Ντόναλντ Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Σιγκαπούρη

Ντόναλντ Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν
Ντόναλντ Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν AP

Η συνάντηση έχει προετοιμαστεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, αν και κανονίστηκε στο "παρά πέντε". Κανείς ωστόσο δεν ξέρει τι να περιμένει, αφού μιλάμε για τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Το ξενοδοχείο Capella στο νησί Σεντόζα της Σιγκαπούρης είναι ένα από τα ξενοδοχεία που αγαπούν οι διπλωμάτες. Ξενοδοχείο πέντε αστέρων, μοντέρνα αρχιτεκτονική, κομψή πολυτέλεια. Κάτι καλύτερο δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί για την συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το νησί Σεντόζα έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα πάντως από ένα ωραίο ξενοδοχείο. Εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο πάρκο ψυχαγωγίας της περιοχής και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από τρενάκια του τρόμου μέχρι δεινόσαυρους.

ADVERTISING

Και ίσως το σκηνικό να ταιριάζει καλύτερα σε αυτή την συνάντηση των δυο αρχηγών που κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι πρόκειται να συμβεί. Είναι γνωστό βέβαια πως το κύριο θέμα είναι πως θα αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση όσον αφορά το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας ωστόσο η εντύπωση που δίνεται προς τα έξω είναι ότι πρόκειται περισσότερο για ένα σόου.

Συνήθως τέτοιες σημαντικές συναντήσεις προετοιμάζονται πολλούς μήνες πριν αλλά η προετοιμασία της συγκεκριμένης συνάντησης ξεκίνησε μόλις πριν από τρεις μήνες.

Οι ανοιχτοχέρηδες και οι τσιγκούνηδες

Η συνάντηση για μεγάλο διάστημα καλύφθηκε από ένα πέπλο μυστηρίου και αρκετές εβδομάδες μετά τη γνωστοποίησή της μαθεύτηκε ότι ο τόπος που θα διεξαχθεί θα είναι η Σιγκαπούρη. Ο λόγος που επελέγη αυτό το μικρό κράτος της νοτιανατολικής Ασίας είναι η ουδετερότητά του και το γεγονός ότι και οι δυο χώρες διατηρούν εκεί πρεσβείες.

Ο Τραμπ έφτασε μιάμιση ημέρα πριν από τη συνάντηση χωρίς να είναι γνωστό τι θα κάνει εκεί. Το 2009 άνοιξε το ξενοδοχείο Capella, το οποίο σχεδιάστηκε από τον σταρ αρχιτέκτονα Νόρμαν Φέστερ, o οποίος σχεδίασε και την γυάλινη οροφή στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η επιλογή του νησιού διευκολύνει κυρίως τους ανθρώπους της ασφάλειας. Εκεί θα πραγματοποιηθεί όμως μόνο η συνάντηση. Οι δυο ηγέτες δεν θα διανυκτερεύσουν εκεί αλλά στην ηπειρωτική Σιγκαπούρη.

Οι Βορειοκορέατες έχουν πάντως τη φήμη ότι είναι λίγο «σφιχτοί» και προτιμούν τον λογαριασμό των εξόδων τους να τον πληρώνουν οι οικοδεσπότες. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, οι Αμερικανοί είχαν προσφερθεί να πληρώσουν τα ξενοδοχεία αλλά θα ήταν πάρα πολύ ντροπιαστικό για τους Βορειοκορεάτες και έτσι η ιδέα εγκαταλείφθηκε.

Οι αντιπροσωπείες των δυο χωρών προετοίμασαν τη συνάντηση μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Έπρεπε  να προσέξουν τα δώρα που θα ανταλλαγούν, το πώς θα καθίσουν, τη διάταξη στο χώρο ακόμα και την απόσταση ανάμεσα στις δυο σημαίες.

Ωστόσο και οι δυο ηγέτες θεωρούνται απρόβλεπτοι και ότι δεν δίνουν καμία σημασία στο πρωτόκολλο. Σε κάθε περίπτωση πάντως αναμένεται να είναι μια ενδιαφέρουσα και σίγουρα λίγο διαφορετική συνάντηση

Πηγή: 

Deutsche Welle

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, Κιμ Γιονγκ Ουν, Βόρεια Κορέα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ στη Βόρεια Κορέα

Η ιστορική συνάντηση Τραμπ - Κιμ Γιονγκ-Ουν

Τραμπ - Κιμ: το "πάρτι" άρχισε στην Σιγκαπούρη

Βίντεο: Οι σωματοφύλακες του Κιμ Γιονγκ Ουν ακόμα τρέχουν

SHARE:

24Media Network