Νεκροί 'κατά λάθος' δύο όμηροι στο Πακιστάν από επίθεση των ΗΠΑ με drones. Ο Ομπάμα ανέλαβε την ευθύνη

President Barack Obama pauses as he speaks to reporters about the fiscal cliff in the Brady Press Briefing Room at the White House in Washington, Friday, Dec. 21, 2012. (AP Photo/Charles Dharapak)
President Barack Obama pauses as he speaks to reporters about the fiscal cliff in the Brady Press Briefing Room at the White House in Washington, Friday, Dec. 21, 2012. (AP Photo/Charles Dharapak) AP

Διάγγελμα από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε δύο ομήρους στο Πακιστάν, στο πλαίσιο αμερικανικής επίθεσης (Pics+Vids)

Δύο όμηροι, ένας Αμερικανός κι ένας Ιταλός, σκοτώθηκαν στο Πακιστάν, κατά τη διάρκεια επίθεσης των ΗΠΑ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν στη Wall Street Journal ότι η επίθεση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, εναντίον στόχων, ύποπτων για σύνδεση με την Αλ Κάιντα, στοίχισε τη ζωή στους δύο ομήρους.

Ο Αμερικανός ονομαζόταν Warren Weinstein και ο Ιταλός Giovanni Lo Porto.

Σύμφωνα με τη WSJ,  αυτό είναι το πρώτο συμβάν κατά το οποίο επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους προκαλεί τον θάνατο ομήρων.

"Είμαστε συγκλονισμένοι από την είδηση και από το γεγονός, ότι ο σύζυγός μου δεν θα γυρίσει σπίτι του ασφαλής", δήλωσε η Elaine Weinstein, σύζυγος του Αμερικανού ομήρου.

Ομπάμα: "Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη"

"Είναι μία σκληρή και πικρή αλήθεια, ότι στην ομίχλη του  πολέμου, φονικά λάθη, μπορεί να συμβούν. Θα φροντίσουμε αυτά τα λάθη να μην επαναληφθούν ποτέ, να μην διακινδυνεύσουμε άλλη ζωή. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγελμα, σχολιάζοντας το τραγικό γεγονός και αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

"Σήμερα πενθούμε για τον χαμό των δύο ανδρών, των δύο ανθρωπιστών που προέρχονταν από δύο διαφορετικές χώρες, όμως ενώθηκαν για έναν κοινό σκοπό", είπε.

"Ως σύζυγος και ως πατέρας, δεν τολμώ να φανταστώ την οδύνη που αισθάνονται σήμερα οι οικογένειες Weinstein και Lo Porto", δήλωσε.

Μιλώντας για τον Αμερικανό Warren Weinstein, ο Ομπάμα είπε πως αφιέρωσε τη ζωή του στις ανάγκες των ανθρώπων της Αφρικής και της Ασίας. "Πατέρας, σύζυγος, παππούς που άφησε την ασφάλεια του σπιτιού του, για να βοηθήσει στη συνέχεια στο Αφγανιστάν.

Νεκροί 'κατά λάθος' δύο όμηροι στο Πακιστάν από επίθεση των ΗΠΑ με drones. Ο Ομπάμα ανέλαβε την ευθύνη

"Η αγάπη για τους ανθρώπους οδήγησε τον Giovanni στην Αφρική, την Αϊτή και τελικά το Πακιστάν, όπου ονειρεύτηκε να κάνει την αλλαγή στη ζωή των ανθρώπων. Σήμερα θυμόμαστε τις αξίες που μοιραζόμαστε, οι Αμερικανοί και οι Ιταλοί", είπε.

Νεκροί 'κατά λάθος' δύο όμηροι στο Πακιστάν από επίθεση των ΗΠΑ με drones. Ο Ομπάμα ανέλαβε την ευθύνη

"Το πνεύμα τους θα μείνει ζωντανό μέσα από την αγάπη των δικών τους ανθρώπων. Το παράδειγμά τους θα φωτίζει όλους, όσοι υποφέρουν στον κόσμο. Ο Θεός να ευλογεί αυτούς τους δύο άνδρες και τις οικογένειές τους", πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι λεπτομέρειες για το τραγικό συμβάν.

Βίντεο: Όταν ο Warren Weinstein ζητούσε τη βοήθεια του Ομπάμα, για να σωθεί από την Αλ Κάιντα

Ρέντσι: Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου, για τον χαμό ενός Ιταλού

Tην βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του 39χρονου εθελοντή και συνεργάτη MKO, Giovanni Lo Porto, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

"Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου, για τον χαμό ενός Ιταλού ο οποίος είχε αφιερώσει την ζωή του στην προσφορά υπηρεσιών στους συνανθρώπους του. Συλλυπήθηκα την οικογένειά του", δήλωσε ο Ρέντσι.

Η μητέρα του Ιταλού ζήτησε από τους δημοσιογράφους να σεβασθούν τον πόνο της, αφήνοντας να διαρρεύσει, ότι δεν προτίθεται να κάνει κανενός είδους δήλωση.

O Lo Porto, με καταγωγή από το Παλέρμο της Σικελίας, είχε απαχθεί τον Ιανουάριο του 2012 στο Πακιστάν από την Αλ Κάιντα και στην Ιταλία είχε οργανωθεί εκστρατεία για την απελευθέρωσή του, με συγκέντρωση υπογραφών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μπαράκ Ομπάμα
SHARE:

24Media Network