Ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, η Boeing και η σχέση με την Τουρκία

Ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, η Boeing και η σχέση με την Τουρκία
Boeing Company AP

Η Boeing, όπως και η Lockheed Martin κατασκευάστρια των F-16 και των F-35 , έχει πολύ μεγάλη διείσδυση στην εξοπλιστική αγορά της Τουρκίας.

Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Τζ.Μάτις στο Πεντάγωνο; Ο Τραμπ μέσω twitter ανακοίνωσε ότι καθήκοντα αναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν. “Πολύ ταλαντούχο” τον χαρακτηρίζει ο Τραμπ, αναφέροντας στο μήνυμα του ότι αναλαμβάνει “προσωρινά” τα καθήκοντα του υπουργού Άμυνας. Κάτι μας λέει ότι σ΄ αυτή τη περίπτωση ταιριάζει το “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”. Γιατί;

Όπως γράφει το Militaire.gr η επιλογή Σάναχαν δεν είναι τυχαία. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Boeing, από το 1986 και εργάστηκε για την εταιρεία κολοσσό για πάνω από τρεις δεκαετίες . Μεταξύ άλλων είχε ασχοληθεί με τα προγράμματα των αεροσκαφών 737, 747, 767, 777 και 787 . Στη συνέχεια υπήρξε γενικός διευθυντής της Boeing Missile Defense Systems, επιβλέποντας το Ground Defense Midcourse Defense System, αλλά και τα προγράμματα των Apache, Chinook και Osprey.

Η Boeing, όπως και η Lockheed Martin κατασκευάστρια των F-16 και των F-35 , έχει πολύ μεγάλη διείσδυση στην εξοπλιστική αγορά της Τουρκίας. Δείτε ΕΔΩ το “δέσιμο” που με την Τουρκία.

Ο Τραμπ μπορεί να αναλύει τα γεωπολιτικά με επιχειρηματικά κριτήρια. Δεν είναι κακό αρκεί να μην είναι μόνο αυτά τα “εργαλεία” των αναλύσεων του. Από τις κινήσεις που κάνει τις τελευταίες ημέρες πάντως προκύπτει ότι κάτι δεν πάει καθόλου στην Ουάσινγκτον. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζ.Μάτις, ο οποίος εθεωρείτο ίσως ο πιο σοβαρός υπουργός του Τραμπ.

Πάτρικ Σάναχαν Militaire.gr

Κι άλλες παραιτήσεις

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος παραιτήθηκε, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αυτήν την εβδομάδα να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Ο Μπρετ ΜακΓκέρκ υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία θα ισχύει από την 31η Δεκεμβρίου, στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο χθες, επισήμανε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο ΜακΓκερκ, που επρόκειτο να αποχωρήσει από τη θέση του τον Φεβρουάριο του 2019, διαφώνησε με την απόφαση του Τραμπ για τη Συρία, επισήμανε ένα πρόσωπο με γνώση της υπόθεσης, ενώ η αποχώρηση του Μάτις συνέβαλε στην πρόωρη παραίτηση του ΜακΓκερκ.

«Σχετικά με τη Συρία, εμείς επρόκειτο αρχικά να παραμείνουμε εκεί για τρεις μήνες και πέρασαν επτά χρόνια, δεν φύγαμε ποτέ» ήταν το tweet που έστειλε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, πριν από την αποκάλυψη της παραίτησης ΜακΓκερκ.

«Όταν έγινα πρόεδρος, το Ισλαμικό Κράτος λυσσομάναγε. Τώρα, το Ισλαμικό Κράτος έχει σε μεγάλο ποσοστό ηττηθεί, και άλλες χώρες στην περιοχή, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, θα πρέπει να μπορούν να ασχοληθούν εύκολα με ό,τι απέμεινε. Εμείς επιστρέφουμε στην πατρίδα!» συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Μπρετ ΜακΓκέρκ, που είχε διοριστεί στη θέση αυτή το 2015 από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, διαβεβαίωνε ότι οι Αμερικανοί προτίθενται να παραμείνουν περισσότερο στη Συρία.

«Ακόμα κι αν το τέλος του χαλιφάτου ως περιοχή είναι ξεκάθαρο τώρα, το τέλος του Ισλαμικού Κράτους θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο» είχε δηλώσει ενώπιον δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, καθώς «υπάρχουν τζιχαντιστικοί πυρήνες» και «κανείς δεν είναι τόσο αφελής ώστε να πει ότι θα εξαφανιστούν» από τη μία μέρα στην άλλη.

«Κανείς δεν δηλώνει αποστολή εξετελέσθη» υπογράμμιζε τότε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR:

Ο Ακάρ Πινόκιο! Fake News η κοινή άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου λέει η Λευκωσία

“Ο Τραμπ υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα F-35”

Έρχεται το “σούπερ” F-15X! Γιατί εμμέσως ενδιαφέρει την Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα