ΝΟΜΠΕΛ

Ενημερωθείτε για τους νικητές των βραβείων Νόμπελ, τα οποία απονέμονται ετησίως. Τα βραβεία Νόμπελ είναι έξι: Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, Βραβείο Νόμπελ Χημείας, Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής , Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Οδυσσέας Ελύτης το 1979 στην οικία του στην Αθήνα.

Ο Ελύτης μάς έδειξε τους ήλιους και τα σκοτάδια της Ελλάδας- Πέθανε σαν σήμερα το 1996

Η ποιητική "επανάσταση" του Οδυσσέα Ελύτη, η ελληνική παράδοση και ο υπερρεαλισμός, το φως, η θάλασσα και η πατρίδα, ο πόλεμος, η θυσία και η ελευθερία. Το "Άξιον Εστί", το Νόμπελ, η παρακαταθήκη.

Ινστιτούτο Karolinska

Σουηδία: Το Ινστιτούτο Karolinska διαγράφει τα ονόματα ρατσιστών επιστημόνων

Το Ινστιτούτο Karolinska θα μετονομάσει τις εγκαταστάσεις του που φέρουν τα ονόματα ρατσιστών ή φιλοναζιστών επιστημόνων. "Δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες μας", δηλώνει ο πρύτανης.

Ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021: Ο Τανζανός Αμπντουλραζάκ Γκούρνα είναι ο μεγάλος νικητής

Σημειώστε πως το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται κάθε χρόνο σε εν ζωή συγγραφέα για το σύνολο του έργου του, ο οποίος σύμφωνα με τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ, παρήγαγε το «εξαιρετικότερο έργο στην κατεύθυνση της προαγωγής ενός ιδεώδους».

Νόμπελ Χημείας 2021

Νόμπελ Χημείας 2021: Στους Μπένγιαμιν Λιστ και Ντέιβιντ Μακμίλαν το βραβείο - Το έργο τους και το ύψος του επάθλου

Ο Γερμανός Μπένγιαμιν Λιστ και ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μακμίλαν κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2021. Η δημιουργία της ασύμμετρης οργανοκατάλυσης που επέτρεψε να "πρασινίσει" η χημεία.

Η τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ, στη Στοκχόλμη, Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018. Οι βραβευμένοι με Νόμπελ κάθονται στην πρώτη σειρά αριστερά και η βασιλική οικογένεια στα δεξιά. Φωτογραφία αρχείου

Νόμπελ 2021: Για 2η συνεχή χρονιά η απονομή θα γίνει στις χώρες των βραβευμένων

Λόγω της πανδημίας, τα βραβεία Νόμπελ 2021 για τις επιστήμες και τη λογοτεχνία θα απονεμηθούν στις χώρες των προσώπων που θα βραβευθούν. Διαδικτυακά οι συνεντεύξεις Τύπου των βραβευμένων.

Ζαν Πολ Σαρτρ

Ζαν Πολ Σαρτρ: Σαν σήμερα πέθανε ο φιλόσοφος που αρνήθηκε τη "δόξα"

"Ο συγγραφέας πρέπει να αρνηθεί να μετατρέψει τον εαυτό του σε όργανο", είχε δηλώσει ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, Ζαν Πολ Σαρτρ, που αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1964.

Νίκος Καζαντζάκης

Νίκος Καζαντζάκης: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον σπουδαίο Έλληνα λογοτέχνη

Σαν σήμερα γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Νίκος Καζαντζάκης. Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς.

Ναβάλνι, ΠΟΥ, Τούνμπεργκ

Ναβάλνι, ΠΟΥ και Τούνμπεργκ μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Ο Ναβάλνι προτάθηκε από Ρώσους ακαδημαϊκούς, ενώ η Τούνμπεργκ θεωρήθηκε βασική εκπρόσωπος στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Ο ΠΟΥ βρίσκεται στο επίκεντρο για πρόγραμμά του, το COVAX.

O Μάριο Μολίνα

Μεξικό: Πέθανε ο Νομπελίστας Μάριο Μολίνα

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο Μεξικανός επιστήμονας Μάριο Μολίνα, ο οποίος το 1995 τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας για το έργο του για τις βλαβερές επιπτώσεις κάποιων αερίων στο στρώμα του όζοντος.

Βραβεία Νόμπελ

Απονέμεται σήμερα το Νόμπελ Φυσικής 2020

Σήμερα απονέμεται το Νόμπελ Φυσικής. Στην ιστορία των βραβείων μόνο τρεις φορές έχει δοθεί σε γυναίκα ενώ ο νεαρότερος Νομπελίστας ήταν μόλις 25 ετών, ο Λόρενς Μπραγκ.

Κική Δημουλά

Η Μενδώνη είχε προτείνει την υποψηφιότητα της Δημουλά για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Επιστολή προς την Επιτροπή Νόμπελ της Σουηδικής Ακαδημίας, με ημερομηνία 16 Ιανουαρίου 2020, είχε στείλει η Λίνα Μενδώνη, με την οποία πρότεινε την υποψηφιότητα της Κ. Δημουλά για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Γεώργιος Παπανικολάου

Γεώργιος Παπανικολάου: Ο Έλληνας γιατρός που έσωσε χιλιάδες γυναίκες και δεν πήρε Νόμπελ

Σαν σήμερα έφυγε ο άνθρωπος που με τη μέθοδο που ανακάλυψε έσωσε και εξακολουθεί να σώζει εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο. Ο Γεώργιος Παπανικολάου που επινόησε το τεστ Παπ.