Ντουμπάι: Σε μια ημέρα έριξε όσο νερό πέφτει σε ενάμιση χρόνο – Πρωτοφανείς εικόνες

Διαβάζεται σε 4'
Πλημμύρες στο Ντουμπάι
Πλημμύρες στο Ντουμπάι AP Photo Jon Gambrell

Πρωτόγνωρες εικόνες εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στο Ντουμπάι, με την πόλη να καταγράφει περισσότερα από 142 χιλιοστά βροχής σε μια μέρα.

Αυτοκινητόδρομοι πλημμυρισμένοι, ακινητοποιημένα αεροπλάνα κι ένα πλημμυρισμένο τοπίο που δεν θυμίζει σε τίποτα τα άλλοτε “ξηρά” Αραβικά Εμιράτα. Αυτές είναι οι εικόνες που συνθέτουν το σκηνικό του Ντουμπάι τις τελευταίες ώρες, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν την πόλη.

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και τεράστιες ζημιές ενώ, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων νερού, διακόπηκαν οι πτήσεις σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου.

Η κυβέρνηση την περιέγραψε ως τη μεγαλύτερη ποσότητα βροχοπτώσεων τα τελευταία 75 χρόνια. Κι αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει ο Guardian, κατά μέσο όρο ετησίως στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι σημειώνονται 37,7 χιλιοστά. Από τις ισχυρές βροχοπτώσεις “έπεσαν” περισσότερα από 142 χιλιοστά βροχής σε μια ημέρα, δηλαδή περίπου όσο αναμένεται να πέσει σε ενάμιση χρόνο.

Πλάνα από το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι έδειξαν επιβατικά αεροσκάφη να κινούνται μέσα σε νερά, ενώ φωτογραφίες απαθανάτιζαν δρόμους της πόλης να μετατρέπονται σε ποτάμια και τα αυτοκίνητα να γίνονται “έρμαια” των ορμητικών χειμάρρων.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ακόμη ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Ντουμπάι, στο οποίο φαίνεται μια γάτα να προσκολλάται σε μια πόρτα αυτοκινήτου που ήταν εν μέρει βυθισμένo. Ένας διασώστης φαίνεται να σηκώνει τη γάτα και να την τοποθετεί στη βάρκα.

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν επίσης στο Μπαχρέιν, το Ομάν, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Ένας μέσος όρος έτους σημειώνει 94,7 χιλιοστά (3,73 ίντσες) βροχής στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο για διεθνή ταξίδια και κόμβο για την αεροπορική εταιρεία Emirates, η οποία δήλωσε ότι υπέστη «σημαντική διακοπή».

Η EgyptAir ανέστειλε τις πτήσεις μεταξύ Καΐρου και Ντουμπάι μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις είναι ασυνήθιστες στα ΗΑΕ, αλλά εμφανίζεται περιοδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σπίτια πλημμύρισαν και οχήματα εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους σε όλο το Ντουμπάι και οι αρχές έστειλαν βυτιοφόρα στους δρόμους για να αντλήσουν το νερό. Πολλοί δρόμοι και άλλες περιοχές στερούνται αποστράγγισης λόγω της σπανιότητας των τακτικών βροχοπτώσεων.

Πλημμύρες στο Ντουμπάι
Πλημμύρες στο Ντουμπάι AP Photo Jon Gambrell

Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα Dubai Mall και Mall of the Emirates είχαν πλημμυρίσει και υπήρχε νερό μέχρι τον αστράγαλο σε τουλάχιστον έναν σταθμό του μετρό του Ντουμπάι, σύμφωνα με εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αστραπές φάνηκαν να φωτίζουν στον ουρανό, αγγίζοντας περιστασιακά την άκρη του Burj Khalifa, του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο.

Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας (NCM) προέτρεψε τους κατοίκους να «λάβουν όλες τις προφυλάξεις… και να μείνουν μακριά από περιοχές με πλημμύρες και συσσώρευση νερού».

Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης των ΗΑΕ δήλωσε ότι οι βροχοπτώσεις ήταν ένα «εξαιρετικό» κλιματικό γεγονός, ενώ προειδοποίησε ότι αναμένονται ακόμη περισσότερες βροχές.

Ντουμπάι: Η επόμενη ημέρα

Τα μεγαλύτερα ποσοστά βροχοπτώσεων σημειώθηκαν τις περασμένες ώρες, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται δραματική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού στο Ντουμπάι.

Η επόμενη ημέρα βρήκε μια από τις πιο λαμπερές πόλεις του κόσμου πλημμυρισμένη. Πολυτελή αυτοκίνητα επιπλέουν στο νερό και συνεργεία να σπεύδουν για την απομάκρυνσή τους από τους δρόμους.

Πλημμύρες στο Ντουμπάι
Πλημμύρες στο Ντουμπάι AP Photo Jon Gambrell

Πλημμύρες στο Ντουμπάι

Πλημμύρες στο Ντουμπάι
Πλημμύρες στο Ντουμπάι AP Photo

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα