Νέο 'αντάρτικο' στις ΗΠΑ: Πολιτείες συνασπίζονται κατά του Τραμπ για τους ρύπους των οχημάτων

President Donald Trump pauses as he speaks at the Faith and Freedom Coalition's Road To Majority conference in Washington, Thursday, June 8, 2017. (AP Photo/Patrick Semansky)
President Donald Trump pauses as he speaks at the Faith and Freedom Coalition's Road To Majority conference in Washington, Thursday, June 8, 2017. (AP Photo/Patrick Semansky) AP

Στα "χαρακώματα" οι γενικοί εισαγγελείς 13 πολιτειών των ΗΠΑ και η κυβέρνηση Τραμπ, σε περίπτωση που η τελευταία χαλαρώσει την σχετική νομοθεσία, όπως έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει

Έτοιμοι να προβούν σε όλες τις νομικές ενέργειες σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει σε αναθεώρηση των νόμων για τους ρύπους των οχημάτων, δηλώνουν οι γενικοί εισαγγελείς 13 πολιτειών των ΗΠΑ με επιστολή τους την Παρασκευή προς την αμερικανική κυβέρνηση.

Τον Μάρτιο ο Τραμπ έδωσε εντολή για αναθεώρηση των προδιαγραφών για τα καυσαέρια των οχημάτων για την περίοδο 2022-2025, οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι ήταν πολύ σκληρές για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Κάποιες από αυτές, όπως η General Motors Co, η Ford Motor Co και η Toyota Motor Corp τονίζουν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν προχώρησε σε σωστές αλλαγές για να διασφαλίσει ότι οι κανόνες αυτές είναι εφικτοί.

Τις προηγούμενες εβδομάδες εκπρόσωποι των αυτοκινητοβιομηχανιών είχαν συναντήσεις με αξιωματούχους του Τραμπ, ελπίζοντας ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία με τις πολιτείες σχετικά με τους κανόνες απόδοσης των καυσίμων των οχημάτων.

Η πολιτεία της Καλιφόρνια έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της για την χαλάρωση της σχετικής νομοθεσίας, απειλώντας να ακολουθήσει μονομερώς αυστηρότερες προδιαγραφές και να στραφεί δικαστικώς κατά της κυβέρνησης.

"Υπό το πρίσμα των σημαντικών οφελών για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, εάν ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) αποδυναμώσει ή καθυστερήσει τους ισχύοντες κανόνες για τα οχήματα τα έτη 2022-25, σκοπεύουμε, όπως και η Καλιφόρνια, να κάνουμε χρήση όλων των νόμιμων μέσων για να τον εμποδίσουμε", αναφέρουν οι κρατικοί λειτουργοί της Νέας Υόρκης, της Πενσιλβάνιας, του Κονέκτικατ, της Μασαχουσέτης, της Αϊόβα, της Ουάσινγκτον, του Όρεγκον, του Ρόουντ Άιλαντ κ.α. πολιτειών.

Ο Λευκός Οίκος προτίθεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, την Καλιφόρνια και ενδεχομένως και άλλες πολιτείες. Μια συμφωνία θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες χρειάζονται χρόνια για να κατασκευάσουν τα επόμενα μοντέλα και επιθυμούν ίδιους κανόνες και για τις 50 πολιτείες.

Τον Μάρτιο μάλιστα ο Τραμπ δήλωσε κατά την ομιλία του σε συνδικαλιστές εργάτες του χώρου ότι "θα διασφαλίσει ότι οι κανονισμοί θα προστατεύουν και θα υπερασπίζονται τις δουλειές σας, τα εργοστάσιά σας. Η επίθεση στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία τελείωσε".

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε διαπραγματευτεί με τους κατασκευαστές οχημάτων το 2011. Βάσει της τότε συμφωνίας, οι κανόνες για τα μοντέλα 2022-2025 πρέπει να οριστικοποιηθούν τον Απρίλιο του 2018. Ο Ομπάμα είχε δώσει την τελική μορφή στον σχετικό νόμο πριν αποχωρήσει από την προεδρία, τον Ιανουάριο.

(Πηγή: Reuters, Φωτό: AP Photo/Patrick Semansky)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network