Ντάισελμπλουμ για γυναίκες και ποτά: Ήμουν κουρασμένος. Αλλά δεν έκανα και έγκλημα πολέμου

Ντάισελμπλουμ για γυναίκες και ποτά: Ήμουν κουρασμένος. Αλλά δεν έκανα και έγκλημα πολέμου

"Μοιάζει σαν να έκανα έγκλημα πολέμου", σχολιάζει τώρα ο πρόεδρος του Eurogroup για τις επαίσχυντες δηλώσεις του για τις χώρες του Νότου και τις αποδίδει στην κακή διατύπωση λόγω κούρασης

Οι σεξιστικές και ρατσιστικές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις χώρες του Νότου δεν λένε να φύγουν από την επικαιρότητα, καθώς έρχονται συνέχεια στο προσκήνιο από… τον ίδιο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τήρησε αρχικά σιγή ιχθύος μετά από όσα είπε, αρνήθηκε να παραστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την περασμένη εβδομάδα, αποφάσισε να ζητήσει συγγνώμη με καθυστέρηση, υποσχέθηκε επίσης πως θα βρεθεί στην επόμενη Ολομέλεια και τώρα επανέρχεται, λέγοντας πως δεν έκανε και “έγκλημα πολέμου” με όσα είπε.

Μιλώντας στην ολλανδική De Volkskrant, απέδωσε μάλιστα τα όσα είπε στην κακή του φυσική κατάσταση, μετά τις εκλογές της χώρας του.

“Η κούραση μπορεί να έπαιξε έναν ρόλο. Ήταν τρεις μέρες μετά τις ολλανδικές εκλογές. Υπό άλλες συνθήκες θα είχα διατυπώσει όσα είπα με άλλο τρόπο. Αλλά ήθελα να πω και να ξεκαθαρίσω, ότι η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία”.

Και πρόσθεσε πως “δεν έκανα και έγκλημα πολέμου”. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος είχε δηλώσει σε γερμανική εφημερίδα: “Δεν μπορώ να ξοδεύω τα λεφτά μου σε ποτά και γυναίκες και να ζητώ βοήθεια μετά”. “Οι χώρες του Νότου δανείζονται με χαμηλό επιτόκιο και τα προγράμματα πρέπει να ολοκληρώνονται με αυστηρή επίβλεψη. Αυτή είναι βασική αρχή μας και επιμένω σε αυτό το μήνυμα. Δεν είναι λογικό να δίνεται τόσο μεγάλη διάσταση σε μια συνέντευξη μου την ώρα που η Ελλάδα γλιστρούσε σε νέα κρίση”.

Αναφέρει κοντολογίς πως το θέμα πήρε “μεγάλες διαστάσεις” και επιμένει: “Αλλά τι πρέπει να ανακαλέσω. Κάτι που δεν εννοούσα όπως διατυπώθηκε; Συγγνώμη αν σας προσέβαλα αλλά το μήνυμα είναι πως άλλο αλληλεγγύη, άλλο φιλανθρωπία”.

Ο Ντάισελμπλουμ, που η θητεία του στο Eurogroup λήγει επισήμως τον Ιανουάριο του 2018, ανέφερε ότι η δουλειά του εκτιμάται ακόμη. “Ο θυμός εναντίον των δηλώσεων μου είναι θυμός για τα οκτώ χρόνια άσκησης πολιτικής εν μέσω κρίσης. Μέρος των κρατών της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι η πολιτική μας είναι βορειοευρωπαϊκή” και αναφέρει πως οι ομόλογοι του από την Ισπανία και την Πορτογαλία, δεν ζήτησαν την παραίτηση του.

Ερωτηθείς για τις πιθανότητες να παραμείνει στη θέση του, απάντησε: “Αν έχουμε μέσα στο επόμενο διάστημα κυβέρνηση στην Ολλανδία, το Eurogroup θα αναζητήσει τον νέο πρόεδρο του. Αν δεν σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση, οι πιθανότητες είναι να μείνω στη θέση μου. Δεν με πειράζει και τόσο πολύ, κάποια στιγμή θα τελειώσει (η θητεία)”.

Φωτογραφία: AP Photo/Bundas Engler

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα