Ντέσμοντ Τούτου: Συγκίνηση στο τελευταίο "αντίο" στον πολέμιο του απαρτχάιντ

Ντέσμοντ Τούτου: Συγκίνηση στο τελευταίο "αντίο" στον πολέμιο του απαρτχάιντ
MIKE HUTCHINGS/POOL PHOTO VIA AP

Σε εξέλιξη στο Κέιπ Τάουν βρίσκεται η κηδεία του αγγλικανού αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 26 Δεκεμβρίου.

Η δημόσια κηδεία του αγγλικανού αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου, ενός ήρωα στη μάχη κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, βρίσκεται σε εξέλιξη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κέιπ Τάουν, όπου για χρόνια κήρυξε ο ίδιος κατά της φυλετικής αδικίας.

Ντέσμοντ Τούτου: Συγκίνηση στο τελευταίο
AP PHOTO/JEROME DELAY

Τον κεντρικό επικήδειο λόγο για τον Τούτου, εκφώνησε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα.

Ντέσμοντ Τούτου: Συγκίνηση στο τελευταίο

Ο εκλιπών αρχιεπίσκοπος είχε τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1984 για την αντίθεσή του στη βίαιη προσέγγιση κατά της άσκησης της εξουσίας από τη λευκή μειοψηφία.

Ντέσμοντ Τούτου: Συγκίνηση στο τελευταίο
AP PHOTO/TSVANGIRAYI MUKWAZHI

Ο θάνατος του, σε ηλικία 90 ετών την προηγούμενη Κυριακή, προκάλεσε διεθνή συγκίνηση, αλλά και την απόδοση τιμών στη μνήμη και την προσφορά του, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Ντέσμοντ Τούτου, νομπελίστας Ειρήνης και ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, πέθανε στις 26 Δεκεμβρίου σε ηλικία 90 ετών.

Τον θάνατό του ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Σίριλ Ραμαφόσα, εκφράζοντας "εξ ονόματος όλων των Νοτιοαφρικανών, τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο, αυτή της κορυφαίας προσωπικότητας στην Ιστορία της Νότιας Αφρικής".

«Ο θάνατος του αρχιεπισκόπου επί τιμή Ντέσμοντ Τούτου είναι ένα νέο κεφάλαιο πένθους στον αποχαιρετισμό του έθνους μας σε μια γενιά εξαιρετικών Νοτιοαφρικανών, που μας κληροδότησαν μια απελευθερωμένη Νότια Αφρική», δήλωσε ο πρόεδρος.

«Ένας άνδρας εξαιρετικής ευφυΐας, ακεραιότητας και ακατάβλητος απέναντι στις δυνάμεις του απαρτχάιντ, ήταν επίσης τρυφερός και ευάλωτος στη συμπόνια του για αυτούς που υπέστησαν καταπίεση, αδικία και βία υπό το απαρτχάιντ και για τους καταπιεσμένους ολόκληρου του κόσμου», πρόσθεσε ο Ραμαφόσα.

Η υγεία του Ντέσμοντ Τούτου είχε επιδεινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Δεν έκανε πλέον δημόσιες ομιλίες, όμως πάντα χαιρετούσε τις κάμερες, που ήταν παρούσες σε κάθε μετακίνησή του, χαμογελώντας ή με πειρακτικό βλέμμα, όπως όταν εμβολιάστηκε κατά της Covid-19 σε νοσοκομείο, ή κατά τη διάρκεια του εορτασμού των γενεθλίων του τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αφρική, Νόμπελ Ειρήνης
SHARE:

24Media Network