Ο ανώνυμος βιογράφος του Τραμπ ξεσπά: Έφτιαξα έναν Φρανκενστάιν. Αν βγει, μεταναστεύω

default image

Μία "στροφή" πριν τις αμερικανικές εκλογές ακόμη και πρώην συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ μιλούν εναντίον της υποψηφιότητας του (Vid)

Ο “ghostwriter” του Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει κατηγορηματικά πως αν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα του. Ο Tony Schwartz είναι ο άνθρωπος που έγραψε το “The Art of the Deal”, το βιβλίο που γιγάντωσε τον θρύλο του Τραμπ στις ΗΠΑ.

Το βιβλίο ήταν υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, ωστόσο ο Schwartz, μετανοιωμένος, ανέφερε μετά από χρόνια πως ο μεγιστάνας του πλούτου δεν είχε καμία ανάμειξη με τη συγγραφή. Έφτασε μάλιστα στο 1 στη λίστα των New York Times και έμεινε στην κορυφή επί 13 συνεχόμενες εβδομάδες, από τον Νοέμβρη του 1987 όταν και εκδόθηκε, και μετά.

Το εν λόγω έργο έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από το επιτελείο του Τραμπ στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο σε μια προσπάθεια της ομάδας του επιχειρηματία να αναδείξουν την οικονομική του δύναμη και το γεγονός ότι είναι “αυτοδημιούργητος”, όπως δηλώνει ο ίδιος. Μέσα από το “Trump: The Art of the Deal”, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θεωρεί ότι κατάφερε να ενσαρκώσει το “Αμερικανικό όνειρο”, το ιδεώδες της χλιδής και την καπιταλιστική καταξίωση την οποία “ονειρεύεται” ο μέσος Αμερικανός πολίτης και μπορεί να κατακτήσει αν “ακολουθήσει τα βήματα” του.

Το βιβλίο περιλαμβάνει μάλιστα και 11 συμβουλές για να γίνει κανείς επιτυχημένος και μεγάλος επιχειρηματίας. Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως προσέγγισε τον Schwartz για να συνεργαστούν “αλλά τελικά το έγραψα μόνος μου”. Ο εκδότης Howard Kaminsky ωστόσο, αποκάλυψε πως τα κείμενα είναι γραμμένα από τον Schwartz. Έτσι, οι δύο τους θεωρήθηκαν “συνεργαζόμενοι έκδοσης και συγγραφής” στις μεταγενέστερες εκδόσεις.

Σήμερα ο Schwartz δηλώνει πως έχει μετανοιώσει οικτρά που βοήθησε τον Τραμπ να κυκλοφορήσει αυτό το έργο, κάτω από τη δική του συγγραφική πένα. “Αν το έγραφα σήμερα θα επέλεγα τον τίτλο, “The Sociopath”. Είναι κοινωνιοπαθής, έχει αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας”.

προσέβαλε τους συνεργάτες του, ήταν και είναι αγενής, δεν έχει συναίσθηση του τί κάνει

Ο “κοινωνιοπαθής” είναι εκείνος που είναι δυσλειτουργικός και φέρεται καταστροφικά, χωρίς να έχει αίσθηση “σωστού” και “λάθους” και συχνά παραβλέποντας τα δικαιώματα, τις επιθυμίες και τα συναισθήματα των άλλων.

“Τριάντα χρόνια μετά την κυκλοφορία, σκέφτομαι πως θέλω να βρίσκομαι όσο πιο μακριά γίνεται από αυτό το άτομο. Αισθάνομαι σαν να δημιούργησα ένα τέρας, έναν Φρανκενστάιν. Τότε ήταν σταρ στην τηλεόραση και ζάμπλουτος επιχειρηματίας που πουλούσε κτίρια. Ποιον νοιαζόταν στην πραγματικότητα για όσα γραφικά έλεγε. Τώρα όμως θα έχει επιπτώσεις με τη συμπεριφορά του σε όλο τον πλανήτη”, αναφέρει ο Tony Schwartz.

Ο 64χρονος συγγραφέας αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη του: “Δεν τον σκεφτόμουν τόσο πολύ μέχρι που έμαθα πως θα κατέβει για πρόεδρος. Κατάλαβα πως δεν θα “ξεθωριάσει” εύκολα. Σκεφτόμουν, “Θεέ μου συνέβαλα για να φτιάξω τη δημόσια εικόνα που χρησιμοποιεί τώρα”. Έχω ευθύνη σε όλο αυτό”.

Στο BBC αναφέρει μεταξύ άλλων: “Ο Τραμπ έχει έλλειψη συγκέντρωσης. Δεν μπορεί να κάνει focus κάπου. Τον παρακολουθούσα από κοντά για να γράψω το κείμενο. Έφτιαξα μια εικόνα του Τραμπ, πιο γοητευτική απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Είναι πολύ καλός στο μάρκετινγκ αλλά οι ιδέες του είναι επικίνδυνες. Προσέβαλε τους συνεργάτες του, ήταν και είναι αγενής, δεν έχει συναίσθηση του τί κάνει. Τα έβλεπα όλα αυτά αλλά επικεντρώθηκα στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Είχε μια ιδέα, αν πετύχαινε, όλα καλά. Αν αποτύγχανε, πάλι όλα καλά. Ποτέ δεν παραδεχόταν τα λάθη του. Ποτέ δεν με ρωτούσε πράγματα για μένα, δεν τον ενδιέφερε τι έκανα στην προσωπική μου ζωή. Για ένα είμαι σίγουρος. Αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα αναγκαστώ να μεταναστεύσω, θα το σκεφτώ πραγματικά πολύ σοβαρά. Εγώ και όλη η οικογένεια μου. Είναι επικίνδυνος, δεν μπορώ να φανταστώ καν τι θα κάνει αν πάρει τα όπλα της εξουσίας στα δικά του χέρια”.

“Ξέρεις, είπε ψέματα ότι έγραψε το βιβλίο που του έγραψα εγώ. Αν είπε ψέματα για αυτό, γιατί να μην πει για οτιδήποτε άλλο;”.

Βίντεο: BBC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα