Κορονοϊός: Άλλαξε η βρετανική μετάλλαξη, μοιάζει με τη νοτιοαφρικανική

Κορονοϊός: Άλλαξε η βρετανική μετάλλαξη, μοιάζει με τη νοτιοαφρικανική
Μετάλλαξη κορονοϊού AP

Συναγερμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από την ανίχνευση νέας παραλλαγής της βρετανικής μετάλλαξης. "Είναι σημαντικό να μένουμε στα σπίτια μας ώστε να μην εξαπλωθεί και εξελιχθεί περαιτέρω ο ιός", τόνισε καθηγητής πανεπιστημίου στη Βρετανία.

Μια καινούρια μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους του κορονοϊού που ενδέχεται να βοηθά τον ιό να αντιπαρέρχεται την ανοσοποιητική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού, εντοπίστηκε στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας, η μετάλλαξη που έχει λάβει την κωδική ονομασία Ε484Κ εντοπίστηκε σε 11 δείγματα από τα συνολικά 200.000 που υποβλήθηκαν σε ανάλυση γονιδιακής αλληλουχίας.

Η μετάλλαξη E484K, η οποία παρουσιάζεται στην πρωτεΐνη ακίδα του νέου κορονοϊού, είναι η ίδια αλλαγή με αυτήν που έχει παρατηρηθεί στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, που έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.

Ο εντοπισμός της νέας μετάλλαξης έχει εντείνει τις ανησχίες των επιστημόνων, καθώς ενδέχεται να μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Με άλλα λόγια τα άτομα που έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από τον ιό ίσως να μπορούσαν να προσβληθούν ξανά.

“Η μετάλλαξη που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία, την οποία ονομάζουμε E484K, έχει παρουσιαστεί και στο νέο στέλεχος του Κεντ σε μέρη της χώρας”, δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC ο Κάλουμ Σέμπλ, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, αναφερόμενος στην νότια αγγλική κομητεία όπου ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι το τεστ για τη μετάλλαξη έγινε σε μικρό δείγμα, μόλις 26 πολιτών, εκ των οποίων οι 15 ήταν άνω των 80 ετών.

“Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εμφανίζονται διάφορες παραλλαγές, ούτε πιστεύουμε πως θα σταματήσουν να εμφανίζονται. Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν”, ανέφερε ο ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

“Δυστυχώς η έλλειψη ελέγχου αυτών των διαφόρων παραλλαγμένων στελεχών στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να οδηγήσει τον πληθυσμό στο να γίνει χωνευτήρι για διάφορες αναδυόμενες παραλλαγές του SARS-COV-2/COVID-19”, δήλωσε ο Τζούλιαν Τανγκ.

Ακόμα τόνισε ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να συνεχίσουν να παραμένουν στο σπίτι ώστε να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση της μετάλλαξης. “Διαφορετικά”, υποστήριξε, “όχι μόνο ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, αλλά θα εξελίσσεται”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα