ρωσία. Οργανώνοντας μέσα από τα social media τον αγώνα του κατά της διαφθοράς, αυτός και η οργάνωσή του, Ίδρυμα Κατά της Διαφθοράς, βρέθηκαν από νωρίς στο στόχαστρο του Πούτιν. Μετά από πολλαπλές συλλήψεις και δύο καταδίκες, ο Αλεξέι Ναβάλνι κρατείται πλεόν σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, με την αιτιολογία ότι δεν παρουσιάστηκε στις αρχές, όπως όφειλε σύμφωνα με προηγούμενη ποινή του. Και αυτό κατά το διάστημα που νοσηλευόταν στο Βερολίνο.

Τον Οκτώβριο του 2021 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι απονέμει στον Αλεξέι Ναβάλνι το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης. Με τον ίδιο κρατούμενο, το βραβείο παρέλαβε η κόρη του Ντάρια, στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα