Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Αφγανιστάν. Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν τετράχρονο αγοράκι

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Αφγανιστάν. Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν τετράχρονο αγοράκι

Αμερικανοί στρατιώτες δολοφόνησαν κατά λάθος τετράχρονο αγοράκι στο Αφγανιστάν

Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν από λάθος ένα αγοράκι 4 ετών, ένα περιστατικό το οποίο καταδίκασε με σκληρό τρόπο ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι και το οποίο πυροδότησε νέα εστία έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον- Καμπούλ.

Η τραγωδία αυτή εκτυλίχθηκε τη στιγμή που οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει σε μια μικρότερη δύναμη Αμερικανών στρατιωτών να παραμείνει στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους των στρατευμάτων στο τέλος του χρόνου.

"Καταδικάζουμε τη δολοφονία αυτού του παιδιού με τον πλέον σθεναρό τρόπο" δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου της προεδρίας Αιμάλ Φαϊζί.

"Ζητήσαμε την ολοκληρωτικό τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις κατοικημένες ζώνες. Το αίτημά μας αυτό δε λήφθηκε σοβαρά από τις ξένες δυνάμεις με αποτέλεσμα να θρηνούμε θύματα άμαχους πολίτες, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, των οποίων ηγούνται τα αμερικανικά στρατεύματα, δημοσίευσαν δελτίο τύπου όπου εξέφραζαν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του παιδιού που σκοτώθηκε και υπόσχονταν να διεξάγουν ενδελεχή έρευνα για τα αίτια του περιστατικού αυτού.

Οι σχέσεις Ουάσιγκτον- Καμπούλ είναι τεταμένες εδώ και πολλά χρόνια, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας (BSA), που θα επιτρέψει σε μια μικρή δύναμη Αμερικανών στρατιωτών να παραμείνει στο Αφγανιστάν, έχουν καθυστερήσει να αποδώσουν καρπούς.

Ο Αφγανός εκπρόσωπος τύπου υπογράμμισε ότι αυτό ο τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ σε μη στρατιωτικές περιοχές αποτελούσε μία από τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το Αφγανιστάν για να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Αφγανιστάν είχε προειδοποιήσει την αμερικανική διοίκηση σε εμπιστευτικό έγγραφο ότι ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, το πιθανότερο δεν θα υπογράψει τη συμφωνία πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Απριλίου.

Η Ουάσιγκτον δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για την αιφνίδια απόφαση του Αφγανού Προέδρου να αφήσει στο διάδοχό του την υποχρέωση να υπογράψει τη διμερή συμφωνία καθώς είχε δεσμευτεί ότι θα το έκανε σύντομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network