Ντόναλντ Τραμπ: Η ζημιά που μπορεί να κάνει μέχρι τον Ιανουάριο που θα είναι πρόεδρος

Ντόναλντ Τραμπ: Η ζημιά που μπορεί να κάνει μέχρι τον Ιανουάριο που θα είναι πρόεδρος
Ο Ντόναλντ Τραμπ AP

Οι επόμενες 11 εβδομάδες θα μπορούσαν να είναι οι πιο επικίνδυνες στην ιστορία των ΗΠΑ με ηγέτη έναν εκδικητικό και "λαβωμένο" άνθρωπο, εκτιμούν αναλυτές. Θα υπάρξει νέος έλεγχος για τις οικονομικές συναλλαγές του Τραμπ.

Το χάος που προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, εκτιμάται από ειδικούς ότι είναι μικρό συγκριτικά με όσα μπορεί να κάνει τις επόμενες 11 εβδομάδες, που θα είναι στον προεδρικό θώκο, πριν παραδώσει τη σκυτάλη, στις 20 Ιανουαρίου, στον Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν την προηγούμενη Τετάρτη και τυπικά από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η πανδημία κορονοϊού έχει οδηγήσει στον θάνατο ήδη περίπου 250.000 ανθρώπους, αριθμός που αυξάνεται ραγδαία ενώ ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της χώρας είναι στο “στόχαστρο” του Τραμπ, κινδυνεύοντας με απόλυση.

Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν ότι το διάστημα μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρου, μπορεί να είναι το πιο επικίνδυνο στην ιστορία των ΗΠΑ και εξαρτάται από το αν ο “εκδικητής” Τραμπ αποφασίσει να τραβήξει στα άκρα το σχοινί.

“Αν ο Τραμπ χάσει την εξουσία, θα περάσει τις τελευταίες 90 μέρες του καταστρέφοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν ταύρος εν υαλοπωλείο”, δήλωσε ο Malcolm Nance, βετεράνος αναλυτής πληροφοριών και πολιτικός συγγραφέας, μιλώντας πριν από το αποτέλεσμα των εκλογών. “Είναι πιθανό να δούμε τη μεγαλύτερη πολιτική οργή στην ιστορία. Μπορεί να αποφασίσει ότι θέλει να βγει με ένα χτύπημα, μπορεί να αποφασίσει ότι δεν θα δεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Ποιος ξέρει τι θα κάνει ένας μονάρχης;”.

Οι φόβοι του Nance βασίζονται τόσο στις προηγούμενες κινήσεις του Τραμπ, όπως η αποτυχία να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, όσο και για ό,τι είναι ικανός να κάνει. Η αυτοσυντήρηση ενόψει των αυξανόμενων νομικών και οικονομικών πιέσεων θα είναι υψίστης σημασίας, πιστεύει ο Nance, με τον Τραμπ να ωθεί τις εκτελεστικές και συνταγματικές του εξουσίες στο όριο ή πέραν αυτού, όπως αναφέρει ο Guardian.

“Θα συγχωρήσει τον εαυτό του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό », είπε ο Nance . “Περιμένει από το ανώτατο δικαστήριο να τον καλύψει. Πάντα καθόριζε τα πράγματα στη ζωή του, και τώρα πιστεύει ότι κατέχει το αμερικανικό δικαστικό σύστημα”.

Ενώ είναι δυνατή μια αναταραχή για την περαιτέρω ανατροπή περιβαλλοντικών και βιομηχανικών κανονισμών, οι αναλυτές πιστεύουν ότι ένας “λαβωμένος” Τραμπ θα έχει λιγότερα κίνητρα από την πολιτική και θα επικεντρώνεται περισσότερο στον εαυτό του. Η κύρια ανησυχία του Nance είναι η πιθανότητα εμφάνισης αναταραχών από υποστηρικτές του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων ένοπλων πολιτοφυλάκων, λευκών υπερασπιστών και άλλων ακτιβιστών που πυροδοτούνται από σχετικές προσκλήσεις του ηγέτη τους.

“Όλες αυτές οι συνοδεία 100 φορτηγών μπορεί να αρχίσουν να βαδίζουν όπως πηγαίνουν στη Μοσούλη”, είπε. “Είναι σαν μια εξέγερση. Θα μάθουμε … αν θα ξεσηκωθούν μαζικά και θα πουν ότι δεν το δεχόμαστε, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο άνθρωπος μας και αρχίσουν να παρελαύνουν”.

Οι ταπεινωμένοι συνεργάτες του Τραμπ που έχουν παραβιάσει το νόμο θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από την καλοσύνη του απερχόμενου προέδρου, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της εκστρατείας του Πολ Μάναφορτ, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν και ο Στιβ Μπάνον, ο αρχιτέκτονας της νίκης του Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες απάτης.

Θα υπάρξει νέος έλεγχος για τις οικονομικές συναλλαγές του Τραμπ. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Μανχάταν ερευνά τον Τραμπ και την επιχειρηματική του αυτοκρατορία για πιθανή απάτη σε τράπεζες και ασφάλειες, αλλά δεν μπορεί να αναλάβει δράση ενώ αυτός βρίσκεται στην προεδρία.

Ο Τραμπ θα χάσει σύντομα την προστασία του Μπιλ Μπαρ, του γενικού εισαγγελέα, τον οποίο οι επικριτές κατηγόρησαν ότι ενεργεί σαν προσωπικός δικηγόρος του προέδρου. Αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ έχει ένα μικρότερο περιθώριο ευκαιρίας για να προετοιμαστεί για νομικές συνέπειες.

“Είναι ένα συμβιβασμένο άτομο, ένα περιουσιακό στοιχείο μιας ξένης δύναμης και βρίσκεται κάτω από την κυριαρχία, την πληρωμή, ή πιθανότατα το χρέος του Βλαντιμίρ Πούτιν”, δήλωσε ο Nance. “Οτιδήποτε τον ωφελεί προσωπικά, οτιδήποτε ωφελεί αυτό που πιστεύει ότι είναι το εμπορικό του σήμα, θα το κάνει”.

Άλλοι αναλυτές συμφωνούν. “Ο Τραμπ πιθανότατα θα περάσει τους τελευταίους μήνες του σε μια αναταραχή αυτοεξυπηρέτησης, ζητώντας συγγνώμες και προσπαθώντας να δυσφημίσει τους αντιπάλους του και το ίδιο το σύστημα”, δήλωσε στο CNN ο Garry Kasparov, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού και πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Οι Αμερικανοί που θέλουν να δουν το κράτος δικαίου να αποκατασταθεί και να ενισχυθεί πρέπει να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για αυτό, στα δικαστήρια και στους δρόμους, εάν είναι απαραίτητο, ειρηνικά αλλά επίμονα, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του δεν θα πάνε ήσυχα”.

Δεν πιστεύουν όλοι οι ειδικοί, ωστόσο, ότι η προεδρία του Τραμπ θα είναι εντελώς ασταθής. “Αυτό που θα τον σταματήσει είναι ο φόβος της φυλακής”, είπε στο Salon ο Stuart Stevens, βετεράνος Ρεπουμπλικανός σύμβουλος.

Τελικά, ο Τραμπ θα περάσει τις τελευταίες μέρες του στον Λευκό Οίκο προσπαθώντας να αποφύγει να μοιάζει με χαμένος ή αποτυχημένος, λένε οι αναλυτές.

“Έχω μεγάλη εμπειρία με μονάρχες και ηγέτες του τρίτου κόσμου, οπότε έβλεπα πώς συμπεριφέρονται αυτοί οι άνθρωποι”, είπε ο Nance.

Υπήρξε μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι μονάρχες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεισαν τη σταδιοδρομία τους. Παλαιότερα, αν δεν σκοτωνόσασταν από τους πολιτικούς εχθρούς σας, παίρνατε ένα δισεκατομμύριο δολάρια, πηγαίνατε στη Γαλλική Ριβιέρα και εξαφανιζόσασταν. Τώρα δεν θέλουν πλέον να το κάνουν αυτό. Θέλουν να έχουν όλα τα χρήματά τους και να παραμένουν στην εξουσία, και να ξοδεύουν τα χρήματα. Ποιος ξέρει με τον Ντόναλντ Τραμπ;”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα