ΝΟΜΠΕΛ

Ενημερωθείτε για τους νικητές των βραβείων Νόμπελ, τα οποία απονέμονται ετησίως. Τα βραβεία Νόμπελ είναι έξι: Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, Βραβείο Νόμπελ Χημείας, Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής , Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ζοζέ Σαραμάγκου στην Ταινιοθήκη

5+1 ταινίες βασισμένες σε βιβλία του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου στη Ταινιοθήκη με ελεύθερη είσοδο

Φεστιβάλ Κινηματογράφου με ελεύθερη είσοδο διοργανώνει η Ταινιοθήκη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Πορτογάλου νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου.

Σουηδία: Ο αρχηγός του ακροδεξιού κυβερνώντος κόμματος δεν προσκλήθηκε στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ

Σουηδία: Ο αρχηγός του ακροδεξιού κυβερνώντος κόμματος δεν προσκλήθηκε στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ

Παρά το γεγονός ότι πλέον το ακροδεξιό κόμμα αποτελεί κυβερνητικό εταίρο, ο πρόεδρός του δεν προσκλήθηκε στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ.

Ο Άλες Μπιαλιάτσκι νικητής του Νόμπελ Ειρήνης 2022

Νόμπελ Ειρήνης: Σε Ουκρανούς, Ρώσους και Λευκορώσους υπερασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων

Ο Λευκορώσος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Άλες Μπιαλιάτσκι, η ρωσική οργάνωση "Memorial" και η ουκρανική οργάνωση "Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες" τιμήθηκαν σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2022.

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ

Ρωσία: Ο δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ πουλά το Νόμπελ Ειρήνης για να βοηθήσει τους πρόσφυγες της Ουκρανίας

Την ανθρώπινη πλευρά του και όχι αυτή της πατρίδας του δείχνει ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ. Πουλάει το μετάλλιο του Νόμπελ Ειρήνης για να βοηθήσει τους πρόσφυγες της Ουκρανίας.

Ο Οδυσσέας Ελύτης το 1979 στην οικία του στην Αθήνα.

Ο Ελύτης μάς έδειξε τους ήλιους και τα σκοτάδια της Ελλάδας- Πέθανε σαν σήμερα το 1996

Η ποιητική "επανάσταση" του Οδυσσέα Ελύτη, η ελληνική παράδοση και ο υπερρεαλισμός, το φως, η θάλασσα και η πατρίδα, ο πόλεμος, η θυσία και η ελευθερία. Το "Άξιον Εστί", το Νόμπελ, η παρακαταθήκη.

Ινστιτούτο Karolinska

Σουηδία: Το Ινστιτούτο Karolinska διαγράφει τα ονόματα ρατσιστών επιστημόνων

Το Ινστιτούτο Karolinska θα μετονομάσει τις εγκαταστάσεις του που φέρουν τα ονόματα ρατσιστών ή φιλοναζιστών επιστημόνων. "Δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες μας", δηλώνει ο πρύτανης.

Ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021: Ο Τανζανός Αμπντουλραζάκ Γκούρνα είναι ο μεγάλος νικητής

Σημειώστε πως το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται κάθε χρόνο σε εν ζωή συγγραφέα για το σύνολο του έργου του, ο οποίος σύμφωνα με τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ, παρήγαγε το «εξαιρετικότερο έργο στην κατεύθυνση της προαγωγής ενός ιδεώδους».

Νόμπελ Χημείας 2021

Νόμπελ Χημείας 2021: Στους Μπένγιαμιν Λιστ και Ντέιβιντ Μακμίλαν το βραβείο - Το έργο τους και το ύψος του επάθλου

Ο Γερμανός Μπένγιαμιν Λιστ και ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μακμίλαν κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2021. Η δημιουργία της ασύμμετρης οργανοκατάλυσης που επέτρεψε να "πρασινίσει" η χημεία.

Η τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ, στη Στοκχόλμη, Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018. Οι βραβευμένοι με Νόμπελ κάθονται στην πρώτη σειρά αριστερά και η βασιλική οικογένεια στα δεξιά. Φωτογραφία αρχείου

Νόμπελ 2021: Για 2η συνεχή χρονιά η απονομή θα γίνει στις χώρες των βραβευμένων

Λόγω της πανδημίας, τα βραβεία Νόμπελ 2021 για τις επιστήμες και τη λογοτεχνία θα απονεμηθούν στις χώρες των προσώπων που θα βραβευθούν. Διαδικτυακά οι συνεντεύξεις Τύπου των βραβευμένων.

Ζαν Πολ Σαρτρ

Ζαν Πολ Σαρτρ: Σαν σήμερα πέθανε ο φιλόσοφος που αρνήθηκε τη "δόξα"

"Ο συγγραφέας πρέπει να αρνηθεί να μετατρέψει τον εαυτό του σε όργανο", είχε δηλώσει ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, Ζαν Πολ Σαρτρ, που αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1964.

Νίκος Καζαντζάκης

Νίκος Καζαντζάκης: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον σπουδαίο Έλληνα λογοτέχνη

Σαν σήμερα γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Νίκος Καζαντζάκης. Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς.

Ναβάλνι, ΠΟΥ, Τούνμπεργκ

Ναβάλνι, ΠΟΥ και Τούνμπεργκ μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Ο Ναβάλνι προτάθηκε από Ρώσους ακαδημαϊκούς, ενώ η Τούνμπεργκ θεωρήθηκε βασική εκπρόσωπος στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Ο ΠΟΥ βρίσκεται στο επίκεντρο για πρόγραμμά του, το COVAX.

O Μάριο Μολίνα

Μεξικό: Πέθανε ο Νομπελίστας Μάριο Μολίνα

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο Μεξικανός επιστήμονας Μάριο Μολίνα, ο οποίος το 1995 τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας για το έργο του για τις βλαβερές επιπτώσεις κάποιων αερίων στο στρώμα του όζοντος.