Νότια Αφρική: Το δικαστήριο απαγόρευσε την πώληση της έκθεσης της νεκροψίας του Στιβ Μπίκο

Νότια Αφρική: Το δικαστήριο απαγόρευσε την πώληση της έκθεσης της νεκροψίας του Στιβ Μπίκο

Η νοτιοαφρικανική με απόφασή της απαγόρευσε την πώληση της έκθεσης της νεκροψίας του Στιβ Μπίκο σε προγραμματισμένο πλειστηριασμό.

Το ίδρυμα Στιβ Μπίκο ανακοίνωσε, σήμερα, ότι η νοτιοαφρικανική δικαιοσύνη, απαγορεύει την πώληση σε πλειστηριασμό της έκθεσης νεκροψίας του μάρτυρα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ Στιβ Μπίκο. Ο Μπίκο αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των μαύρων, υπέκυψε το 1977 στα χτυπήματα των αστυνομικών του ρατσιστικού καθεστώτος.

Παράλληλα, η έκθεση που γνωστοποιεί τα πραγματικά αίτια θανάτου του Μπίκο και καταρρίπτει την αστυνομική εκδοχή ότι απεβίωσε λόγω απεργίας πείνας, έφθασε πρόσφατα στα χέρια των παιδιών της Μορίν Στιλ, πρώην ιδιαίτερης γραμματέα του ιατροδικαστή, μετά το θάνατό της.

Ο Θάντο Σιπούγε, εκπρόσωπος του ιδρύματος Στιβ Μπίκο δήλωσε ότι:"Πράγματι, δεν ξέρουμε γιατί, αλλά η οικογένειά της αποφάσισε να την βγάλει σε πλειστηριασμό". Την ίδια στιγμή, διευκρινίζει πως οι πωλητές δεν ήρθαν προηγουμένως σε "καμιά" επαφή με την οικογένεια Μπίκο, τη χήρα του και τον γιο του, ούτε με το ίδρυμα, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

"Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος. Η υπόθεση εκδικάσθηκε ενώπιον δικαστηρίου του Γιοχάνεσμπουργκ.

Παράλληλα, ο Σιπούγε ανακοίνωσε ότι το ίδρυμα Στιβ Μπίκο ελπίζει τώρα να προμηθευθεί το ντοκουμέντο, "όχι για να το πουλήσει, αλλά επειδή αφορά την οικογένεια" και επειδή "είναι ένα ευαίσθητο ντοκουμέντο με εθνική σημασία".

"Είναι το βασικό αρχικό έγγραφο. Είναι πολύ σημαντικό για την οικογένεια, επειδή αφηγείται όλη την ωμότητα και τον τρομερό τρόπο που σκοτώθηκε ο Στιβ Μπίκο και αποδεικνύει ότι δεν υπέκυψε λόγω απεργίας πείνας, αλλά εξαιτίας εγκεφαλικής αιμορραγίας αφού ξυλοκοπήθηκε και βασανίσθηκε", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Στιβ Μπίκο, υπήρξε ο πατέρας του Κινήματος της Μαύρης Συνείδησης, ήταν εμπνευστής της εξέγερσης της νεολαίας του Σοβέτο το 1976 και καλούσε τους μαύρους να απελευθερωθούν χωρίς τη βοήθεια των λευκών. Συνελήφθη στις 18 Αυγούστου 1977 και στις 12 Σεπτεμβρίου βρέθηκε νεκρός στο κελί του.

Η ιστορία του ενέπνευσε την ταινία Cry Freedom του Ρίτσαρντ Ατένμπορο. Παραμένει μια δημοφιλής φυσιογνωμία στη Νότια Αφρική, σχεδόν όσο και ο πρώην πρόεδρος και νομπελίστας της Ειρήνης Νέλσον Μαντέλα, έστω κι αν οι ιδέες του δεν έχουν πλέον άμεσους εκφραστές στην πολιτική σκηνή.

Ενώ τονίζεται ότι ο διεθνής αντίκτυπος αυτού του τραγικού θανάτου έκανε τον Στιβ Μπίκο ήρωα του αγώνα για την απελευθέρωση.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ) 

SHARE:

24Media Network