Νόμπελ Φυσικής 2021: Σε τρεις επιστήμονες το βραβείο - Το έργο τους και το ύψος του επάθλου

Νόμπελ Φυσικής. Φωτό αρχείου
Νόμπελ Φυσικής. Φωτό αρχείου 2016 FERNANDO VERGARA / ASSOCIATED PRESS

Οι Σιουκούρου Μανάμπε, Κλάους Χάσελμαν και Τζόρτζιο Παρίζι κέρδισαν το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2021. Η πρόβλεψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η ανακάλυψη της ιδιαιτερότητα στη "συμπεριφορά" των φυσικών συστημάτων.

Ο Αμερικανοϊάπωνας Σιουκούρου Μανάμπε (Syukuro Manabe), ο Γερμανός Κλάους Χάσελμαν (Klaus Hasselmann) και ο Ιταλός Τζόρτζιο Παρίζι (Giorgio Parisi) τιμήθηκαν σήμερα, Τρίτη με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2021, σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Οι Μανάμπε (90 ετών) και Χάλεμαν (89 ετών) τιμήθηκαν από κοινού για "τη φυσική μοντελοποίηση του κλίματος της Γης, την ποσοτικοποίηση της μεταβλητότητας και την αξιόπιστη πρόβλεψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη", σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.

ADVERTISING

Ο Ιταλός φυσικός Παρίσι, 73 ετών, από την πλευρά του, κέρδισε το άλλο μισό του βραβείου, για "την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης της διαταραχής και των διακυμάνσεων των φυσικών συστημάτων από ατομικές σε πλανητικές κλίμακες".

Το διάσημο έπαθλο αξίζει περίπου 1,15 εκατομμύρια δολάρια και απονέμεται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Το Νόμπελ Φυσικής είναι το δεύτερο βραβείο που απονεμήθηκε αυτή την εβδομάδα. Τη Δευτέρα, Αμερικανοί, Ντέιβιντ Τζούλιους και Άρντεμ Παταπούτιαν κέρδισαν το βραβείο στον τομέα της Ιατρικής, για την ανακάλυψη υποδοχέων στο δέρμα που αισθάνονται τη θερμοκρασία και το άγγιγμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Επιστήμη
SHARE:

24Media Network