Νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία περνάει στη Μεσόγειο

Νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία περνάει στη Μεσόγειο

Όλο και περισσότεροι Σύροι καταφθάνουν στη νότια Ιταλία. 3.300 Σύροι τις τελευταίες 40 ημέρες έφτασαν στη Σικελία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο αριθμός των Σύρων που διακινδυνεύουν τα επικίνδυνα και παράτυπα ταξίδια μέσω θαλάσσης για να φτάσουν στη νότια Ιταλία έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες. 

"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ημερών, 3.300 Σύροι κατέφθασαν μέσω θαλάσσης, κυρίως στη Σικελία. Πάνω από 230 ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι. Περίπου 670 από αυτές τις αφίξεις σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα", δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Adrian Edwards, εκπρόσωπος Τύπου της Υ.Α.

Όπως ανέφερε, πάνω από 30 σκάφη ενεπλάκησαν στις αφίξεις. Η πλειοψηφία των Σύρων προερχόταν από την Αίγυπτο, παρόλο που ορισμένοι είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Τουρκία.

"Οι περισσότεροι νεοαφιχθέντες ήταν οικογένειες με παιδιά" σημείωσε προσθέτοντας: "Αρκετοί είχαν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης λόγω αφυδάτωσης, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων που χρειάστηκε να αερομεταφερθούν από τη βάρκα με την οποία ταξίδευαν".

Ο εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε ότι, την περασμένη εβδομάδα, μια νοσοκόμα από τη Δαμασκό πέθανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το οποίο πραγματοποιούσε με το σύζυγο και τα παιδιά της. Ο σύζυγός της έδωσε την άδεια να χρησιμοποιηθούν το ήπαρ και τα νεφρά της για μεταμόσχευση σε τρεις ασθενείς στην Ιταλία.

Η Υ.Α. εκτιμά ότι περισσότεροι από 4.600 Σύροι έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης από τις αρχές του 2013. Τα δύο τρίτα αυτών των αφίξεων σημειώθηκαν τον Αύγουστο.

Ο κ. Edwards πρόσθεσε ότι οι Σύροι με τους οποίους μίλησε η Υ.Α. δήλωσαν ότι προέρχονται κυρίως από τη Δαμασκό, ενώ πολλοί είναι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες γεννημένοι στη Συρία. Κατά την άφιξή τους, μεταφέρονται σε κέντρα υποδοχής. Τους τελευταίους μήνες, πολλοί Σύροι μετακινήθηκαν από χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υ.Α., 21.870 άνθρωποι έχουν καταφθάσει μέχρι στιγμής στη νότια Ιταλία, μέσα στη φετινή χρονιά. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2012, όταν είχαν φτάσει στη χώρα 7.981 άτομα.

Οι χώρες καταγωγής τους είναι κυρίως η Ερυθραία, από την οποία προήλθαν 5.778 άτομα (594 το 2012), η Σομαλία, απ’ όπου προήλθαν 2.571 άτομα (1.280 το 2012), και πλέον η Συρία, απ’ όπου έχουν καταφθάσει 3.970 άτομα (369 το 2012).

Πηγή: Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ

SHARE:

24Media Network