Βίντεο – ντοκουμέντο: Η στιγμή που οι δυο ήρωες αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον δράστη

Βίντεο – ντοκουμέντο: Η στιγμή που οι δυο ήρωες αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον δράστη
Αστυνομικοί στέκονται έξω από το τέμενος Linwood μετά τη δολοφονική επίθεση AP

Έπεσαν με το περιπολικό πάνω στο όχημα του 28χρονου ακροδεξιού. Αν δεν είχε συλληφθεί, ο δράστης θα συνέχιζε τις επιθέσεις του, αποκαλύπτει η πρωθυπουργός της χώρας και δεσμεύτηκε να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία για την οπλοκατοχή. Σε κλίμα συγκίνησης οι πρώτες κηδείες των θυμάτων.

Το χθεσινό μακελειό στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας σταμάτησε χάρη στην επέμβαση δύο αστυνομικών από μια γειτονική μικρή πόλη, μισή ώρα μετά την έναρξη του περιστατικού, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας οι οποίες χαιρέτισαν το θάρρος των δύο ανδρών.

Η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι ο Αυστραλός δράστης του μακελειού, ο Μπρέντον Ταράντ, είναι πιθανό να είχε σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους αν δεν είχαν επέμβει οι δύο αστυνομικοί.

Συνολικά 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά του δράστη ο οποίος εισέβαλε σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς.

«Ο δράστης βρισκόταν σε κίνηση. Είχε δύο ακόμη όπλα στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε και είναι ξεκάθαρο ότι σκοπός του ήταν να συνεχίσει τις επιθέσεις», τόνισε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κράισττσερτς.

Σε βίντεο που τραβήχτηκε από όχημα που διερχόταν από τη λεωφόρο όπου έγινε η σύλληψη του Τάραντ φαίνεται το αυτοκίνητο του δράστη ακινητοποιημένο στο πλάι ενός πεζοδρομίου από ένα περιπολικό το οποίο είχε προηγουμένως πέσει πάνω του. Μία από τις μπροστινές ρόδες του αυτοκινήτου του δράστη έχει σηκωθεί από το έδαφος και εξακολουθεί να γυρνά.

Οι δύο αστυνομικοί προέταξαν τα όπλα τους προς την κατεύθυνση της ανοικτής πόρτας του αυτοκινήτου, στην πλευρά του συνοδηγού και στη συνέχεια φαίνονται να τραβούν έξω από το αυτοκίνητο τον δράστη ντυμένο στα μαύρα.

«Για όποιον έχει δει τις εικόνες είναι ξεκάθαρο ότι η Νέα Ζηλανδία αποτελεί προτεραιότητα για εκείνους», υπογράμμισε η πρωθυπουργός. «Ο δράστης τέθηκε υπό κράτηση 36 λεπτά μετά την πρώτη κλήση», πρόσθεσε η Άρντερν.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους εξήρε τους δύο αστυνομικούς που τερμάτισαν το μακελειό. «Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τα όσα έκαναν», δήλωσε.

“Πυροβολούσε τους πάντες”

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, που βρισκόταν στο τέμενος Αλ Νουρ, είπε σε ΜΜΕ ότι ο ένοπλος εισέβαλε στο τέμενος, την ώρα που οι πιστοί είχαν σκύψει για να προσευχηθούν.

«Είχε ένα μεγάλο όπλο… Μπήκε κι άρχισε να πυροβολεί τους πάντες μέσα στο τέμενος, παντού» αφηγήθηκε ο Άχμαντ αλ Μάχμουντι. Ο ίδιος, μαζί με άλλους, κατάφεραν να γλυτώσουν σπάζοντας μια γυάλινη πόρτα.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι διέγραψε τους λογαριασμούς του ενόπλου «λίγο μετά την έναρξη του livestream», που κατέγραφε ο ίδιος με το μακελειό κι αφού ειδοποιήθηκε από την αστυνομία. Τόσο το Facebook όσο και το Twitter και το YouTube διαβεβαίωσαν ότι έλαβαν μέτρα για τη διαγραφή των βίντεο με το αιματοκύλισμα.

Σαράντα ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τέμενος Αλ Νουρ, επτά στο τέμενος στο Λίνγουντ και ένας υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Παιδιά βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων.

Μεταξύ των επιζώντων, ένας Παλαιστίνιος που αφηγήθηκε ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει νεκρός από μια σφαίρα στο κεφάλι.

«Άκουσα τρεις πυροβολισμούς και έπειτα από περίπου 10 δευτερόλεπτα, άρχισε να πυροβολεί πάλι. Πρέπει να ήταν οπλισμένος με ένα αυτόματο όπλο…» εξήγησε ο άνδρας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Κατόπιν ο κόσμος άρχισε να τρέχει έξω. Κάποιοι ήταν καλυμμένοι με αίμα».

Την ίδια ώρα, είδε το φως της δημοσιότητας η ηρωική παρέμβαση ενός άνδρα στο τέμενος Λίνγουντ, όπου, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, τον Σάγιεντ Μαζχαρουντίν, ο άνδρας αυτός κατάφερε να αρπάξει το όπλο από τον δράστη, που σταμάτησε το μακελειό και έτρεξε προς ένα αυτοκίνητο που τον περίμενε.

Αστυνομικοί ψάχνουν για στοιχεία έξω από το τέμενος Masjid Al Noor AP

 

Αυστηροποίηση νομοθεσίας για οπλοκατοχή

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δεσμεύθηκε σήμερα να αλλάξει η νομοθεσία της χώρας για την οπλοκατοχή, μία ημέρα μετά το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους και το οποίο διέπραξε ένας Αυστραλός με δύο ημι-αυτόματα όπλα τα οποία είχε στην κατοχή του νόμιμα.

«Ο δράστης είχε άδεια οπλοκατοχής (…) την οποία είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2017», διευκρίνισε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Ουέλινγκτον, προτού μεταβεί στο Κράισττσερτς.

Ο 28χρονος δράστης είχε αγοράσει δύο ημι-αυτόματα όπλα, δύο κυνηγετικά τουφέκια και μία καραμπίνα, εξήγησε η ίδια.

«Απλώς και μόνο το γεγονός (…) ότι αυτός ο άνθρωπος είχε άδεια και αγόρασε τέτοιου είδους όπλα με κάνει να λέω ότι οι άνθρωποι θέλουν να αλλάξει αυτό και δεσμεύομαι ως προς αυτό», υπογράμμισε η Άρντερν.

«Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν», τόνισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων.

Η Άρντερν σημείωσε ότι έχουν γίνει τρεις προσπάθειες στο παρελθόν –το 2005, το 2012 και το 2017—για την αλλαγή της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής.

Αστυνομικός έξω από το τέμενος Linwood λίγο μετά την πολύνεκρη επίθεση από τον 28χρονο ακροδεξιό Μπρέντον Ταράντ AP

 

Η Νέα Ζηλανδία είχε αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την αγορά ημι-αυτόματων όπλων το 1992, δύο χρόνια αφού ένας ψυχικά διαταραγμένος άνδρας σκότωσε 13 ανθρώπους στο νησί Αραμοάνα.

Ωστόσο αρκεί κάποιος να είναι άνω των 16 ετών για να ζητήσει να λάβει άδεια για ένα απλό όπλο, αφού παρακολουθήσει μαθήματα για την ασφαλή του χρήση. Με αυτή την άδεια μπορεί να αγοράσει και τουφέκια, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα.

Εξάλλου τα περισσότερα όπλα στη Νέα Ζηλανδία δεν είναι καταγεγραμμένα, με την αστυνομία να αγνοεί πόσα είναι «νόμιμα και πόσα παράνομα», όπως είχαν τονίσει οι υπηρεσίες διατήρησης της τάξης σε ανακοίνωσή τους το 2018. Παράλληλα εκτίμησαν ότι η νομοθεσία που προβλέπει τη δήλωση των ημι-αυτόματων όπλων έχει κενά.

Η Άρντερν σήμερα δήλωσε ότι επιθυμεί την πλήρη απαγόρευση αυτού του είδους των όπλων, κάτι που η αστυνομία συστήνει από το 1997.

Το 2014 η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας είχε εκτιμήσει ότι πολίτες της χώρας έχουν στην κατοχή του νόμιμα 1,2 εκατομμύρια όπλα, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχεί ένα όπλο σε κάθε τέσσερις κατοίκους.

Η αστυνομία πόλης της Νέας Ζηλανδίας δεν οπλοφορεί και όταν παραστεί ανάγκη επεμβαίνουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που είναι ένοπλες.

Λουλούδια στο σημείο της τραγωδίας AP

 

Οι πρώτες κηδείες των θυμάτων

Η Νέα Ζηλανδία άρχισε να αποχαιρετά τους νεκρούς της, από το μακελειό που διέπραξε τουλάχιστον ένας ένοπλος εναντίον πιστών σε δύο τεμένη, σκοτώνοντας 49 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 42.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι έχει θέσει υπό κράτηση τρεις ανθρώπους, μεταξύ αυτών έναν άνδρα κοντά στα 30, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο. Αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου το Σάββατο, ενώ οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία κανενός εκ των υπόπτων.

«Οι έρευνές μας βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο κι επιδιώκουμε να σκιαγραφήσουμε μια εικόνα των υπόπτων που εμπλέκονται και τις ενέργειές τους πριν από αυτό το φοβερό γεγονός» δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Μάικ Μπους.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι ο κίνδυνος έχει περιοριστεί στο Κάντερμπερι και πρέπει, όλοι εμείς οι Νεοζηλανδοί, να βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση».

Μεταξύ των τραυματιών, δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανάμεσά τους ένα τετράχρονο παιδί, σύμφωνα με τον αξιωματικό.

Καμιά εικοσαριά άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, όπως είπε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο νοσοκομείο, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι οικογένειες των τραυματιών.

Την ίδια ώρα, δεκάδες άνθρωποι άφησαν λουλούδια κοντά στις κορδέλες που τοποθέτησε η αστυνομία για να αποκλείσει την πρόσβαση και στα δύο τεμένη στο Κράιστσερτς, που ακόμη προσπαθεί να επανέλθει μετά τον φονικό σεισμό του 2011 με 200 νεκρούς.

Για το Σάββατο, έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες κηδείες των θυμάτων, αρκετοί εκ των οποίων είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό.

AP

 

Ιμάμης του τέμενους: “Συνεχίζουμε να αγαπάμε αυτήν τη χώρα”

Ο ιμάμης, ο οποίος χοροστάτησε της προσευχής της Παρασκευής σε ένα τέμενος στο Κράιστσερτς, όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ, δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση δεν θα αλλάξει την αγάπη που τρέφουν οι πιστοί για τη Νέα Ζηλανδία.

«Συνεχίζουμε να αγαπάμε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Αμπντούλ Χαλίμ, ιμάμης του τεμένους Λινγούντ, υποσχόμενος ότι οι εξτρεμιστές «δεν θα πλήξουν ποτέ την εμπιστοσύνη μας».

Ο Χαλίμ έδωσε μια ανατριχιαστική περιγραφή της στιγμής που την γαλήνη της προσευχής διέκοψε οι πυροβολισμοί.

«Όλοι ήταν ξαπλωμένοι στο έδαφος και μερικές γυναίκες άρχισαν να φωνάζουν, μερικοί πέθαναν αμέσως», είπε.

Εντούτοις, διαβεβαίωσε ότι οι μουσουλμάνοι της Νέας Ζηλανδίας εξακολουθούν να αισθάνονται σπίτι τους την χώρα.

«Τα παιδιά μου ζουν εδώ», είπε. «Είμαστε χαρούμενοι».

«Η πλειοψηφία των Νεοζηλανδών αισθάνεται την ανάγκη να δείξει τη στήριξή της, να μας εκφράσει την απόλυτη αλληλεγγύη της».

«Άνθρωποι με αγκαλιάζουν, μου δηλώνουν την αλληλλεγύη τους και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα