Νέα chopsticks “ηλεκτρίζουν” το φαγητό και το κάνουν πιο αλμυρό

Νέα chopsticks “ηλεκτρίζουν” το φαγητό και το κάνουν πιο αλμυρό
istock

Ηλεκτρικά chopsticks στην Ιαπωνία "μιμούνται" τη γεύση του αλατιού και κάνουν ευτυχισμένους όσους προσπαθούν να μειώσουν εναγωνίως τα επίπεδα νατρίου στα αγαπημένα τους πιάτα.

Σε μια ενδιαφέρουσα εφεύρεση για τους λάτρεις του αλατιού αλλά και όσους φροντίζουν την υγεία τους προσπαθώντας να μην το καταναλώνουν προχώρησαν ιάπωνες ερευνητές, οι οποίοι κατασκεύασαν ηλεκτρικά chopsticks που κάνουν τη γεύση του φαγητού πιο αλμυρή.

Τα chopsticks δημιουργούν τεχνητά τη γεύση του αλατιού χρησιμοποιώντας ηλεκτρική διέγερση και συνοδεύονται με έναν μίνι υπολογιστή που φοριέται ως βραχιόλι στο χέρι του χρήστη και είναι συνδεδεμένο μαζί τους.

Ακολουθώντας την τάση για προσπάθειες μείωσης των επιπέδων νατρίου σε μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα της χώρας, επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να περιορίσουν τις γευστικές απώλειες από το λιγότερο αλάτι.

Η συσκευή μεταδίδει ιόντα νατρίου από τα τρόφιμα, μέσω των chopsticks, στο στόμα του πελάτη. Εκεί, σύμφωνα με τον Guardian, δημιουργούν μια αίσθηση αλμυρού, σύμφωνα με τον Homei Miyashita, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Meiji του Τόκιο, του οποίου το εργαστήριο συνεργάστηκε με τον κατασκευαστή τροφίμων και ποτών Kirin για την ανάπτυξη της συσκευής.

Η ομάδα είπε ότι θα βελτιώσει το πρωτότυπο και ελπίζει να κάνει τα chopsticks διαθέσιμα στους καταναλωτές το επόμενο έτος.

Τα chopticks χρησιμοποιούν «ηλεκτρισμό πολύ χαμηλής τάσης – όχι αρκετό για να επηρεάσει το ανθρώπινο σώμα – προκειμένου να προσαρμόσουν τη λειτουργία ιόντων όπως το χλωριούχο νάτριο και το γλουταμινικό νάτριο ώστε να αλλάξουν την αντίληψη της γεύσης, κάνοντας τα τρόφιμα να φαίνονται πιο δυνατά ή αδύναμα», είπε η κατασκευάστρια εταιρεία Kirin.

Οι Miyashita και Kirin είπαν ότι οι κλινικές δοκιμές σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο επιβεβαίωσαν ότι η συσκευή ενισχύει την αλμυρή γεύση των τροφίμων ενώ την ίδια ώρα η τροφή έχει στην πραγματικότητα κατά περίπου 1,5 φορές χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν σούπα miso με λιγότερο αλάτι σχολίασαν θετικά τη σούπα τους, λέγοντας ότι ήταν πιο «πλούσια, γλυκιά και συνολικά πιο νόστιμη».

Οι Ιάπωνες αγαπούν το αλάτι αλλά φοβούνται για την υγεία τους

Τα σκεύη αυτά θα μπορούσαν να γίνουν ιδιαίτερα δημοφιλή στο ιαπωνικό κοινό, καθώς η παραδοσιακή διατροφή είναι πλούσια σε αλάτι λόγω της χρήσης συστατικών όπως το miso και η σάλτσα σόγιας.

Ο μέσος ενήλικας Ιάπωνας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, διπλάσια από την ποσότητα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το υπουργείο Υγείας έχει προτείνει τη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού σε μέγιστο 7,5 γραμμάρια για τους άνδρες και 6,5 γραμμάρια για τις γυναίκες.

Η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η μεγαλύτερη αιτία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

«Για να αποτρέψουμε αυτές τις ασθένειες, πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουμε», δήλωσε ο ερευνητής του Kirin, Ai Sato.

«Αν προσπαθούμε να αποφύγουμε τη λήψη αλατιού με συμβατικό τρόπο, θα πρέπει να αποχαιρετίσουμε το αγαπημένο μας φαγητό ή να τρώμε πιο ήπιο φαγητό».

Το εργαστήριο του Miyashita διερευνά και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για την ενεργοποίηση των αισθήσεων.

Πριν λίγο καιρό είχε προχωρήσει και στην εφεύρεση οθόνης τηλεόρασης, την οποία ο χρήστης μπορεί όταν τη γλείφει να αντιλαμβάνεται τις γεύσεις διαφόρων φαγητών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα