Νέα Ζηλανδία: Δέσμευση για νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, μετά την επίθεση με 7 τραυματίες

Νέα Ζηλανδία: Δέσμευση για νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, μετά την επίθεση με 7 τραυματίες
Τρομοκρατική επίθεση σε σουπερμάρκετ στη Νέα Ζηλανδία AP Photo/Brett Phibbs

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν υπόσχεται ότι θα περάσει νέος αντιτρομοκρατικός νόμος μετά την επίθεση ισλαμιστή εξτρεμιστή στο Όκλαντ. Τρία από τα επτά θύματα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η Τζασίντα Αρντέρν, δεσμεύθηκε σήμερα ότι θα αλλάξει η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στη χώρα, την επομένη της επίθεσης σε εμπορικό κατάστημα που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι, οι τρεις εκ των οποίων παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, και να σκοτωθεί ο δράστης.

Ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση, υπήκοος της Σρι Λάνκα που είχε μετεγκατασταθεί στη Νέα Ζηλανδία το 2011, έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών στην πόλη Όκλαντ χθες Παρασκευή, μέσα σε ελάχιστο χρόνο αφότου διέπραξε την επίθεση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας έχει κατατεθεί σχέδιο νόμου που μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα τον σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών. Η κυρία Αρντέρν υποσχέθηκε ότι θα εγκριθεί μέσα στον μήνα.

Παρότι διευκρίνισε πως το όνομα του δράστη δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί λόγω δικαστικής εντολής, η κεντροαριστερή πολιτικός είπε πως δεν θα αναφερόταν ονομαστικά σ’ αυτόν ακόμη κι αν είχε τη δυνατότητα, διότι «κανένας τρομοκράτης, είτε ζωντανός είτε νεκρός, δεν αξίζει να προφέρουμε το όνομά του, ώστε να γίνεται διαβόητος όπως ήθελε».

Ο άνδρας είχε οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης αρκετές φορές. Είχε αποφυλακιστεί τον Ιούλιο και παρακολουθείτο, πρόσθεσε, οι υπηρεσίες ασφαλείας «χρησιμοποιούσαν κάθε εργαλείο που είχαν στη διάθεσή τους για να προστατεύσουν τον κόσμο από αυτό το πρόσωπο».

Ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής αστυνομίας, ο Άντριου Κόστερ, είπε από την πλευρά του πως δεν υπήρχε νομική βάση προκειμένου να τεθεί ο άνδρας εκ νέου υπό κράτηση προτού διαπράξει τη χθεσινή επίθεση. Σύμφωνα με τον κ. Κόστερ, επρόκειτο για περίπτωση «εξαίρεσης στον κανόνα», ενώ το επίπεδο της παρακολούθησής του ήταν «ιδιαίτερα ασυνήθιστο» για τις νεοζηλανδικές αρχές. «Ελάχιστοι άνθρωποι προκαλούν τόσο μεγάλη ανησυχία», εξήγησε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα