Νταβός: Εκκλήσεις για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία – Πιέσεις στη Γερμανία να στείλει άρματα Leopard

Νταβός: Εκκλήσεις για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία – Πιέσεις στη Γερμανία να στείλει άρματα Leopard
Ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Νταβός ap

Εντείνονται οι πιέσεις για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, μέσα από τις ομιλίες των παγκόσμιων ηγετών στο Νταβός. Την Παρασκευή η κρίσιμη σύνοδος των δυτικών χωρών για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο.

Στο επίκεντρο των ομιλιών των παγκόσμιων ηγετών στο Νταβός βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις εκκλήσεις για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις να διατυπώνονται ολοένα και πιο έντονα.

Στη λήψη αποφάσεων για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από το Νταβός, ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε σε “σύγχρονα και βαρέα όπλα” περιγράφοντας αυτά που θα στείλουν οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, η Γερμανία εμφανίζεται διστακτική να στείλει άρματα Leopard στο Κίεβο.

Η Βρετανία έχει ήδη υποσχεθεί να δώσει 14 άρματα Challenger 2 και η Πολωνία δηλώνει έτοιμη να στείλει στην Ουκρανία 14 άρματα Leopard 2, γερμανικής κατασκευής, εφόσον το Βερολίνο δώσει την άδεια για την παράδοσή τους. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στη δική του ομιλία νωρίτερα, δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα αυτό.

Ζελένσκι: Έκκληση για “ταχύτητα” στη λήψη αποφάσεων

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση για «ταχύτητα» στη λήψη αποφάσεων όσον αφορά την παροχή βοήθειας στη χώρα του από το Νταβός, σημειώνοντας πως «η τυραννία προχωρά γρηγορότερα από τις δημοκρατίες». Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε κατά την ομιλία του, μέσω βιντεοσύνδεσης, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Η κινητοποίηση του κόσμου πρέπει να γίνει γρηγορότερα από την επόμενη στρατιωτική κινητοποίηση του κοινού εχθρού μας», επέμεινε.

«Η Ρωσία χρειάστηκε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να ξεκινήσει τον πόλεμο. Ο κόσμος χρειάστηκε ημέρες για να αντιδράσει, (επιβάλλοντας) τις πρώτες κυρώσεις», σχολίασε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι στο παρελθόν κάποιοι «δίσταζαν» να αντιδράσουν στις «αδίστακτες» ενέργειες της Μόσχας, όπως για παράδειγμα στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Στην αρχή της ομιλίας του στο Νταβός, ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων από τη συντριβή ενός ελικοπτέρου σήμερα το πρωί κοντά στο Κίεβο. Μεταξύ των νεκρών ήταν ολόκληρη η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και ο υπουργός Ντένις Μοναστίρσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ότι δεν ανησυχεί για τη δική του προσωπική ασφάλεια.

Στόλτενμπεργκ: Υποσχέθηκε “βαρέα και πιο σύγχρονα όπλα”

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα παράσχουν στην Ουκρανία «βαρέα και πιο σύγχρονα όπλα» για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η ομάδα επαφής για την Ουκρανία θα συνεδριάσει (την Παρασκευή) στο Ράμσταϊν (στην αμερικανική βάση στη Γερμανία) και το κυριότερο μήνυμα θα είναι η αυξημένη υποστήριξή μας, με βαρέα και πιο σύγχρονα όπλα», είπε ο Στόλτενμπεργκ στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Οι συζητήσεις αυτές θα επικεντρωθούν στην παράδοση τεθωρακισμένων και σύγχρονων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

«Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να υποτιμήσουμε τη Ρωσία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει νέες επιθέσεις και είναι έτοιμος να θυσιάσει τη νεολαία του. Στρατολόγησε περισσότερους από 200.000 μαχητές και αγοράζει όπλα από αυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτό του Ιράν. Η κατάσταση είναι επείγουσα. Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη. Πρόκειται για μια μάχη για τις αξίες μας. Η δημοκρατία πρέπει να νικήσει την τυραννία», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στην ομιλία του.

Σολτς: Υποσχέσεις για στήριξη αλλά ούτε κουβέντα για άρματα μάχης

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, που πιέζεται να δώσει το «πράσινο φως» για την αποστολή τανκς στην Ουκρανία, υποσχέθηκε την Τετάρτη (18/01) ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά σε άρματα μάχης.

Στο τέλος της ομιλίας του, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που ήταν αφιερωμένη στην κλιματική πολιτική της Γερμανίας, ο Σολτς ρωτήθηκε ευθέως εάν θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2, όπως ζητά η Ουκρανία. «Δεν στηρίζουμε την Ουκρανία μόνο με οικονομικά μέσα και με ανθρωπιστική βοήθεια αλλά επίσης και με πολλά όπλα», απάντησε.

Ο Γερμανός καγκελάριος δεν έκανε καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση, ούτε καν πρόφερε τη λέξη «τανκς», δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο των δυτικών χωρών που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν με θέμα την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Υπενθύμισε όμως ότι η χώρα του στηρίζει την Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής, εφοδιάζοντάς την με διάφορα όπλα, όπως με εκτοξευτήρες ρουκετών, με θωρακισμένα οχήματα τύπου Marder και με το αντιπυραυλικό σύστημα Iris-T. «Θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί» σε συνεργασία με τους συμμάχους του Βερολίνου, διαβεβαίωσε, επαναλαμβάνοντας και πάλι ότι θέλει να αποφευχθεί κάθε άμεση σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας ζήτησαν την Τρίτη από τον Σολτς να εγκρίνει σύντομα την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία έχουν στείλει στο Κίεβο περισσότερα από 300 εκσυγχρονισμένα σοβιετικά άρματα, όμως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά πιο σύγχρονα άρματα, δυτικής κατασκευής.

Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο Σολτς είπε ότι ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της χώρας του για τον χειμώνα είναι εξασφαλισμένος. Πρόσθεσε ότι η ικανότητα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας να απεξαρτηθεί γρήγορα από το ρωσικό φυσικό αέριο απέδειξε πόσο ευέλικτη μπορεί να είναι.

Ο καγκελάριος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην ταχεία κατασκευή σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) οι οποίοι θα βοηθήσουν να αντικατασταθεί από άλλες πηγές το ρωσικό φυσικό αέριο που λάμβανε η Γερμανία μέσω αγωγών. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι «η Γερμανία μπορεί να είναι ευέλικτη, μη γραφειοκρατική και γρήγορη», τόνισε.

Η κρίση, σημείωσε, επιτάχυνε και τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία αφού, για παράδειγμα, οι σταθμοί LNG θα μπορούσαν, μεταγενέστερα, να χρησιμοποιηθούν για την παραλαβή υδρογόνου. Όπως είπε, γνώριζε ότι θα πρέπει να βρεθούν πρόσθετες πηγές φυσικού αερίου για να διασφαλιστεί ότι η ζήτηση για LNG από την Ευρώπη δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και, κατά συνέπεια, σε ελλείψεις στις φτωχότερες χώρες. Δεν διευκρίνισε όμως πώς θα γίνει αυτό, ούτε αν η Γερμανία είναι πρόθυμη να επενδύσει σε νέα προγράμματα εξόρυξης φυσικού αερίου.

Ο Πολωνός πρόεδρος λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθούν στην Ουκρανία σύγχρονα όπλα

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε την Τετάρτη ότι φοβάται ότι η Ρωσία ετοιμάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία εντός μηνών, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η παροχή πρόσθετης υποστήριξης στο Κίεβο με σύγχρονα άρματα μάχης και πυραύλους.

«Αυτοί είναι (οι Ρώσοι) ακόμη πολύ ισχυροί και φοβόμαστε ότι ετοιμάζουν μια νέα επίθεση σε λίγους μήνες, γι αυτό είναι ζωτικής σημασίας να στείλουμε πρόσθετη υποστήριξη στην Ουκρανία, ειδικά σύγχρονα άρματα μάχης και σύγχρονους πυραύλους» δήλωσε ο Ντούντα μιλώντας στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα