Νταβούτογλου από το Ντιγιάρμπακιρ: Δεν φοβόμαστε

Νταβούτογλου από το Ντιγιάρμπακιρ: Δεν φοβόμαστε

Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 7 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 27.  Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε την Ουάσινγκτον και τις Ευρωπαϊκές χώρες να στηρίξουν την εκστρατεία του κατά των Κούρδων αυτονομιστών.

Δεν φοβόμαστε, δεν θα μας κάνουν να λυγίσουμε", δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στο Ντιγιάρμπακιρ, την επομένη της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά αστυνομικών στην κύρια πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι και η ευθύνη για την οποία αποδόθηκε από τις αρχές στους Κούρδους αντάρτες.

Ο Νταβούτογλου, που μιλούσε σε πλήθος συγκεντρωμένων, τόνισε την "αδελφική σχέση" ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κούρδους, ενώ η κουρδική σύγκρουση αναζωπυρώθηκε με μεγαλύτερη ένταση από το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από μια εκεχειρία δυόμιση ετών.

"Πίστεψαν ότι θα φοβόμαστε. Δεν φοβόμαστε, δεν θα μας κάνουν να λυγίσουμε, μένουμε όρθιοι μέχρι το τέλος", είπε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης ο οποίος είχε προγραμματίσει την επίσκεψή του στην πόλη πριν από την επίθεση και αποφάσισε να μην την αναβάλει, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Πριν από την ομιλία του, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή στη μνήμη των επτά αστυνομικών που σκοτώθηκαν. Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης 27 άνθρωποι.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε από την Ουάσινγκτον τις ευρωπαϊκές χώρες να στηρίξουν την εκστρατεία του κατά των Κούρδων αυτονομιστών.

"Δεν μπορούμε πλέον να το ανεχτούμε αυτό", δήλωσε ο Ερντογάν. "Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι άλλες χώρες ελπίζω ότι μπορούν να δουν το πραγματικό πρόσωπο πίσω από τις επιθέσεις".

Εδώ και πολλούς μήνες διεξάγονται αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η Τουρκία ζει σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού λόγω μιας σειράς επιθέσεων χωρίς προηγούμενο, η ευθύνη για τις οποίες αποδίδεται από τις αρχές είτε στους τζιχαντιστές είτε στους Κούρδους αντάρτες.

Η πιο πρόσφατη, μια επίθεση αυτοκτονίας την ευθύνη για την οποία επέρριψε η Άγκυρα στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σημειώθηκε στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, στις 19 Μαρτίου, σκοτώνοντας τέσσερις ξένους τουρίστες. Ένα μήνα νωρίτερα, επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε μια ριζοσπαστική κουρδική οργάνωση προσκείμενη στο PKK προκάλεσε τον θάνατο 35 ανθρώπων στην Άγκυρα.

Στο μεταξύ, ο στρατός ανακοίνωσε ότι τουρκικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν σήμερα αεροπορικά πλήγματα στο βόρειο Ιράκ, καταστρέφοντας αποθήκες πυρομαχικών και καταφύγια σε περιοχές όπου βρίσκονται στρατόπεδα του PKK.

Τέσσερα μαχητικά F-16 κατέστρεψαν στόχους στην περιοχή Ζαπ σήμερα το πρωί, ανέφερε ο στρατός. Αργότερα, οκτώ μαχητικά F-4 έπληξαν στόχους στην περιοχή Μετίνα, πρόσθεσε.

SHARE: