New York Times: Οι έπαινοι Ομπάμα στον Τσίπρα και η προτροπή για ελάφρυνση του χρέους

default image

Ο Αμερικανικός Τύπος για την επίσκεψη Ομπάμα. Οι έπαινοι στον Αλέξη Τσίπρα και το ταξίδι - τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους

Εκτενής αναφορά του αμερικανικού Τύπου στις δηλώσεις Ομπάμα, κατά τις συναντήσεις του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας.

Nytimes – Έπαινος Ομπάμα στις προσπάθειες Τσίπρα

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στο ταξίδι Ομπάμα στην Αθήνα. Ξεκινά την ανάλυση από τις αναφορές του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου στην εκλογή Ντόναλντ Τραμπ και τις δηλώσεις του για τα αίτια που οδήγησαν τους ψηφοφόρους σε αυτή την επιλογή.

Αναφορικά με την Ελλάδα, το άρθρο σημειώνει. “Ο κ. Ομπάμα επαίνεσε τον κ. Τσίπρα για τις πολιτικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που έβαλε σε εφαρμογή – μεταρρυθμίσεις που έχουν πλήξει την εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού και τη δημοφιλία του στην Ελλάδα. Και είπε πως σκοπεύει να προτρέψει όλους στην Ευρώπη να ελαφρύνουν περισσότερο από το ελληνικό χρέος.

Financial Times – Ο Ομπάμα στηρίζει τις εκκλήσεις ΔΝΤ για ελάφρυνση χρέους

Το οικονομικό φύλλο, στην ηλεκτρονική του έκδοση, τονίζει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας να παρέχουν ένα τολμηρό πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, προειδοποιώντας πως η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μόνη στρατηγική για την οικονομία της Ελλάδας.

Το άρθρο περιγράφει τις δηλώσεις του προέδρου υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής, δεδομένης και της προσπάθειας της χώρας, αλλά και της επιστροφής στην ανάκαμψη. Οι πιστωτές έχουν συμφωνήσει να εξετάσουν μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις για το χρέος, με τη λήξη του προγράμματος το 2018, αναφέρει το δημοσίευμα και σημειώνει την αναποφασιστικότητα του ΔΝΤ να μπει σε αυτό, πριν να υπάρξουν οι εγγυήσεις πως η Ελλάδα επιστρέφει σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Bloomberg – Ο Ομπάμα κρατά την ελπίδα ζωντανή για την Ελλάδα

Το οικονομικό μέσο σε άρθρο του σχολιάζει την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου. Την τελευταία φορά που πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφτηκε την Ελλάδα, εκείνη σημείωνε έκρηξη ανάπτυξης.

Η πορεία της Ελλάδας στο χείλος της χρεοκοπίας, που έσυρε τις αγορές διεθνώς στα “κόκκινα”, υπήρξε ανάμεσα στα πιο καθοριστικά διεθνή ζητήματα στην οκταετή διακυβέρνηση Ομπάμα. Η ελεύθερη πτώση της Ελλάδα διέλυσε την πολιτική τάξη και προώθησε την άνοδο στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα με την υπόσχεση να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος και να βγάλει τη χώρα από τη λιτότητα.

Στη Συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ομπάμα επανέλαβε την έκκληση για ελάφρυνση χρέους, ευχαριστώντας τη χώρα και το ελληνικό λαό για τη στήριξη που προσέφεραν στους πρόσφυγες.

Los Angeles Times – Η τελευταία ευκαιρία της Αθήνας για ελάφρυνση χρέους

Από την πλευρά τους οι LA Times, ξεκινώντας και πάλι το άρθρο τους από τις παρατηρήσεις Ομπάμα αναφορικά με την εκλογή Τραμπ σημειώνουν.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι χαιρέτισαν την επίσκεψη Ομπάμα ως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες να δρέψουν καρπούς από την υποστήριξη του στην προσπάθεια για ένα ευρωπαϊκό πακέτο ελάφρυνσης χρέους. Ο Ομπάμα τόνισε πως θα υποστηρίξει τις προσπάθειες μιας “ουσιαστικής ελάφρυνσης” ώστε η οικονομία να μπορέσει να αναπτύσσεται και πάλι.

WP: Ο Ομπάμα ανταποκρίθηκε στις ευχές της Ελλάδας, αλλά…

Η επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου στην Ακρόπολη, μονοπωλεί άρθρο της Washington Post που περιγράφει τους βασικούς άξονες της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτησε την επίσκεψη ως ιδιαίτερης σημασίας και στήριξε τις ελπίδες της σε εκείνον, ώστε να πείσει τους πιστωτές για μια ελάφρυνση χρέους.

Αν και ο Ομπάμα ανταποκρίθηκε στις ευχές των Ελλήνων και επανέλαβε την πεποίθησή του πως μια ελάφρυνση χρέους είναι απαραίτητη – επέμεινε ωστόσο πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει της μεταρρυθμίσεις  – είναι αμφίβολο κατά πόσο η τοποθέτησή του θα υιοθετηθεί επίσης από τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα